A Sparrow eladása után: meddig bízzunk a startupokban?

Azzal, hogy a Google felvásárolta a Sparrow mailkliens startupot mindjárt világossá is vált, hogy a fizetős alkalmazáshoz nem fog jönni újabb frissítés. A Sparrow eltűnik a Google süllyesztőjében. 

A Sparrow azt mutatta meg, hogy ha nem nagyvállalati közegben gondolkodnak egy problémáról, temrékről, akkor milyen gyorsan, agilisen, színvonalasan lehet felfejleszteni egy projektet. A Google felvásárlása szerintem elsősorban arról szól, hogy a Sparrow népszerű tudott lenni az iOS platformon, ami kulcsfontosságú most, hogy az Apple egyre inkább szorítja ki a Google appjait az iPhone-okról és iPadekről. 

Egyrészt tehát a Google vásárolt magának egy viszonylag nagy, lojális mailfelhasználó bázist. Másrészt megölt egy konkurenst. Harmadrészt megelőzte, hogy az Apple vásárolja fel a Sparrow-t. Persze ezek a magyarázatok, indokok sem jelentenek feloldozást azoknak a felhasználóknak, akik azért vették meg a Sparrow-t, mert egyszerűen szerették ezt a fajta nagyon egyszerű és szép levelezési megoldást. 

sparrow.png

Aktív iA Writer felhasználóként és sem vagyok nyugodt, mert simán benne van a pakliban, hogy egy szép napon a Google vagy az Apple felvásárolja ezt az alkalmazást is. És egyáltalán: minden picit is sikeres app, startup végzete maga a felvásárlás lehet. Amikor a Google és az Apple megteremtette azt a platformot, amire "mindenki" fejleszthet, és "mindenki" publikálhatja is ott a maga alkalmazását, elsősorban nem egy ENSZ jószolgálati szerepkörre törekedett, hanem éppen arra, hogy inkubátorként, virtuális homokozóként maga körül tartsa a legjobb fejlesztői közösségeket, és ha netalántán egyikük-másikuk komoly sikereket érne el az adott platformon, nincs más hátra mint jól felvásárolni őket. 

Nem kell ezen a taktikán semennyire sem meglepődnünk, sem pedig rosszalni azt. A Sparrow fejlesztői elérték, ami elsődleges céljuk volt: egy jó minőségű alkalmazásból értelmes pénzt keresni. A Google szegénységi bizonyítványa lesz innentől kezdve, ha nem tudnak vagy akarnak mit kezdeni a Sparrow termékfilozófiájával. A Sparrow korábbi fejlesztői pedig zsebükben a méretes summával belecsaphatnak valami újba, még érdekesebb kihívásba. 

Amikor arról beszélünk, hogya a webre fejleszteni izgalmas, az online temrékfejlesztés érdekes, akkor egyben ezalatt azt is szoktuk érteni, hogy ez a világ sokkal virulensebben, gyorsabban, agilisebben változik, mint bármelyik másik iparág. Nem érdekes, hogy meghalt az iWiW, vagy felvásárolta a Facebook az Instagramot. Ha elveszítik momentumukat cégek, termékek, szolgáltatások, akkor egyben momentuma lesz más temrékeknek, cégeknek. És ez az iszonytató agilitás ültet minket is minden reggel a számítógép elé. 

Címkék: google sparrow akvizíció ios sparrow app mail kliens startup felvásárlás
2012.07.22. 20:31. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A videó poén, de szerintem nem szabad túl komolyan venni. Várjuk ki a végét, mi lesz belőle.

Én szerettem a Sparrows-t, és gyűlöltem a Gmail appot iPhone-on, és szerintem iszonyú ronda az androidos űmail, szóval én örülök a felvásárlásnak, majd meglátjuk, mi sül ki belőle.
Nem értem a gondot. Persze a nagyobb cégek felvásárlása lassabban történik, de persze aki IBM DB2-re rakta fel az adatait (nagy biztosítók, bankok pl.) nem gondolta volna, hogy majd az Oracle felvásárolja őket és majd nem lesz hozzá több update...

Ugyanígy bizonytalan volt a helyzet, amikor a SUN-t vásárolta fel az Oracle, de ott egyelőre úgy tűnik, hogy minden alkalmazást visznek tovább.

Szerintem nagyobb gondot okozhat egy ilyen jellegű felvásárlás mind a fejlesztőknek, mind a felhasználóknak, mint ha elbuknak 1-5€-t egy kis app-ért.
Azt nem értem, hogy most, hogy felvásárolták az appot, mostantól "letörlődik", "elromlik", "megsemmisül"? Nem, csak nem jönnek új feature-ök, ennyi történt, de aki eddig szerette az ezután is élvezheti, a fejlesztő csapat a kritikus javítások elől nem zárkózott el.

Kismilló alkalmazás van, amit évek óta nem fejlesztenek, mert működik, csak ott nem jelentettek be milliós felvásárlást.

Azt értem, hogy a Google a Sparrow lelkét ölte meg, de ettől a Sparrow még nem lett egyik napról a másikra értéktelen szemét.