Lopjon többet az Apple!

Kárörvendéstől hangos a web, miután kiderült, hogy az iOS 6-ban az új óra Hans Hilfiker órája, amiért az Apple egy fillért sem fizetett a svájci dizájnért.

A nyúlás teljesen egyértelmű. És bizonyos mértékig a kárörvendés is teljesen indokolt, hiszen az Apple-nek sajátmagával szemben sokkal szigorúbbnak kellene lennie ezen a téren. 

A lényeg szerintem nem ez. Mindenekelőtt nézzük meg, hogy az Apple hogyan digitalizálta Hilfiker óráját

svajciora.jpg

svajciora2.jpg

svajciora3.jpg

svajciora4.jpg

Döbbenetes!

Amit Hilfiker megálmodott a svájci vasútnak, az nagyon szépen adoptálódik a retina kijelzős iPaden. Igazi mestermunka. Az eredeti is, és az Apple-féle verzió is.

Szóval én azt gondolom, hogy az Apple-nek sokkal többet kellene merítenie a svájci dizájniskolából. Miként azt Jonathan Ive folyamatosan meg is teszi. Pozitív fejlemény, hogy végre az Apple szoftverfejlesztési ügyosztályára is begyűrűzött a svájci stílus. 

Én az Apple helyében a Hilfiker-lopás kapcsán nem pironkodnék túl sokáig, hanem 1. kifizetném szépen a csekket a Hilfiker-örökösöknek, 2. elkezdeném szisztematikusan felvásárolni a jogokat a svájci dizájniskola krémjétől a szebbnél szebb megoldásokra, és nagyon rigorózusan és precízen belevinném ezt a letisztultságot, ezt a funkcionalitásra fókuszálást és modernizmust az iOS-be.

És akkor talán végre valahára az Apple-termékek dizájnja, és az oprendszer felületei összhangba kerülnek egymással, és megvalósul az IT-ben is egy olyan magas szintű esztétika, amire korábban nem láttunk példát.

Le a tajvani és kínai élményvilággal! Vissza a modern nyugati szoftverdizájnhoz!

Címkék: apple design svájci óra svájci iskola ios 6 hans hilfiker
2012.09.21. 12:48. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loptam én is, ha már az Apple-nek szabad. De én csak a linket a posztra :)
nehéz erre mit mondani, és szerintem ezzel az olvasók többsége is így van.
Rákerestem gyorsan hazai aukciós oldalakon a karórákra, kíváncsi voltam, hogy az addig pangó licitek miképpen ugranak meg (mind árban, mind bid számban), de nyomukat sem találtam. Ebayen, pedig úgy pörög, mintha ma tervezte volna Hans Hilfiker.

Érdekesség: Automata órákért 120e körül, míg analógokért fele annyit kérnek. Visszanézem pár hónap múlva az árakat.

üdv,
D.
annyiból más a szitu, hogy a svájci óragyár nem konkurenciája az applenek, szóval nem fognak kevesebb pályaudvari órát venni az emberek immár. de a cehhet persze fizessék csak ki, az korrekt.

Viszont. Annyiban releváns a szitu, hogy a svájci óragyár nem azzal jött, hogy kerek formájú, idő kijelzésére alkalmas, számokat absztrakt formában megjelenítő eszközt szabadalmaztatott, ami kb. az összes órára ráillik, hanem nagyon is egyedi, nagyon is jól beazonosítható saját designt védett le.

És ez jogos is. Mint ahogy a Samsung megbüntetése néhány design elemben, amiket tényleg loptak.

Szerintem a csomagolás, a töltő, az SGS1 forma ilyen. Talán még a tárcsázó ikon, ami határeset.

De az, amikor az apple levédeti a téglalapot, vagy az appokon belüli keresést, vagy a data tappot, az már gáz.

persze ez nem design dolog már, de tudjuk, miről van szó.
Tiltsák be az IPhone használatát a pályaudvarokon, hiszen így kevesebben nézik az eredeti órákat!
Az Apple eddig is bőven lopott, de nekik az 50% feletti árréssel bőven van miből felvásárolniuk a szabadalmakat, mielőtt a perekben megbüntetik őket.

Sajnos az európai dizájn egyre inkább csak egzotikus megoldás lesz a telefonoknál, hiszen a kínai és az indiai piacot akarják velük meghódítani.
@Asszem: hát igen, sokrétű ez a történet. A Samu nyilván koppintott, de rettenet szarul csinálta. Ez persze nem menti őket.
Viszont az alma hivatkozása az emiatt el nem adott készülékekre barokkos túlzás, sztem az SGS1 nem a gyenge koppintási kísérlet eredményeképp lett sikeres, hanem mert egy (megjelenésekor) brutális hw találkozott egy jókora minőségi ugrást jelentő Android verzióval (a Froyo-val).
Az utolsó két bekezdésben van a lényeg.
Én nem is értem, hogy marad ki mindig az iPhone imádó/fikázó írásokból az egyik - szerintem - legfontosabb szempont, a GUI megjelenése. Lehet, hogy nagyon smooth a szkrollozás, de maga a látvány egyrészt elavult, másrészt sosem állt összhangban a külső letisztultságával.
@nál:
Pontosan ezt érzem én is. Egyszerűen hányingert kapok az iOS GUI megoldásaitól.
Bármennyire is imádom az iPhone külsejét, nem tudok megbarátkozni a szoftverrel.
Ideje lenne már lecserélni a csili-vili 2007-es ikonkészletet is.