Higgs Boson vs. Comic Sans: a végső ütközet

Bár még a hipszterek sem tudják, hogy mi is az a Higgs-Boson (vagy magyarosabban: Higgs-bozon), és ennek nyomán egyre másra jelennek meg a magyarázó videók az egész "szenzéciós felfedezéssel" kapcsolatban, az igazi felháborodást nem is az váltotta ki, hogy egyszerűen az átlag elme számára felfoghatatlan és megérthetetlen ennek a fizikai felfedezésnek a jelentősége, hanem, hogy a CERN fizikusai a felfedezés prezentálásakor a slide-jaikon Comic Sans-t használtak. Boah. 

A komplett geek grafikus társadalom teleokádta a Twittert és a Tumblrt, mélyen elítélve/kinevetve/lenézve a tudós társadalmat, amiért képtelen szabadulni az infantilis, rendszertelen és csúnya Comic Sans-tól. Here comes the Evil...

higgsboson_comicsans.jpg

Aztán persze jöttek egyből a hipszter dizájnereket oltogató twitek: "bocs, hogy nem volt időnk tipográfiával foglalatoskodni, de momentán a világegyetem rejtélyeinek megoldásával vagyunk elfoglalva." Valamint lett ez a videó, amit a post elején linkeltem, amiből kiderül, hogy a williamsburgi hipsztereknek arról bezzeg nincs fogalmuk, hogy mi az a Higgs-bozon, a Comic Sans gyepálásához ugyanakkor mindenki ért. 

Szegény Vincent Connare, nem elég, amit az elmúlt évtizedben meg kellett, hogy kapjon gyermeke, a Comic Sans miatt, most, egy fontos és rejtélyes tudományos felfedezés kapcsán is neki kell szégyenkeznie és bújkálnia a sajtó elől. 

Én azt gondolom, hogy a Comic Sans-t általában akkor választják prezentációkhoz, amikor a kézírást, a krétaírást akarják imitálni. Azon rendszerint senki nem ütközik meg, ha egy maces júzer Keynote prezentációjáhot Chalkboard betűtípust használ. Pedig valójában a Comic Sans maces verziójáról beszélünk. 

Andy Baio nyomán azt is láthatjuk, hogy a CERN-es prezentációkat egyszerű typface-változtatással nem tudjuk megmenteni. Az inkriminált prezentáció slampossága amúgy nekem azért is fura, mert a CERN honlapján - a svájci iskola hagyományait jobban tükrözve - minialista dizájnban, egy nagyjából elfogadható betűtípussal dolgoztak. Elég lett volna ezt átmenteni a prezentációba. 

Másrészről pedig szerintem az egész sztori pozitív hőse maga a Comic Sans. Annyit támadják, fikázzák, üldözik ezt a fontot, hogy nem tud nem megjelenni az egyszeri nörd lelke mélyén egy pixelnyi empátia. 

My tribute...

higgsboson.jpg

Címkék: design tipográfia cern comic sans higgs boson
2012.07.06. 12:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát nyilván nem azt mondták a kedves kollégák, hogy "biztosan jó kvóciens a harmadik parciális diffegyenletben?", hanem azt, hogy "de szar már ez a font!"

Bikeshedding?
Ehhez ajánlanám Comic Sans irányból ezt: www.mcsweeneys.net/articles/im-comic-sans-asshole

Prezentáció nerdizmus irányból pedig Edward Tufte legendás elemzését a Columbia katasztrófa NASA prezentációjáról: www.edwardtufte.com/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=0001yB (persze az egész Cognitive Style of Powerpoint anyag elég jó, még Budapest is szerepel benne...)
személy szerint szeretem a comic sans betűtípust ( úgye mennyi értéket adtam hozzá az internethez? )
Mi a baj a Comic Sans-szel? Hallottam már többször is, hogy fikázzák, de igazi indokot még nem mondott senki. Nehezen olvasható? Kíváncsi vagyok! :)
Erre bezzeg van pénz :-)
Ne általánosítsunk, kérem szépen! A két prezentáló fizikus közül csak Fabiola Gianotti használt Comic Sans-t. De ő mindig Comic Sans-t használ, amin én is mindig kiakadtam, de hát ez van. Ő nő, és hát a Comic Sans olyan szép kerekded, nőies, biztos ezért szereti annyira. Aki sokat szeretne szörnyülködni, annak íme az egész prezentáció:
indico.cern.ch/getFile.py/access?contribId=1&resId=1&materialId=slides&confId=197461

Amúgy meg:
www.comicsanscriminal.com/