Csatornát vált az Index: itt az Index 2!

index2.jpg

Nekem is időbe tellett, mire megértettem, de a következő van. Maradt az Index.hu úgy, ahogy volt, de ha jobbra, a "2"-esre kattintunk, akkor megkapjuk a Blog.hu címoldalát indexes köntösben. 

Ha jól értem, annyiról van szó, hogy a kiemelt blog.hu-s posztok ezentúl index domain alatt lesznek olvashatóak. Magyarul: nem kell ellátogatnunk az adott blog oldalára ahhoz, ha jó postokat akarunk olvasni. (Még ha a Gemiust, Adverticumot meg is lehet hekkelni ezzel.) Ki nyert ezzel? Az Index. Ki vesztett? Talán a jó posztokat író blogok. De majd kiderül.

Dizájn: az Index címlapon annyi változik, hogy overlayekben fogjuk tudni olvasni a cikkeket, mint a USA Today-en. Nehézkes, technológiaorientált megoldás. Az biztos, hogy nem a megszokott navigációt hozza. iPaden rémálom. De persze kellett nekünk iPaden tesztelni.

Az Index2-n viszont pinterestesen olvashatók mindenféle nem indexes tartalmak index domain alatt. Lett itt is sok egyenrangúsított, cikkszerű blogbejegyzés, indexcikként tálalva. Gondolom sales oldalon ez úgy jó ötlet, hogy a sales preziben ez ugyanúgy indexes forgalomként fog megjelenni.

Értéktelenedik tovább az újságírós kontent, és egyre értékesebb az ingyen előálló blogkontent. Logikus.

Olvasó szempontból kaptunk egy Index-közeli dizájnban megjelenő Blog.hu címlapot, ami nem csak blog.hu-t szemléz. Van (lesz?) itt Tumblr, Pinterest, meg minden. Szóval valamit, amit a közben a Cink.hu-hoz távozott Szily Laci ex-blogminiszter mindig is szeretett volna: egy teljes körképet a szánalmas.hu-ról, egy-két vérbő véleményírással és mosthallottamhogy krokival kibélelve. 

Azt gondolom, hogy ezzel a változtatással az Index maga egy domaingubancba lavírozta magát. Van már itt index.hu címlap, index.hu/index2 címlap, blog.hu címlap. Szóval tényleg ezer bőr. A következő lépésben minden elolvasott indexes cikkért egy vicces linket kell majd megosztani a blog.hu-n. Vagy kettőt.

Mindeközben a blog.hu-s bloggerek veszíteni fognak, hiszen postjaikat anélkül is el lehet olvasni az Index2-n, hogy ellátogattunk volna a blogjukra. Persze minden blog.hu-s blogger ingyen kapta a tárhelyet és a lehetőséget, úgyhogy tökre rendben van ez így. Végülis a Mandinernek és társainak is meg kell halnia egyszer.

Első, második és harmadik ránézésre az egyértelmű nyertes a sales ügyosztály, mely megpróbálja az ingyen előálló jó bloghus tartalmakat majd indexes "A-B státuszú" tartalomként értékesíteni a kiemelt hirdetők felé. "Megint nő az Index!". Kilenc és fél millió ábéstátuszú országa leszünk.

Elmerenghetünk egy pillanatra azon, hogy mi lett volna, ha az Origo pár éve minden jobb iwiw-es bejegyzést prémium origós kontentként árusított volna. Nem tették. Most lehet futni a PI után.

Egy egészséges üzleti világban ezzel az Index prémium hirdetési felület értéke csökkenne. De persze Magyarországon minden máshogy van. És még az is elképzelhető, hogy a kétharmad minden állampolgári félelmen átgyalogol, és jó lesz nekünk egy Index-szerű közösségi tartalom is. Végülis, ha cégtulajdonos lennék, én is azt szeretném, hogy ne csak az alkalmazottaim, de az ügyfeleim is az én márkámat erősítsék. Ingyen, önként, lázadásból.

Én úgy élem meg ezt a változást, hogy kevesebb lett az Index, és több a mindenféle webszemét közösségi tartalom. És simán lehet, hogy az Indexnek tényleg egy jólfésültebb szánalmas.hu a jövője, nem pedig egy határozottabb vonalvezetésű, szerkesztésű újság. Végülis az interneten ezt is várjuk. BuzzFeed, Reddit, Tumblr, Kinja... Amúgy meg a kertévéken sincs már szó politikáról a híradókban. Úgyhogy az Indexen is jöhetnek a még több cukimacskák, szex és önveszélyes politikai "véleményvezérek". Az bőven elég lesz az új magyar felvilágosodáshoz.

Amúgy meg milyen esetben is váltunk át a 2-es csatornára, egyáltalán? Na ugye! 

P.S.: A PT Sans szar.

Címkék: redesign index redesign index 2 index 2013 index 2 blog
2013.01.07. 02:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De egyébként balra is lehetne valami... mondjuk pornó... de félre a tréfát,
lehetne még több cikk...
Bár jobb lenne, ha a nevéhez hasonlóan a másodikként is töltődne be, mert így elég lassú...
faszaság az index2 de a pt sans télleg szar meg mivan azzal a horizontális scrollbarral?
Kesz, ipad1-en 5-bol 5 inditasra elszall a safari az uj oldalon, gratulalok. Asszem ezzel megoldodott a kerdes, h mit *nem* fogok ezentul olvasni...
@haianh: Nincs már horizontális scrollbar. ;)
Elég komplikált és nagy átállás ez, vannak még dolgok, amiken bőven dolgozunk. Gyorsulni fog (Safari alatt például még pokoli) és kompaktabb lesz meg stabilabb. A hibajelentéseket örömmel vesszük az ugyelet@mail.index.hu-n.

Először a címlapokról. Az Index mint alaptermék változatlan.
Mellette, átlapozható módon keletkezett egy új címlap is, ez az Index 2. Ez egy válogatás mindenféle közösségi tartalomból, aminek a legnagyobb része blog.hu-s. És van mellette mindenféle más is. Kell-e egy ilyen a világnak? Tudja az ördög, majd kattogtatják az emberek, és kiderül. Mi igyekszünk érdekes dolgokat tenni rá, és szerintem a magyar web egy nap alatt simán kitermel még egy címlapnyi jó kontentet az Index mellé.

Másodjára az olvasás módjáról. Az Indexen bevezettünk egy olvasónézetet, ami egy 640-es layerben nyitja meg a cikkeket a letakart címlap felett. Akkor, és csak akkor, ha a címlapról kattintottál rájuk. Minden más esetben tök változatlan cikkoldalt kapsz. Ha a címlapról nyitod, de új tabon, akkor is a hagyományos cikkoldalt kapod. Az olvasónézet viszont levág a cikk mellől 1000 pixel ajánlót, hirdetést, kapcsolódó vackot. Soha nem volt ennyire kevés zaj a tartalom körül az Indexen. Nem marad ott semmi, csak a cikk kenyérszövege.

Ezeket a cikkeket lehet lapozgatni nyilakkal vagy az oldalsó lapozókkal, de nem gondolom, hogy ez jellemző fogyasztási mód volna. A jellemző az, hogy az olvasók egy része a layeres olvasónézetet fogja használni, hogy kivadássza magának a címlapról azt a pár dolgot, ami érdekli. A másik részük pedig új tabra nyitja majd a cikkeket, ahogy szokta eddig is, ők ebből az egészből nem tapasztalnak semmit.

Az Index2 ugyanilyen logika szerint működik. Ha bármit új tabon nyitsz rajta, hagyományos módon nyílik. Semmi layer. Ha bármilyen külső tartalmat nyitsz rajta, az is. Ha viszont szimpla kattintással blogosat, akkor ugyanolyan 640-es olvasónézetben láthatod, mint az Indexen a cikkeket. Miért?

Mert sokkal kellemesebb olvasni. Itt senkit nem akarok meggyőzni az igazamról, mindenki eldönti, aki akarja. Próbálja ki, hogy végigkattintja az őt érdeklő tartalmakat simán layerben, és aztán próbálja ki ctrl+klikkel, vagy ahogy szereti, új tabon, hagyományos nézetben, és nézze meg, melyikkel érzi magát jobban. Aztán próbálja ki, hogy nyilakkal lapozgat. Mi szeretjük ezt, és az eddigi tapasztalataink alapján több és többféle blogot olvasunk, mint eddig. Főleg azokon a blogokon dob hatalmasat, amiket nem webes szakemberek készítenek, ezért ákombákomok, dizájnolatlanok vagy egyenesen nehezen olvashatóak, pedig a tartalmuk értékes. Nagyon sok ilyen van. Szóval úgy látjuk, hogy érdemes és jó lapozni, és jót tesz az olvasónézet.

Miért jó ez a bloggernek? Ha működik az egész elmélet, akkor két okból. Egyrészt mert többen fogják olvasni, mint eddig. Mert sokkal több felületet fordítunk blogajánlásra, mint eddig: egy komplett új címlapot az Indexes blogketrec mellett. Másrészt azért, mert a standard nézetet valóban könnyebb értékesíteni, mert el lehet rajta helyezni standard hirdetéseket, amiket az eddigi reménytelenül széttagolt, ezerféle blogvilágban nem lehetett. Tehát egyrészt több olvasója lesz, másrészt könnyebben tudja eladni a felületeit, mint eddig.

Hogy ilyenkor "nem kell elmenni a blogra" a tartalmáért, abban én nem látok semmi rosszat. Lehet saját fejléce, ráadásul nagy, 640x200-as. Ami a bloggernek a legfontosabb: a FB-doboza, a hirdetése, a további tartalmai, a Linkwithin doboza, ezek mind megjelennek ilyenkor is. Az ovasóját hozzá mérjük. A hozzászólások írása és olvasása elvisz a hagyományos nézetre. Nagyon-nagyon nehezen látom, hogy hogyan lehetne itt a bárkinek rosszabb a dolga, amikor több olvasót és könnyebb értékesítést kap, mint eddig. És ne felejtsük el: csak abban az egyetlen esetben és nézetben, amikor közvetlenül az Indexről nyitják meg. Tehát nem a saját olvasóit hekkeljük el, hanem az ő blogjára vitt Index olvasók találkoznak a tartalmával ebben a formában, ami ráadásul szép. És ők is csak akkor, ha szeretik, hiszen ez az egész nézet Indexen és Index2-n egy sima checkbox-szal kikapcsolható. Ott van a lap alján.

A szakmán kívül senkit nem érdekel, de a gemius és az adverticum hekkelése fel sem merülhet:

Mérés: Minden blogra kattintást a bloghoz és csak a bloghoz mérünk, akár olvasónézetben láttad, akár permalink oldalon nyitottad. Hülyék is lennénk tönkretenni azt az oldalt (a bloghut), aminek a kedvéért új címlapot csináltunk. Minden más kattintás is nyilván a tartalom forrásához megy, ahogy kell is.

Hirdetés: Ha az Index címlapján vagy, index címlapolvasó vagy. Ha ott épp egy tech cikket olvasol, akkor is, és ha egy tech blogot, akkor is. Ugyanott vagy, ugyanaz a felhasználó vagy. Nem te változol, hanem a tartalom, amit olvasol. Az a tény, hogy ezentúl az Index címlapján tudsz olvasni blogot is, amitől az az eddigi éhkopp helyett talán eladhatóbb termék lesz, az nem nyerészkedő vadkapitalizmus, hanem az egyetlen reménye a soha egy forintot nem kereső civil internetnek arra, hogy valaha pénze keletkezzen. És ne feledjük: ez az eladott illető itt éppen az Index olvasója, mert csak az Index címlapjáról látható ez a nézet. Sehonnan máshonnan nem. Nem a blogger saját olvasója, mert az nem ezt látja, hanem a sima blogoldalt. És még ilyenkor, amikor a saját címlapunk olvasója nézi a blogot, akkor sem az van, hogy csak az Index keres majd a bloggeren, mert még ebben az esetben is odaadja a bloggernek az egyik felületet. Plusz adja alá az infrastruktúrát, ingyen, meg a sávszélt. Meg az olvasót. Szerintem ez nem az a kimondott szemétség.

Még egy dolog. Ipaden tényleg szörnyű lenne az élmény, ezért nincs is rajta. Nem tudom, hogyan találkozhattál vele, semmilyen touch-os eszközön nem működik, direkt. Annyira, hogy abban az üdvözlő üzenetben, amit minden olvasó lát az első vizitkor, ez le is van írva. Ipaden tök hagyományos működésű Index van, és egy tök hagyományos Index 2 mellette, minden kunszt nélkül. És működik is.

Összefoglalva: a mai Index mellett lett még egy címlap. Remélhetőleg mindkettőn jó tartalmak lesznek. Nem akarja az egyik kiváltani a másikat. Az Index címlapja ugyanolyan, ugyanakkora, ugyanannyi cikket kínál, ugyanannyi elírással és pinázással, amennyivel eddig. Aki eddig is szerette, szereti, aki nem, nem, ez nem ide tartozik. Nem változik, nem infláljuk el.

Mellette kapott egy dedikált tartalmat a magyar nyelvű civil tartalom. Hogy szerinted ez egy "jólfésültebb szánalmas.hu, meg webszemét", az riasztóan hangzik, mi nem erre törekszünk. Szerintem rengeteg kiváló tartalom keletkezik a blog.hu-n marha sok munkával, lelkesedésből, hobbiból, szakmaszeretetből, például egy ilyen alatt vitatkozunk most. És van még egy rakás más olvasnivaló magyarul, Tumblr és Twitter, Facebook meg ilyenek, sőt képek és videók is, ezekből is lesz olyan, amit érdemes kiszemlézni a címlapra. Remélem, hogy sokan találnak majd maguknak rajta jó olvasnivalót, mi például szeretjük. Külön remélem, hogy idővel te is megszereted. Ha az olvasónézetet nem tudod megkedvelni, pedig az a legkellemesebb az egészben, ne feledd a kapcsolót a lap alján. Végül aztán a számok majd befogják valamelyikünk száját. Azt mondjuk én sokkal jobban megszívom, de kellett nekem annyit dumálni.
mac book air, összevissza betűméret, az olvasható kilóg oldalt
a címlap olvasható volt, ez meg hangyafasza megint...
bazd meg.
Azért szép, hogy a 800 px magas képernyőmön az eligazító oldal nem fér ki és scrollozni se lehet...

És akkor én még szerencsés vagyok, és felbontást használok, az 1366×768-as lúzerekkel ellentétben...

twitter.com/ralesk82/status/288161874674061312/photo/1 ← és ez a full screen, amit nyilván nem használnék egyébként.
Két mondatot emelnék ki;

"Nehézkes, technológiaorientált megoldás."

És emellett hiába gyors ... ez öngyilkos irány...

". És simán lehet, hogy az Indexnek tényleg egy jólfésültebb szánalmas.hu a jövője..."

nos, a szánira is ráférne egy kis kifésülés, de ha az index lenne az új száni, az mondjuk ... durva lenne.

Viszont a végszóhoz kiváló bevezetés ... RÉGEBBEN JOBB VOLT A SZÁ... akarom mondani az index ...
Nekem a fentieknél kicsit több, illetve más bajom van vele.
Az általam használt elég sokféle gép (asztali, laptop, tablet), oprendszer szinte mindegyikén baromi lassan tölthető be az oldal, már ha egyáltalán sikerül (de mint megtudtam, tesztelik, és majd egyszer...).
ha sikerül is, vagy szétesik, vagy nem (tablet), de scrollozni, ide-oda eljutni az oldalon belül szinte esélytelen. Nyilakkal nevigálhatok valamennyire, pont mint tizenéve...
Mindez technikai gond, ha akarják megoldják, ha nem, így jártam, viszont a felület kihasználása kissé meglepett.
Nagyobb adatmennyiséget tölt le az oldal, mint eddig, cserébe a nem is különösebben kirívó laptomom közepén fityeg egy cirka egyharmad képernyőnyi lap, azon meg olvasgathatok, ha akarok, a többi meg a tervezett fehér folt, ahol megpihenhet az olvasó szeme. De legalább nem válogathatok kedvemre a már előre megemésztett, elémtolt tartalomból, hanem némi izgalommal figyelhetem, hogy vajon milyen remek, engem bizonyára baromira érdeklő írás kerül elő a továbblépéskor. Biztos elolvasom.

Persze, van mindenféle egyéb lehetőségem. Sok ide-odaklikkeléssel, újabb megák letöltésével (ezek gondolom jól mutatnak a statisztikában, noha kutya se látja őket) eljuthatnék akárhová, csak sajna úgy tűnik, nem fogok...
Nekem eléggé rohasztja a laptopomat az új oldal, pörög a CPU, a scrollozás pedig darabos, lassú.
:(

oldal merete: 8.3MB
oldal betoltodes ideje: 29.9 sec
303 db request a cimlap.

sniff :(
Az index2.hu doménen elérhető azonnal.

Egyébként eddig is gondban volt az Index, mint minden hírportál, mert nem eltartható megfelelő minőségben. Nem véletlenül ment kétszer (háromszor?) csődbe eddig, hiába ekkora. Spórolni kell, ezért gyakornokok fordítják a cikkeket, persze csak angolból. Saját anyag alig van: a videostáb nevetségesen gyenge, erőltetett, de nincs oknyomozás. Írásban sem, Bodokyt elüldözték, a régi Munk Vera meg mai napig a fiatalokkal törődik, de maximum annyira, hogy kapunk x+1 cikket arról, hogy néhány egyetemista mit gondol. Indexéknél ez a saját anyag.

Vendégírók tollából elég jó anyagok szoktak megjelenni. Az Index mindig egy baráti társaság volt, ahol öt éve még poén volt kiírni címlapra, hogy bazmeg, ma meg a szerkesztőségben a telefonfülke a fő poén. Ők jól érzik magukat, de alapvetően pofára megy a játék: aki jó véleménycikket ír, vaskos megmondóember, azt szeretik. A kontentot meg szerencsétlen hírlapátoló és gyakornok viszi, néha ingyen (lásd a videók esetében). Újságírás csak nyomokban, mert drága, ráadásul az ideológiai irányvonal is egyértelmű ennél a lapnál.

Egyértelmű, hogy olcsóbb már nem lehet, mert pocsék most is. Ezért több bevételre van szükség, ehhez pedig szerintem ez a social vonal egy jó lépés, már két éve meg kellett volna tenni.
Alul megtaláltam a checkboxot, amivel ezt a layerezős faszságot ki lehet kapcsolni, ami több ok miatt is téves elgondolás (nem lehet Instapaperba etetni pl.). Ja, és úgy találtam meg, hogy a mobil verzióra akartam kapcsolni, annyira.
Még valami: "öreganyám" eléggé meg fog lepődni, amikor egy layeres cikk olvasása után a back button az Origo címlapra fogja visszavezetni (ti. amit előtte olvasott).
Ha design nélkül akarom olvasni, akkor ott vannak a webes bookmarkletes dolgok, pl. Readable, Instapaper (én 90% ezen olvasok, 320x480-as mobilon). Persze, öreganyám nem hallott még ezekről, neki is kell valami, de az, hogy alapból az öreganyám változatát kapjuk, nem tartom jó ötletnek. Mindegy, én megtaláltam a kis checkboxomat, átadom a mikrofont a következőnek.
Szerintem nem volt nyerő ötlet ez a váltás.
A flash miatt a régi verzió is hajlamos volt a megpusztulni, de az új verzió chrome alatt olyan szinten megborult, hogy más oldalt sem volt hajlandó megnyitni. Esetleg lehetne optimalizálni a flash-t az oldalon, ha már tele van rakva csili-vili reklámokkal.

Azt mondjuk hozzátenném, hogy nekem relatíve régi-öreg gépem van, de ne kelljen már amiatt gépet cserélnem mert híreket akarok olvasni (főleg, hogy pl. a Diablo3 még azért elfut rajta).
"Elmerenghetünk egy pillanatra azon, hogy mi lett volna, ha az Origo pár éve minden jobb iwiw-es bejegyzést prémium origós kontentként árusított volna" - itt az olyan iwiw-kontentre gondolsz, amiből anno a Subba szüretelt rendszeresen? :)
Nekem nincs gondom az újítással, bár prémium bloggerként könnyen beszélek a 2. lapról, ha ott vagyok rajta és nem csinálok belőle érzelmi ügyet, mint a nem prémium blogok.

Amit viszont egyelőre nem látok és kicsit félek tőle, az az, hogy az emberek, hogy kerülnek át a blogomra, mert oké, hogy elolvassa a cikkem, de a blogomra nem fog átjönni így. Ebből a szempontból jobb a bloghasábos leírás. Az persze jó, ha olvassák a posztom, főleg ha index2-ről is hozzám érkeznek a statba a kattok, viszont hirdetési felületet így nehéz értékesíteni, ha a legtöbb embert vonzó és kiiemelt posztok landing page-e nem a blogom, ahol a hirdetés megy. Főleg akkor szopó ez, ha fix AV vagy CT-re és nem időszakra van értékesítve, mert akkor csak azok fogják látni, akik naponta visszatérő olvasók. Ez a mi esetünkben 2-3 ezer fő, Indexről meg jönnek adott esetben 20.000-en.

Amúgy jó a kezdeményezés szerintem, nagy gesztus ez nekünk, bloggereknek. Akiből meg az irigység beszél inkább csináljon olyan blogot és tartalmat, ami eladható. Ennyi a titka, nem több.
Gzip tömörítést nem lehetne valahogy implementálni? A több mint 7 megás borzalom a töredékére csökkenhetne. A 250 fölött request-szám is döbbenetes, és akad néhány 404 is a többszáz cucc között.

Praktikus hiba: layer-ben megnyitott cikk esetén, ha visszát kattintok a böngészőben, az URL átvált "index.hu"-ra, de a cikk nem tűnik el az orrom elől.
Nem lenne baj ez az új design, de jelenleg lassú. Persze később gyorsulhat, de most még nem használható. Emellett a layer-t sokszor nem lehet bezárni, azaz nem tudok visszatérni a főoldalra, a back button nem megfelelően működik.

Van még vele meló, ezt nem lett volna szabad ilyen félkészen rászabadítani a világra.
Amikor megnyitok egy cikket layer-ben, újabb töbszáz kbyte-ot tölt le, mivel újratölti (legalábbis nálam) az egyes rovatok json adatait, sőt, a cikk_default.css-t is, ami önmagában több mint 200Kbyte.
Nem nagyon értem a legtöbb ember problémáját, alul kiszeded a pipát a layeres nézetnél, és a visszakapod ugyanazt az Index-et amit eddig használtál. Az Index2-őt meg ha nem tetszik, nem kell használni, aki meg szeretné annak ott van. Persze biztos vannak technikai hibák, de a koncepció szerintem nagyon is jó, aki akar válogatott magyar internetes content-et, az így jóval gyorsabban hozzá tud jutni.
Szerintem butaság most kikiáltani azt, h rossz lenne az új index. Semmi sem fekete v. fehér, adjon neki mindenki egy kis időt és majd elválik.

Nekem az index2 oldal és a gondolat is nagyon tetszik. A felugró ablakok egyáltalán nem (főleg az index 1-en, a 2-őn még hagyján), de ezt meg ugye ki lehet kapcsolni.

Az, hogy fürge-e vagy sem majd gondolom optimalizálják és jó lesz. Szóval nem elkeseredni, próbálgatni és várni. Be fog ez érni azt hiszem! :-)
Hát, nekem a fantasztikus új olvasónézet kb. a második kattintás után beragad (Firefoxon és Chrome-on néztem), azaz nem tudok visszamenni a főoldalra, úgyhogy egyelőre marad a régi megoldás.
mit csinaltam rosszul, egyaltalan nem jonnek layerbe a cikkek ;-(((((( pedig reggel meg megvoltak.
@Nínó Karotta: Karotta,

ez onnan, ahol te ülsz, tök jól hangzik, de van itt jópár probléma. Mégpedig éppen a lelkes, ingyenes minőségi kontent előállítók részéről. Azza ugyanis, hogy az index a layerrel magánál tartja a nézetet tulajdonképpen kinyírja a blogok saját brandjét.

Az erőforrások megosztása eddig így nézett ki:
- az index adja a hátteret, infrastruktúrát ad, és az ablakot nyit a userekre, cserébe ingyen kap szerkesztett tartalmat
- a blogger adja az ingyen munkát és tartalmat, cserébe az oldalára látogatókat kap az index felől

Azt gondolom, ez így korrekt és kiegyensúlyozott felállás.

Az új megjelenéssel azonban változik az arány, mozdul a mérleg, és nem a bloger javára. A layeres nézet ugyanis pont azt vágja le a bloger oldalából, amivel meg tuda különböztetni magát a többiektől, és amivel magánál tudja tartani az olvasót.

Nem látszik az oldalsávja, amiben a tartalomajánlói, az elérhetősége, gyakran a hirdetései, az archívuma, a feed-elérhetőség, azaz a teljes tartalmi ökoszisztémája van. Ezt az index most lenyeli, és tulajdonképpen úgy mutatja meg a tartalmát, mint egy virtigli index tartalmat. Ráadásul, ha a csóringer blogger nem csinálta meg a szabványos méretű fejlécet, akkor még a minimális grafikai megkülönböztetés is elveszik,és teljes mértékben ingyen dolgozó index-újságíró lesz. Ráadásul most a kommentek is, amelyek a saját oldal egyik legfontosabb pörgetői, is csak számmal látszanak, nem látszik a legfrissebb kommenteket, topikokat mutató doboz stb.

Szóval ez foygasztói oldalról esetleg, kontent előállító oldalról viszont egyáltalán nem fasza, az előnyök-hátrányok egyensúlya durván elmozdult az index felé.

Persze át lehet állítani, de mindannyian tudjuk, hogy az alapbeállítást a userek 90%-a nem állítja át. Ezzel a lépéssel éppen a sokszínű, egyedi blog-univerzumot szürkítette vissza az index, kiszervezve a tartalomelőállítást, megtartva a felületet.

És nem, ez egyáltalán nem segít a bloggernek.
@Tomi from Space: Az látogatások mérése hozzád történik, és reklámokat is kirakhatsz, lásd Karotta írását itt fentebb, vagy itt: szevasztok.blog.hu/2013/01/07/blogger_vagyok_jo_nekem_az_index
Azt nézem, hogy különbözik-e ez a fantasztikus újítás bármiben is a Safari évek óta elérhető READER funkciójától, de nem sokban, kivéve, hogy így csak a címlap cikkei olvashatók, Safarival meg mind, plusz ott megjelenik egy zoom ki/be, egy küldés mailben meg egy nyomtatás funkció is :)
@waldorfbalcon: Nem gondolnám, hogy kinyírnánk a blogger brandjét. Ellenkezőleg. Az eddiginél sokkal nagyobb felületen, messze nagyobb erőfeszítésekkel terelünk Index-olvasót blogokra. A 640 x 200 pixeles saját fejléc azért nem épp szerény méret, és teljesen szabadon készíthető el. Eszünkben sincs úgy csinálni, mintha ez Index tartalom volna: eleve egy közösségi címlapot csináltunk a kedvéért, amire rá van írva, hogy nem a miénk, ráadásul pont azt akarjuk, hogy az látszódjon, hogy itt sokféle különböző blog van, csak azokat végre könnyű bejárni. Nem azt akarjuk mutatni, hogy meztelen, vörös hajú lányok vannak az Indexen.

Az olvasónézet tartalmát úgy állítottuk össze, hogy minden, ami egy profi bloggernek fontos volt eddig, vagy pénzt kereshetett belőle, az ugyanolyan vagy jobb legyen. Ebben a nézetben is megmaradnak a Facebook- és hirdetési dobozai, linkwithinje, kapcsolódói posztjai, és ezek mind permalinkoldalon, az eredeti blognézetben nyílnak. Ha valami nagyon fontos neki, amit mégse tudna így kirakni, írhat nekünk, megoldjuk talán azt is. Az a cél, hogy _semmiről_ ne kelljen lemondania, ami igazán fontos.

A kommentelés is mindenestül az eredeti permalink oldalon történik. Szívesen kitennénk pár friss kommentet magára az olvasónézetre is, de sajnos ez jogilag és technikailag is túl kockázatos. Gondolkodunk még rajta.

Új fülön, új ablakban nyitva, vagy kívülről jövő olvasóknak minden az eredeti nézetében látszik. Tehát az új, standard olvasónézet csak a címlapi kattintásra vonatkozik, és a lapozgatásra. Akkor látja így egy olvasó a blogod, ha ő eredetileg Indexet nézegetett, és az Index ajánlott neki téged. Az a célja, hogy így - a kellemesség miatt - egy olvasó több cikket és blogot olvasson el, így lehetőleg minden szerzőnek több olvasó jusson.

A posztod, ami így jelenik meg, ettől ugyanúgy a tiéd, csak a te blogodon át érhető el. Ha kimásolod a címlapi URL-t, az is a te blogodra visz.

A régi, ezerféle formátumú blogot nem lehetett bejárni egyáltalán. Semmi nem vitt egyikről a másikra, nem volt belső forgalomáramlása. Így lesz, az eddigi tapasztalatok szerint minden olvasó egy rakás új blogot ismer meg és olvas így, olyanokat is, amiket eddig nem, például mert sose látta, vagy mert kellemetlen volt olvasni, mert nem dizájner vagy webes szakember írta, hanem kiváló pedagógus, történész vagy pilóta, aki nem tud és akar sablonokat reszelni. Ilyenekből nagyon sok van, és ez értékes tartalom ezentúl sokkal méltóbban lesz elérhető, mint bármikor. Remélem, a statok mindenkit boldoggá tesznek majd idővel. Addig olvasgasd, próbálgasd, remélem, neked is meglesz, hogy mennyivel jobb így.
Ezt a layeres gecit takarítsátok le a faszba aztán rendben vagyunk.

Megjegyzem az alsó kikapcsoló gomb konkréta nnem működik.
a google readerben pont ugyanúgy néznek ki a cikkek mint eddig :)
Nekem tetszene a layeres nézet, ha rendesen működne (dehát én csak egy hétköznapi júzer vagyok, nem szakértő), és be tudnám csukni a layereket elolvasás után, ami működik az első alkalommal, amikor megnézek valamit, aztán többet nem, csak ha becsukom a tabet és újra kinyitom. És így tovább.
hehe ha index2-s cikkből embedded youtube videot elindít az ember és nem állítja le, csak becsukja a layert, akkor vígan játssza tovább a háttérben
Én azt élvezem igazán, hogy a tacspadom szkrollozórészére az esetek 10%-ában lapozás a válasz, és lehetetlen egyszerűen visszajutni oda, ahol jártam.
Már amikor a Chrome nem döglik meg végleg az egésztől.

Soha nem készítettem ilyen méretű oldalakat, de én ezt max. opt-in alapú bétának merném emberek elé tenni így.
Ez egy kalap bétaverziós szar...
Kb 5 perc alatt felkúrtam magam annyira, hogy befejezzem az indexolvasást.
Először nem tudtam kiszállni a hülye lebegőablakból, mert a tervező elfelejtett X-et tenni a sarokba, és se az ESC gomb, se a vissza gomb nem segített. Újra be kellett írni a címsorba az index.hu karaktersort.
Másodjára az egyik blogot nem sikerült végignéznem, mert idő előtt véget ért a felület. Na itt már az x-et nyomtam meg a böngésző megfelelő fülén...
kepfeltoltes.hu/130107/i2_www.kepfeltoltes.hu_.png
"én ezt max. opt-in alapú bétának merném emberek elé tenni így."

Mondjuk ez tényleg érdekes, hogy ekkora változtatást miért nem előzött meg mondjuk egy egy hetes opt-in időszak. Azalatt sok lelkes user kipróbálta volna, és ki lehetett volna vasalni a legbosszantóbb hibákat, mielőtt ráborítják mindenkire a cuccot.

Lehet, hogy a belső tesztek szerint nagyon stabil volt és jól ment, de várható volt, hogy ha sok user kezdi el nyomkodni, akkor kijönnek olyan hibák, amik a belső teszten nem akadtak fenn.
t. karotta,
ipaden tényleg használhatatlan (piszok lassan töltődik be egyszerre a két oldal, betűk sokszor nem élesednek ki, villog, döcög, megdermed percekre, kifagy minduntalan) és az istennek sem tudom visszakapcsolni a régi nézetet. ebből baj lesz sztem, de én addig is szeretném olvasni az indexet, mégis hogyan
A technikai megoldás nem szerencsés,macerás így olvasni, ráadásul sokkal kevesebb további tartalomra kattintok,bezárom a cikket és megyek tovább máshová. De ez egy dolog.

A másik, a blog.hu. Nem azért nem megy ott az értékesítés, mert nem hype a technológia. Hanem azért nem, mert a tartalom 85-90%-a vállalhatatlan szemét, de szó szerint. Ötöd, tized, huszadinformációk alapján összeírt,kb. általános iskolai színtű fogalmazványok, jórészt ugyannazon 50-100 fős, részben provokátor,részben unatkozó,részben beteg kommentelői körrel. (bocs. ld. homár)

Érthető persze az igyekezet,hogy az ingyencontent az jó. Az is jó, hogy a haverok blogjai akik a főoldalon futnak kitermelik a rezsit. Még az is jó, hogy a szerkesztő urak egy blog mögé bújva írják meg, ami esetleg nem CEMP kompatibilis - hiszen az Index is üzlet.

Csak a színvonal srácok, az van már nagyon régen a béka feneke alatt. Vegytiszta reklám-sajtóközlemények jönnek le a fő hírek között, néha olvasatlanul. (Magunk is kipróbáltuk egyszer, benne hagytunk az anyagban egy vaskos reklámot, lejött). Mindez még tetézve a blog.hu egyre mélyebb színvonaláva - inkább szórakoztató bulvársite ez már, mint minőségi.

Azon pedig nem kell sokat gondolkodni,ki akar majd a Homáron a Munkahelyi Terroron, és egyéb helyeken hirdetni. Ugye?
kár volt elindulni ezen a supertv2 - rtl2 vonalon, ami ~ a shitf_ck content-l

azt a winchester sírást azért meghallgattam volna, amikor reggel beesett az a pár user egy 10 mega-s site-ra, skrillex megirigyelné valszeg

usa today-től pedig nem ezt a feature-t kellett volna ellopni
"Hirdetés: Ha az Index címlapján vagy, index címlapolvasó vagy. Ha ott épp egy tech cikket olvasol, akkor is, és ha egy tech blogot, akkor is. Ugyanott vagy, ugyanaz a felhasználó vagy. Nem te változol, hanem a tartalom, amit olvasol. Az a tény, hogy ezentúl az Index címlapján tudsz olvasni blogot is, amitől az az eddigi éhkopp helyett talán eladhatóbb termék lesz, az nem nyerészkedő vadkapitalizmus, hanem az egyetlen reménye a soha egy forintot nem kereső civil internetnek arra, hogy valaha pénze keletkezzen. És ne feledjük: ez az eladott illető itt éppen az Index olvasója, mert csak az Index címlapjáról látható ez a nézet. Sehonnan máshonnan nem. Nem a blogger saját olvasója, mert az nem ezt látja, hanem a sima blogoldalt. És még ilyenkor, amikor a saját címlapunk olvasója nézi a blogot, akkor sem az van, hogy csak az Index keres majd a bloggeren, mert még ebben az esetben is odaadja a bloggernek az egyik felületet. Plusz adja alá az infrastruktúrát, ingyen, meg a sávszélt. Meg az olvasót. Szerintem ez nem az a kimondott szemétség."

karotta, de, egyrészt ilyen a kapitalizmus, másrészt ez a tipikus kimondatlan szemétség.. :P

igen, "az eddigi éhkopp helyett talán eladhatóbb termék lesz" - NEKTEK. azt nem értem, h ilyen hosszan ezt itt miért magyarázod, amikor mindenki látja/érti, h mi történt, h vkinek megteccett az indexben a safari 5.0 reader fícsöre, és amúgyis ésszerű volt már letekerni azt a zajt, amit a szabadjára engedett reklámozóitok gerjesztettek, főleg, h a safariban 1db click, h kuss legyen, de a readability plug-int/bookmarkletet is bárhova be lehet ma már 1 perc alatt hegeszteni, nembeszélve az adblockról, és nem beszélve arról sem, h az a fajta stratégia, h orrba-szájba lefejlesztünk levelezőt/képmegosztót/videómegosztót (míg a fórumhoz úgy 10 éve hozzá se nyúlunk..), amik aztán kb. eladhatatlanok, ahogyan a blog.hu is csak zaklatja a malacperselyt, az hova vezet, mert pontide, amikor is a nonprofit, lelkesedésből VALÓDI TARTALMAT (nem pr-cikket, nem mti-közleményt, nem fordítgatós contetet) gyártó júzerekre ráterítjük a naaaagy, jóságos marketinges tenyerét, miközben délcegen konstatáljuk, h ez most majd nekik is milyen jó lesz, mijazhogynagyonis..

nekik nem lesz rossz, maradjunk annyiban, nektek meg (ha egyáltalán) jobb lesz, mint volt, mert kvázi egy bejáratott brandet klónoztatok, amikor kb. ugyanazon a helyen hirtelen egy 2. index is megnyitható, amire a tartalom, hogy-hogynem, de ingyér' vót, amúgy is örüljön az a blogger, h nem előfizus a blog.hu, mer' ugye lehetne - jahhogynagyonnem?

"Hirdetés: Ha a Mandiner címlapján vagy, Mandiner címlapolvasó vagy. Ha ott épp egy NOL cikket olvasol, akkor is, és ha egy HVG-s blogot, akkor is. Ugyanott vagy, ugyanaz a felhasználó vagy. Nem te változol, hanem a tartalom, amit olvasol." - ez hogy' hangzik?

oké, a mandi nem meri beemelni a teljes anyagokat, inkább "csak" egy hirkereso 2.0, de a tartalomgyártásnak kb. ez a legalja. lehet ezt is jószolgálati gesztusnak pozícionálni, de az úgy elég vicces. ..még nem olvastam blog.hu-s ászf-et, most majd lehet, ráveszem magam, h hozzájárulok-e az indexcímlapra kerüléshez, meg a bármilyenreklámhordozáshoz azzal, h nyitok egy accot, és tolom a contentet.

naon szépen hangzik, h a kis blogoknak ez a nagy esély, de ez sincs így: ha egyáltalán képesek lennének eladni a felületeiket, most majd be fogják látni, h az indexszel karöltve már annyira sem, mint előtte, ha egyáltalán, mert ha az index eladja egyszer, ők már nem adják el mégeccer, meg nem is értenek ehhez.

persze nó para, ha majd szembesül ezzel a tisztelt blogger, h jééé, ő eladható, meg azzal is, h jééé, csak eccer, akkor picit hagyja majd ezt az indexnek, aztán átmegy egy olyan rendszerbe, ahol saját magának ír, és talán keres. mer' elég felemás dicsőség az, ha egy ft-ot nem kapok vissza, miután eladtak, ennél még a croydoni prostik is jobban jártak.. (www.blikk.hu/blikk_aktualis/15-ferfival-kellett-szexelniuk-naponta-2117525)

tudod, akkor lennétek jófejek, ha nem "az egyik felületet" (mitéshol?) adnátok a bloggernek, hanem vmi share-t vissza, ha már ilyen nyilvánvalóan bekötitek őket magatok alá.

Rochelle (törölt) 2013.01.09. 16:04:35

Elég nagy zavart keltett ez az átállás. Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok programozó, de IT projektet láttam már párat.
Mindenféle design vagy funkcionalitásbeli átállásnak úgy kéne zajlania, hogy az end user ebből a lehető legkevesebbet érzékeljen.
Hogy lehet egy ilyen változtatást kitolni, ami iPaden Safarit szétvág, IEben nem megy itt-ott elcsúszik, ez nem jelenik meg, ott elmászik a görgetősáv stb see above az összes hibát?
Alapesetben az ilyen projekteknél van egy UAT (User Acceptance Testing)a nyilvános publikálás előtt. Ezt nem kell a ti programozóitoknak tesztelni, lehet felhívást intézni a köznéphez, kiválasztani 50-100 index usert, akik utána megírják nektek a gondokat, kijavítjátok és akkor megy ki élesbe, ha már minden működik.
Sajnos azt kell látnom, hogy sokan abba fogják hagyni az index.hu olvasását és más forrásokhoz fordulnak.
Gyanítom, hogy időhiány okozta ennek a fontos projektlépésnek átugrását, de ez akkor sajnos a nem megfelelő projekttervezésnek köszönhető.

Vannak egy két feature, nem lényeg melyik, aminél úgy érzem, hogy a tervezésnél az alapkérdést elfelejtettétek feltenni: "Mire lesz ez jó?" és ha a válaszok, "mert designos, meg klassz és egy brainstorming session során ugrott ki az agyamból, hogy ilyet csináljunk, mert vagány" akkor inkább bele se kezdjetek.
Szép dolog az innováció, csak a hozzáadott értéket sem át néha nézni...
Megkésve bár... lehet vitatkozni azon, hogy ez jó vagy rossz, szép a betű vagy nem szép a betű, azt vettem észre, hogy leszoktam az indexről. Pedig én megpróbáltam.
Szerintem ez a technológia még kiforratlan, hiába vettem ki a pipát a layerezés elől, annyira lassan jön be az egész, hogy nincs kedvem olvasgatni. Nyilván minden szirszar betöltődik, ami kell a layerezéshez, csak a végén mégsem ott nyitja. Egyszerűen nem jó az élmény. Netvibes-ban, feedlyben még benthagytam, mert azokat nem befolyásolja, hogy mit talált ki a Karotta és mihez ragaszkodik foggal-körömmel. De az oldalt már nem nagyon nyitom meg.