iPad Mini vagy Nexus 7: melyiken jobb webet böngészni?

Tegnap azt írtam, hogy az Apple-nek az iPad Minivel azokat kell tudnia megszólítania, akik egyrészt csalódtak az iPhone 5 fizikai méreteiben, másrészt, akik az elmúlt két évben nem érezték a késztetést, hogy (nagy) iPadet vásároljanak

A tegnapi bemutatón már akkor gyanús kezdett lenni a dolog, amikor Phil Schiller nekilátott a Nexus 7-hez hasonlítani az iPad Mini-t. Az Apple rendszerint akkor kezdi el méricskélni a konkurenciához magát ezeken a bemutatókon, amikor mérges. Intel, Android, multi-tasking...

Mit állított Phil Schiller? Azt állította, hogy az iPad Mini kijelzőjének fizikai mérete és arányai sokkal több kontentet engednek megjeleníteni, mint a Nexus 7 kijelzője. Íme a példa a prezentációból: 

nexusipadmini.jpg

Mindenekelőtt jegyezzük meg, hogy a példának választott Guggenheim honlapból ha több is látszana az iPad Minin, akkor is tök mindegy lenne. Hiszen, mint a fenti fotón is látszik, mindkét készülékre bőven kifér a nyitóoldal. A másik dolog, ami szembeötlő, az az, hogy a Nexuson - hiába kisebb és hosszúkásabb a kijelző - mégis sokkal kényelmesebben elfér az a Guggenheim oldal. Ennek az oka pedig ugye nagyon egyszerű: a Nexus 7 felbontása jobb, mint az iPad Minié. Előbbi 800x1280-ban, utóbbi mindössze 768x1024-ben mutatja a világot. 

Most hagyjuk is a Nexus 7-t. Nézzük meg, hogy a Galaxy Nexus (720x1280) telefonomhoz képest milyen élmény lesz az iPad Mini: 

nexusipad4.jpg

(Igen, az Android natív böngészőjének ablaka görgetésre teljesen eltűnik.)

Persze a fenti kép is csalóka, hiszen a Galaxy Nexus fizikai mérete fele akkora, mint az iPad Minié. De a lényeg nem is ez, hanem hogy az a cég, amelyik a felbontás- és pixelsűrűség-szabadságharcot elindította a világban ("Resolutionary" Retina Display), most éppen alulmarad saját versenyében. Nemcsak a Galaxy Nexus, de a Nexus 7 táblagép is "resolutionarybb", "retinább", mint az iPad Mini

Nexus 7: 216 ppi. iPad Mini: 162 ppi. Retina: 326 ppi. Period.

A fentieket persze joggal tarthatjuk puszta csűrés-csavarásnak, hiszen végső soron az élmény a lényeg. Ezért lesz nagyon érdekes, amikor az iPad Mini köntösében újra szembetalálkozunk majd a 768x1024 felbontással, amit - éppen az Apple agresszív retinakampányának köszönhetően - visszalépésnek fog érzékelni a szemünk. 

Nem gondolom persze, hogy az iPad Mini jövőjét az fogja egyedül meghatározni, hogy rosszabb lesz a böngészés élménye ezen az eszközön, mint egy 30 ezer forinttal olcsóbb androidos táblagépen. 

Az is igaz, hogy az iPad Mini mellett nehezebb érveket felsorakoztatni, mint ellene. Nézzünk két pozitívumot:

Egyszerűen fájdalmas lenne egy olyan eszközt vásárolni, aminek a hátoldalára az van írva, hogy ASUS. Az ASUS-élménnyel együtt jár az is, hogy a Nexus 7 váza műanyag érzetet keltő papundekli. (Bár sokan azt állítják, hogy az Asus ezúttal összeszedte magát a Google parancsnoksága alatt.)

Ha látatlanban egy Asus és egy Apple notebook közül kéne bárkinek választania, melyiket választaná? Naugye!  

És hát az iPad Mini ugye megkapta azt a nagyon pöpec és finom iparosmunkát, amit ma iPhone 5 termékdizájnként ismerünk. Kizártnak tartom, hogy a Nexus 7 borításáról is szülessen ilyen óda:

When I pick up the iPhone 5 and examine it closely, I find it difficult to believe that this device actually exists. The iPhone 5 does not feel like a product that was mass produced. In a strange way, it doesn’t feel like it was built at all. This is a gadget that seems as if it fell into the box fully formed. If you run your hands around its face, you scarcely feel any seams or other points of connection; there’s little evidence that this thing is a highly complex device made from lots of smaller things. Instead it just feels like a single, solid, exquisitely crafted piece of machinery, and once you pick it up you never want to put it down.

A másik fontos érv az iPad Mini mellett az AppStore-támogatottság. Ez is kétségtelenül nagy előny bármilyen androidos eszközhöz képest. 

A fenti két érvről ugyanakkor azt gondolom, hogy együtt sem érnek meg feltétlenül 28 ezer forintot. És egyiktől sem lesz jobb élmény a webböngészés. Márpedig én biztosan erre használnám legtöbbet ezt az eszközt. 

Azt tervezem, hogy november 3-án kezembe veszem mindkét táblagépet, és az összes technikai pro és kontra mellett megpróbálom megérteni, hogy van-e élményben különbség közöttük. Ha nincs, akkor a Nexus 7-nel tartok. 

Azért azt emeljük ki, hogy az Apple-nek nem csak az iPad 3 és iPod Touch tulajdonosokat sikerült tegnap felidegesítenie. Az általam emlegetett konzervatívan, ár-értéket és hasznosságot szem előtt taró vásárlóréteget sem sikerült feltétlenül megnyernie magának. Abban a mezőnyben versenyzik ugyanis az iPad Mini, ahol nagyon fontos az árcédula. És ez a Google idei marketingstratégiájának látványos sikeréhez vezethet a karácsonyi szezonra. Asus ide vagy oda.

(Ha jól számolom, mondjuk New York államban a 16 GB-os iPad Minit, smart coverrel együtt kb 400-420 dollárért, azaz kb 90 ezer forintért lehet megváltani. Smart Cover nélkül 78 ezer forint. Ehhez képest, ha idehaza akarok Nexus 7-et, akkor 80-100 ezer forint a beugró ár. Annyi itthon egyébként a 16gb-os iPad Mini is. Avagy még mindig a szürkeimportban van a biznisz Ká-Európában. Ha a legolcsóbbra törekszem, Amerikában(ból) veszek iPad Minit vagy Nexus 7-t. Ha ennyire nem vagyok árérzékeny, akkor idehaza jobb választás a Nexus.)

Címkék: apple android tablet nexus 7 ipad mini nexus táblagép táblagép böngészés
2012.10.24. 14:13. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"a Nexus 7 váza műanyag érzetet keltő papundekl" - szerintem te nem fogtál még kézben nexus7-et mert ez egyértelműen tévedés. Egyrészt bőr a hátlap, másrészt nagyon merev az egész, simán ipad minőség érzésre, sőt még jobb is mivel nem csúszós fém hanem nagyon jól "tapad" a kézre.
az a nexus7 100ezres beugró az 80e (pl. edigital) + 2év garancia vs 1év.
Azért az sem kis kérdés, hogy Android telefon és Apple laptop mellé a táblagép melyik ökoszisztémába kerüljön bele. Szükséged van e az iCloud, iTunes stb. előnyeire, vagy inkább a Google szolgáltatásait használod. Akarsz-e USB-n zenét/filmet/képeket másolni, vagy elég ha az Air-ről szinkronizálgatod a dolgaidat.

Tabletet én például tipikusan a falun lakó nagymamához hurcolós eszköznek képzelem, ahol együtt meg lehet nézni a fotókat stb. Ehhez nekem az Apple féle fotó szinkronizálás nem biztos hogy kényelmes. Ugyanez igaz a filmnézésre/olvasásra.
jó érzés a nexus7-et kézbe venni, nekem is van:)
Egyébként meg MediaMArktban és Edigitalban és 79.900 a Nexus7 16 gigával... nem biztos, hogy mindig érdemes az olcsobbat.hu szponzorált vacakjait nézni...
www.edigital.hu/Tablet/Nexus_7_Asus-1B030A_tablet_+_Android_4.1_operacios_rendszer-p329671.html

(ráadásul amerikai árat amerikai árral kéne összehasonlítani, vagyis 250 dollárt ~430 dollárral)
@dat: Miért kéne usb-n filmet zenét képeket másolgatni?, egyrészt wifin bármilyen hálózaton nézegetheted a cuccad (pl. nas-ról mint nálam), másrészt google driveról is szinkronozhatsz bármit. Rég nemkell usb-t dugdosni sehova :D
Meg kell venni szépen az Asus Transformer pad infinity-t és szépen elfelejteni a túlárazott almás játékszereket. period
@butcher__: Számítógép akad wifi nélkül is a világon. Mellesleg még mindig gyorsabb lehet USB-n átmásolni mint hálózati meghajtókat osztogatni. Pláne hozzá nem értő rokonságnál.
@Dezső 111: Okosított a gari. 2 év járna rá itthon, lásd edigital.
Érdekes, mert a Nexus7 kritikák általában pozitívan értékelik a design-t, egyáltalán nem "műanyag érzetet keltő papundekli".

Pl. Verge:
It feels good to hold in your hands. That soft backing strikes me as decidedly different than other tablets in its class, and seems far more smudge resistant than something like the Fire. The bezel on the front looks a bit too large for the screen size, though when reading a book I found the extra real estate helpful because I had something to grip (in fact, Duarte told me that the design was intentional, not a victim of cheap parts). There are a few very minor build issues, like the fact that the display can give a little and cause the LCD to ripple if you really press hard against the screen, but most users will never press hard enough to notice.

In all, I’m impressed by what Asus and Google have done with the Nexus 7. It’s a classy, well-made product from a design standpoint. It may not be the most original, thinnest, or lightest tablet on the market, but it’s certainly a respectable and refined entrant to the race. Bottom line — this is a much better feeling and looking tablet than anything else in its price range."
@butcher__: jaja, nekem a tapadósabb hátlap miatt tetszett az első samsung tábla. és könnyebb is mint az ipad.
Én a tegnapi keynote alatt éreztem először, hogy az Apple talán nem biztos magában. Egyértelmű volt, hogy a mini és a 4th gen ipad is kényszer alatt született. Jövőre jönnie kell a tv-nek, mert gáz lesz. Illetve el tudok képzelni olyat, hogy egy radikálisan új telefont mutatnak be, NEM iphone néven.
most akkor az ipad mini viszi a flasht?