Legjobb android alkalmazások 2012 nyarán

Kezdjük mindjárt egy régi-új alkalmazással. A Foursquare nemrégiben komolyan frissítést dobott ki, egyben számomra egyértelműen az egyik legjobb mobil felhasználói felülettel rendelkező androidos alkalmazássá vált. A Foursquare a becsekkolgatások világából egyre inkább a közösségi média felé tolja el a terméket. A különféle listák, lájkolások, képillusztrációkkal tűzdelt tartalomajánlók bevezetésével, az Explore funkció minél inkább előtérbe helyezésével, a felhasználói aktivitások egyre transzparensebbé tételével komoly esélye van arra, hogy a Facebookot is megelőzve a legérdekesebb, legszórakoztatóbb és egyben leghasznosabb közösségi média alkalmazássá váljon az Android platformon. Még egyszer megemlíteném a felhasználói felületeket. Rendezett, informatív, jól tagolt oldalakat sikerült megálmodni a sokszor igen összetett információfolyamok megjelenítéséhez. Szerintem a mobilplatformot jelenleg a Foursquare érti a legjobban. Korábban a Twitterről, esetleg az Instagramról mondtam volna ezt. De a Foursquare szintet emelt, és megmutatta, hogy hogyan kell hasznos és használható közösségi média alkalmazást készíteni mobilra. 

flipboard android appA második fontos fejlemény Android platformon a Flipboard megjelenése. A 4,6+ incses kijelzők már képesek akkora felületet nyújtani, amibe bele lehet nagyjából értelmesen csomagolni a Flipboard felhasználói élményt. Én nagyon hiányolom a Flipboard mögül az ajánlórendszert, a serendipityt. A Flipboard akkor tudna mindent vivő mobilos újságolvasó alkalmazássá válni, ha a felhasználóinak nem kellene annyit állítgatni és keresgetni az érdekes tartalmakat, hanem ezt megpróbálná a Flipboard maga kitalálni helyettük. Ezzel együtt is egy nagyon szép, finom UI-t kapott az androidos app. Tényleg szerethető és jó, amit csinálnak. Minden nagykijelzős androidos telefonra kötelező az install.

A harmadik app, amit kiemelnék ebben a körben a Google Analytics. Igazából érthetetlen, hogy miért várt eddig a Google. Persze jobb későn, mint soha. A lényeg, hogy végre mobilon is könnyedén meg tudjuk nézegetni a GA accountunk alatti főbb forgalmi mutatókat. Én amúgy a GA összes fícsörének mobilappba gyúrása helyett inkább abban látnám a nagy előnyt, ha az alkalmazás jól használná az értesítéseket (GA alertek), könnyűvé tennék a custom reportok és goalok áttekintését, és akár menteni is lehetne bizonyos adatsorokat pdf-be, esetleg egyből emailben továbbküldeni. Az app jelenleg 3 funkciót tud jól: az analitikai szempontból kevéssé érdekes real-time forgalmi adatok megjelenítését, a sokkal érdekesebb dashboard adatokat, valamint az alerteket böngészhetjük. Ez is életminőségjavító. Csak remélni lehet, hogy a Google a jövőben táblagépekre és mobilra is okosan fejleszti majd tovább a GA-t. Repülőgép-műszerfal helyett kevés, de fontos funkció kell a GA mobil appba. 

Végül egy magyar alkalmazás. Az Időkép végre hátrahagyta azt a szedett-vedett app verziót, és készítettek egy sokkal informatívabb, finomabb megjelenítést Androidra (is). Azt semmiképpen nem állítanám, hogy a Foursquare vagy a Flipboard szintjére sikerült emelni az élményt, de az biztos, hogy nagyot léptek előre. És szerintem a jó irányba: a nyitóoldalon tényleg a leghasznosabb infók sorakoznak. Végre lokáció alapon automatikusan kapjuk a helyi időjárásjelentést. A térképek ugyan még nem (mindig) animálódnak, de legalább már fogyasztható formában tálalják. A navigáció kicsit még végiggondolatlan, de arra jól éreztek rá, hogy nagyon kevés, ám nagyon világos útvonalat szabad csak adni a felhasználónak. Dizájn szempontból sokat emelne az app minőségén, ha az ikonokat egységesen megrajzolták volna. Esetleg sematizáltabban, egyszínű változatban. Tévedésnek gondolom a villámlás kép használatát az "előrejelzések" menüponthoz. Van tehát még mit javítani, viszont épp az Előrejelzések menüpont alatt látszik jól, hogyan lehet hasznos, átlátható és finom megoldásokkal kommunikálni egy halom adatot. Szép munka. Magyar viszonylatban tényleg a legjobbak között van az Időkép app, tervezés és kivitelezés szempontjából. Várom a következő, még letisztultabb verziót.

Címkék: google analytics android időkép foursquare androidos alkalmazások legjobb appok flipboard mobil időkép android
2012.07.03. 13:16. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem 3 incsen is élvezhetö a Flipboard, tök használható.
Mondjuk szerintem a Google megnézhette volna, hogy mit tud a <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=com.e6bapps.ganalytics&feature=search_result">gAnalytics</a> mielőtt elindítja a sajátját, de remélem, lesz fejlődés.
Nekem most ez a legjobb: minu.me/-bringapont Persze ez témaspecifikus, de nagyon bejött, mióta pár napja használom. Szerencsére a PONT-okat még nem kellett igénybe vennem.