Kinja: a Gawker közösségi platformja, újratöltve

Valamikor 2005 környékén futottam bele a Gawker híraggregátor szolgáltatásába, a Kinjába. Olyasmi dolgot kell elképzelni, mint a szintén a kétezres évek közepén népszerű Technoratit. Így nézett ki.

Arra volt jó az egész, hogy a weben felbukkanó érdekes, friss postokat lehetett gyorsan áttekinteni. Nagyon klassz moreover feedeket bányásztam belőle. Úgy kell ezt elképzelni, hogy még azelőtt olvastad el a híreket, mielőtt a hírszájtok megírták volna azokat. Szóval a nyers kontentet tudtad fogyasztani. Azt, amiből amúgy az újságírók dolgoztak. 

Jason Kottke az induláskor ezt írta

Kinja, the Web app for reading weblogs that Meg and Nick have been working on for the past year +, has launched as a beta. It's still a bit rough around the edges (especially design-wise) and a little schizophrenic as to who/what it's targetted at, but it's neat to play around with. I like that it reads like a weblog...which is not the case with RSS readers...something I never liked about them. A downside is that there's not a whole lot to play around with. One public digest per person? I want more than that, just like my playlists in iTunes. One neat feature is that I can make my digest public, so you can read all the sites I'm reading.

Aztán a kétezres évek második felében az egész híraggregátor téma feledésbe merült. Egy kicsit még mindenki Google Reader-ezett, de aztán beköszöntött a Twitter-Facebook-Tumblr korszak, és a (nyers) hírek elkezdték maguktól megtalálni a közönségüket. Már nem kellett keresgélni (annyit). 

Nos, Nick Denton, a Gawker Media tulajdonosa valamikor egy éve úgy gondolta, hogy nem csak a Gawker-blogok alatt kellene felokosítani a kommentmotort és ezzel értékesebbé tenni a kiemelt kommenteket, de mindezt továbbgondolva újra platformot lehetne adni azoknak az olvasó-kommentelőiknek, akik amúgy is jó tartalmakat állítanak elő. Értsd: értelmes, de legalábbis vicces kommenteket írnak a Gawker blogjain. 

Az új kommentmotor már látható a Gawker blogokon. És ha minden igaz, az ismétcsak Kinja néven futó közösségi platform is elindul valamikor januárban. Sem a UI, sem a dizájn, sem a motor nincs még végleges formájában. Tegnap azonban publikus lett egy tesztverzió....

kinja.com_2012

kinja.com_2012

kinja_2012

Lehet postolni, újramegosztani, és aprópénzért megfuttatatni a saját tartalmainkat a networkben. Miként a Tumblren. Minden felhasználó köré a saját olvasóiból épül közösség. És ha ez a közösség erős és jó tartalmakat állít elő, akkor kerülnek feljebb és feljebb a kontenthierarchiában.  

Valami olyasmi itt az alapgondolat, hogy az emberek betolnak mindenféle tartalmat a kinjás blogjaikba, és abból egyik-másik kiér valamelyik gawkeres blog címlapjára, vagy legalábbis kommentfelületére. Nekem egyelőre nem világos, hogy a Kinja mennyire fog tudni erős szimbiózisban élni a gawkeres blogokkal, és mennyire lesz önjáró, önszerveződő az a sok felhasználói tartalom, ami létrejön alatta. 

A jelenlegi UI alapszintű aktivitásokat tesz lehetővé. De persze a Twitter vagy a Tumblr korai verziói sem a szofisztikáltságról voltak híresek. Igazából egy platformot teremtettek azok számára, akik unták a régi webes fórumokat. Ilyen szempontból persze minden új közösségi szolgáltatásnak van esélye. A Gawker nagy esélye a saját blogjai köré szerveződő sokmilliós olvasótábor. És az a várakozás, hogy ebből a sokmillió olvasóból legalább 10 százaléknyi értelmes, értékes tartalom kifacsarható.

Mint minden újabb közösségi szolgáltatásnak, így a Kinjának is az lesz a fő problémája, hogy hogyan tud a meglévő közösségi aktivitások (facebookozás, tumblrezés, twitterezés, instagramozás, pinterestezés, redditezés stb) közé úgy beékelődni, hogy közben valami jól artikulálható önképe is van a szolgáltatásnak. 

Még nem teljesen világos, hogy a Kinja kinek a helyére fog törni. Ha tippet kellene mondani, én továbbra is a Redditet mondanám. (Annak ellenére is, hogy az egész UI jelenleg sokkal jobban rímel a Tumblr élményre.)

Miközben azt is gondolom, hogy a Reddit ma a weben a legerősebb és legjobb tartalomelőállító közösség. Elsősorban azért, mert a nördök elképesztően gyorsan és precízen egészítik ki az alaptartalmakat újabb és újabb információkkal. A Reddit nem csak meglepően értelmes, de egyben meglepően szórakoztató közösségi tartalom. 

A Reddit jobb dolog, mint a média. Hát ezt kéne kísértenie a Gawker Mediának is. Nyolc év után újra.

Címkék: kinja kinja.hu gawker kinja kinja.com
2012.12.04. 13:16. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem is elfér egy Reddit competitor a piacon, viszont kétlem, hogy lehet csak úgy csinálni egyet. A Reddit a történelme miatt olyan erős közösségben. Persze folyamatosan hígul, de nem az volt, hogy egy nagy cég belerak egy csomó pénzt és várja, hogy a felhasználók feltöltsék az üres teret. A Redditnek megvannak a saját közösségi élményei, sikerei és belsős poénjai, amik nagyon fontosak engagement szinten. Az egyetlen dolog, amiben gyengélkedik az maga a layout. Sok barátomnak bemutattam már és egyszerűen nem értik, hogy mi ez a no-design weboldal meg hogy is működik. Egyébként Kinja+Gawker eléggé úgy hangzik, mint az Index+Blog.hu, csak remélhetőleg erősebb megvalósítással.
Várom már public verziót.