444.hu: a magyar online média felképelése

444hucimlap.pngNos, ha minden jól megy, már el is indult publikus üzemmódban Uj Péter projektje, a 444.hu. Az eseményre Facebookon közel kétezren iratkoztak fel. Magát a site-ot pedig elindulása előtt nagyjából három és félezer ember lájkolta

Ez a néhány ezer ember és az ő ismerőseik lesznek azok, akik a 444.hu alap olvasóközönségét adják majd. Már csak az a kérdés, hogy 14 újságíró mire lesz képes egy olyan médiapiacon, ahol sok százezres látogatottsággal bíró hírportálok léteznek, ahol a forgalmi adatokat a mindenféle híraggregátor szájtok (Hírkereső, Hírstart, stb) által szállított fizetős forgalmak torzítják. Ahol a hálószerűen összeépített szájtfelhőben kibogozhatatlanul bonyolulttá vált, hogy melyik oldalletöltés mennyire értékes. 

A 444.hu, amennyire én látom, az indulás napjaiban alapvetően a szóbeszédre és a Facebookra alapoz. Illetve arra az elképzelésre, hogy ha jó a tartalom, akkor bizonyára úgyis jönnek majd a látogatók.  Mert hát a jó tartalom, az olyan mint az elektromágnes...

A látogatók az új site-okkal kapcsolatos első benyomásaikat bizonyára a dizájn alapján szerzik. A 444.hu - hála Etelének - ezen a téren minden kétséget kizáróan ki fog lógni a magyar site-ok közül. Nagyon határozott, parancsoló egyszerűséggel bassza oda a tartalmat. Dehát a site neve is ezt sugallja: minden állítás mögött izomból odatolt felkiáltójelek vannak!!4!!!!444!!!!

Ha egy kicsit a dizájn formanyelvében mélyedünk el, a harsányság mellett ami nekem feltűnt, hogy talán az első magyar médiaszájt, mely tudatosan, átgondoltan foglalkozott a tipográfiával. A Boxed és a Noticia fontok kiterjedt és erőteljesen hierarchizáló használata adja a dizájn leglényegesebb elemét. Próbáljuk csak ki a két említett typeface nélkül, mondjuk 15 px-es Arialokkal a dizájnt, és megértjük, hogy mennyire fontos szerepe is van egy olyan műfajban, mint amilyen az újság, a betűk milyenségének. 

Főleg egy olyan dizájnban, ami azért még nincsen teljesen kifaszázva. Na de a 444.hu-t mégsem a dizájnnak kell eladnia ezekben a napokban. Hanem a cikkeknek. 

Én azt várom ettől a szájttól, hogy a nulladik órában tudjon szakítani azzal a kilugozott, művies nyelvezettel, ami a médiát, és az online médiát is jellemzi. A kiöblögetett, mesterkélt mondatokból összetapasztott MTI-s nyelvezet már az Indexet is teljesen agyonragacsozta. Ott is csak a blogok erőteljes kiemelése tudja feledtetni ezt az olvasóval. Szóval a 444.hu szerintem abban tud kis médiaként érdekes lenni, ha meg sem próbálja átpaszírozni ezen az álnyelven a témákat, hanem a szerzők saját stílusukban, saját nyelvükön írnak.

Minimál dizájn, minimál szerkesztés.

Szerintem az Internettót és a korai Indexet is az tette érdekessé, hogy nem annyira újságírók, mint inkább írni tudók adták az alapcsapatát. Aztán persze szépen lassan bebújt az emberek bőre alá ez a műnyelv, ezek a mesterkélt közölte, mondta, nyilatkozta, jelentette ki, tudta meg, fejtette ki rémségek, ezek a külpolitikai, gazdasági, belpolitikai senkit nem érdeklő töltelékcikkek, amiktől az olvasónak az az érzése, hogy egy magyarul beszélni nem képes, elcseszett robot írja a cikkeket. A Holdról.

Érdekes kérdés, hogy mi a 444.hu küldetése ebben a jelenlegi magyar online médiaközegben. Lehet itt finomkodni, hogy kis szájt, kis célok, kis hirdetésbevételek. De a végén persze mindig ki kell mondani, hogy annak a projektnek, aminek nem célja a piacvezető szerep megszerzése, a konkurensek meggyengítése, az nem elég komoly projekt. 

Emlékszem, amikor a Blog.hu-n dolgoztunk az elején, és gyakorlatilag mindenki kiröhögött minket, akivel csak beszéltem erről, hogy ugyan már... Egyrészt van a Freeblog, ami olyan népszerű, hogy ejha. Másrészt meg ki a faszt érdekel ez a blogolás dolog egyáltalán... Itt ki-a-la-kult médiapiaci helyzet van, amibe nem lehet már beleugatni. Elkéstetek. 

444.hucimlap2.pngAztán kiderült, hogy akik ezeket mondogatták, azok épp emiatt a keserű pesszimizmus miatt voltak képtelenek egyről a kettőre lépni a saját termékeikkel. Mi pedig geci sokat dolgoztunk a Blog.hu-val, de a vért izzadásnak végül szerencsére meg lett az eredménye.

Utólag meg már ezek a pesszimisták nyilván azt mondják, hogy "ja, nektek könnyű volt, mert engedték, mert ott volt az Index, mert nektek nincs ilyen elcseszettül hülye főnökötök". Kifogások mindig vannak. 

Minden évben jönnek új kezdeményezések, új ötletek, új projektek, amikben hisznek emberek. A 444.hu bizarr módon nem a közösségi tartalomban, hanem a szerzői tartalomban lát távlatokat. Nagyon nehéz feladat, sőt, kifejezetten reménytelennek tűnik az egész. 

Éppen ezért lelkesítő és szimpatikus. 

Már csak az a kérdés, hogy ez meg ki és mit akar:

Címkék: média uj péter jetiválasz 444.hu
2013.04.29. 09:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"ugyan már... Egyrészt van a Freeblog, ami olyan népszerű, hogy ejha. "

Ha már pont őket említed példaként, lehet tudni valamit arról, hogy miért haltak be ennyire? Az utóbbi időben olyan panaszok vannak, hogy már posztolni sem lehet a blogokra, mert hibát dob. Miért hagyták így lepusztulni ezt az elég sok ember által használt oldalt?
A Magyar Narancs beszólogatós stílusára emlékeztet az, amit eddig olvastam belőle. Kérdés, mire lesz ez elég. Eredeti tartalom kell, amiért érdemes ide átkattintani, de ha csak annyi lesz a plusz, hogy ugyanazt megírják lazább stílusban, amit máshol is lehet olvasni, akkor az lehet, hogy kevés lesz.

Elvégre erre az indexen is van mód, ha valaki unja a száraz stílust, akkor olvashatja a blogketrecben az anyázóst.
hipster level >9000 de amugy fasza
Én alapvetően imádom a minimál-stílust, de szerintem borzadalmasan néz ki a szájt, meg kell szokni, nah. Jah és rohadtul memóriaigényes, így a kőgazdag hipsterek mellett nehéz lesz sok olvasót szerezni, ha a régi pentiumokon hosszasan kell majd várni, mire betölt.
majd egy erősebb vas kell alá, mert most úgy töltődtek a képek ahogy a redőny megy le, mint a régi szép időkben :)

bár lehet hogy ez a design része :D
Igen, saját tartalom kell, ez nem látszik a 444-en egyelőre.

Plusz értem a dezignt, nagyon művészi, eredeti stb. de nekem ronda. Nem tetszik. Szerintem ezen még dolgozni fognak a következő néhány hónapban, miután nem lesznek olyan sikeresek. Bár drukkolok, de cviklit tmblr-ja jobban és áttekinthetően néz ki mint ez.

Harmadszor, nem értem miért kell trágárkodni (ez a post szerzőséjnek szól) ettől lesz valami jobb? Mert úgymond lazább?

A Cink nagyszerő napi 500-1500 kattintásokat kap, a 444 tkp. egy Cink2 15 fővel (mind férfi btw), ha csak ez az út, akkor ez rögös lesz.
Az újságcsinálásnak meg vannak a maga szabályai: a fogyasztónak érthető, tömör, információ (vagy vélemény esetében emóció)gazdag nyelvhelyes szöveg kell. De nem azért, hogy a szerkesztőnek is legyen munkahelye, hanem azért, mert különben nem veszik meg a (hon)lapot. Sajnos Új Péter stábja adós maradt az érdekes, aktuális, eredeti és jól szerkesztett tartalommal. Az egész oldal olyan, mint a Helyi Théma átlagos száma, csak valamivel ocsmányabbul tördelve. Különféle füleken ugyanaz az MTI-s tartalom jön elő, de szerencsére áttekinthetetlen formában, a címbetű elveszi az egész helyet a képernyőn, és az embernek már nincs ereje (kedve) tovább görgetni.
Nagy leégés, Új Pétertől többet (de legalább valamit) vártam volna.
Internetto és korai Index! romantika, ihaj és csuhaj! nem akartak véletlenül akkor ott háromszor is csődbe menni? ha van más keresete ennek a 14 embernek, akkor persze hajrá, de ha nincs, akkor azért meg kellene még egyszer olvasni azt az üzleti tervet.

ha tényleg ez a stílus marad (úgy design, mint kontent), akkor nálam nem lesz nyerő mint infoforrás. esetleg mint trashsite, amiből néha-néha nézek egyet.
második blikkre már inkább a szomorú szmájlik jönnek a kezemből :(

egyrészt átláthatatlan a kínálat,

másrészt, ami átjön belőle, hogy itt csak bulvárpolitikai cikkek vannak: "Minden rossz a világban, legyen ön is elégedetlen!"

:(
Ránéztem.

1. Rohadt lassú, betöltődés után is csak félig vannak meg a képek
2. randa
3. érdektelen
@falomb: A hírnek száraznak kell lenni, mint a teveszar - szól az újságírás egyik alapszabálya, és ez nem csak a hellyel való spórolás, vagy az objektivitás miatt van. A szószátyár poénkodás lehet szórakoztató, ha valakinek bejön. Csak az a baj, hogy ez rendkívül ízlésfüggő, ezért nagy valószínűség szerint egy-egy stílus az olvasók többségének nem jön be. Én például kajálom Meggyesi Guszti humorát, de igencsak megterhel Szily erőltetett KISZ-es jópofaságai. Úgyhogy egyetértek falombbal, egy híroldal fenntartásához nagyon kevés a már meglévő információk átfogalmazása.
Elég gáz ez a retró poén dizájn. Kíváncsi vagyok, hogy a korábbi Index ballib olvasói átmennek-e.
Sziasztok!

Meglátogattam, irtó lassan töltődik be a sok nagyméretű kép miatt. Ha marad ez a csigatempó, mellőzni fogom.

Már az első oldal(?) tartalomhibás: a virágzó orgona szerintem tegnap még nem így nézett ki... merthogy tulipánok vannak a képen. :)
Linket nem tudok adni, mert épp 3. próbára sem töltődik be az oldal.

Ha segíthetek:
Szvsz. nem elég a képet a weboldalon átméretezni, előképet (thumb) is illik csinálni. Biztos más oka is van, pl. főoldali animáció, stb. Vannak honlapgyártáshoz jobban értők, majd ők megmondják a tuttit. :)
Nem tudom másnak vannak-e ilyen problémái, de nekem Network Error (tcp_error). Van pár oldal, amit a munkahelyi szerver tilt, access decied, mert cigi-csöcs-szerencsejáték, (velvet.. muhaha), de feltételezem a 444 nem esik bele ebbe.

Amúgy ha tényleg a minőségi tartalom a céljuk, nem generic MTI hírek átvétele, nem egyik másik párt szócsöve, nem x y multi reklámcsatornája, akkor igenis érdekel. Ezért szerettük régen az Indexet, most meg picit elcsúsztak Blikk/fizetett cikkek irányába. Persze, kell a csöcs is meg a pofára esett manöken a kifutón, de nem ezért jövünk alapvetően.

a Blogketrec is kezd érdektelenné válni, mert vagy pártvélemény, vagy valami mesterember reklámblogja van kint. (Kiszámoló, furdancs, ADrenalin, liveinfo, stb...)
Régebben TÉNYLEG az éredekes, jól író bloggerek privátblogja volt kint.
Ez nagyon gáz. Én alapvetően vevő lennék arra a tartalomra amit ez a csapat készítene, de ez így ebben a formában élvezhetetlen, fogyaszthatatlan. 5 percnél többet egyszerűen nem bírtam az oldalon maradni, a fejem megfájdul tőle. Ráadásul a typkites szarjuk miatt még szaggat is görgetés közben. Kár, h nem flashben csinálták az egészet...

Ahogy már többen leírták, ez valami nagyon trendi, nagyon elrugaszkodott, nagyon művészi hipszter izé akart lenni. Csak az a gond, hogy ez nem egy belterjes művészeti magazin - ahol még elmenne ez a stílús - hanem elvileg egy híroldal. Értem én ezt a szarjunk bele minden szabályba mentalitást, csak így nem lesznek olvasók, nem lesznek hirdetők, nem lesz bevétel és a végén nem lesz 444 se.

Nem a dizájban kellett volna forradalmat csinálni, hanem a tartalomban. Kár érte...
Idézetek a Petykó-féle hírükből:

"kövektező"

"elégedetlenk"

"a feladatot kiservezik "

Egy helyesírás-ellenőrzőre nem futotta?

Amúgy a dizájn és a nyelvezet tiszta nyomtatott Magyar Narancs utánérzés a 90-es évek elejéről...
@meglátó: szvsz elvárásaid akkor lehetnek valaki felé, ha már képes vagy leírni helyesen a nevét :D

amúgy ahogy az index "második főoldalát", úgy ezt sem fogom olvasni. engem elriaszt az, hogy kilométereket kell görgessek, hogy vicceskedő, de inkább értelmetlen képtömegeken kelljen átrágnom magam, hogy elém dobnak egy káosz-szerű oldalt, ami nemhogy segítene az - információk tengerén történő - eligazodásban, helyette inkább még jobban összezavar. színek kavalkádja? minek? über betűtípus? mikor tudományos létjogosultsága van a most használt betűtípusoknak? felőlem a design felülírhatja az olvashatóságot. végülis egy újságot inkább nézegetünk, mint olvasunk, nem? :)

drukkolok Uj Péteréknek, de ha ez lesz a végleges kinézet, ide sem fogok járni, maximum egy-egy felkapott cikk erejéig, vagy TBG-ék videói miatt. sajnos a Szily-féle cink.hu sem vonzott be a fentiekhez hasonló okoknál fogva, pedig kedvelem a stílusát, az írásait.

ha vicceskedő színkavalkádra van szükségem, felnézek a subbára vagy a napiszarra.
borzalmas index2 utánérzet (már a index2 eleve rettenet ócska), némi matulás és korai mancsos lötyivel leöntve, alapvetően szargyűjteménynek tűnik a "hírek" alapján. valószínűleg a liberálisok imádni fogják ezt is, nyilvánvalóan célközönség. végül is, minden szélsőségesnek joga van a neki megfelelő tartalom fogyasztásához ...
Csak az állítólagos lassúságra reagálva:
Szemvillantás alatt bejött az oldal. Bár lehet, hogy valaki a cégnél már nézte és kesbol jött, nem tudom. Mindenestere otthonról is kipróbálom.
A céges gép egy elavult Core2Duo 3Ghz, 2G rammal, szóval nem egy Fittipaldi...
Rettenetesen néz ki, olyan mint vmi lelkes gimnazista szakkör próbálkozása WordPress-el.

Tartalmilag nem sok újat hoz: MTI, sajtóközlemények, némi trágárság. Ezek a fiúk főleg a fikázásban szereztek elévülhetetlen érdemeket, arra mindig van közönség - az sem baj, ha már óvodás gyerekek is faszomgeciznek, bár ebben a blog szerzője sem marad le.

A választásokig biztosan kitart, de nem tűnik szakmai szemmel komoly újságnak, inkább amolyan bulizeitung.
nekem gyorsan betölti az oldalt, semmi reccenés, de sajnos ettől még nem tetszik, kb mintha a Blikket lapozgatnám, rondácska...
b+, ha nincs ez a felkiáltójeles rész a cikkben, soh a az életben nem jöttem volna rá, hogy miért pont 444. Világ f*szsága.

A videó viszont rendben volt. Külön plusz a "jeltolmács" használata :)
Jó lesz ez, csak kár, hogy csak fácsével lehet kommentolni.
szerintem a nép sokkal több nagy képet vár, infografikát, kisfilmeket, rövid, ütős, kultikus szöveget. ebben elvben lehetne jó az uj péter csapat. de ez a 444! most nem lesz az.
Jézusom, az előbb frissítettem az oldalt, és erre mégnagyobbak lettek a címek (vagy csak az az egy óra, amíg nem néztem, újrakalibrálta a bazinagycím-tűrő képességem).

Az áttekinthetőséget egyelőre hagyjuk, minden új oldalt szokni kell (az Indexre se mondja senki, hogy áttekinthetetlen, legfeljebb ötévente egyszer, amikor újradizájnolják), de az azért túlzás, hogy egy meglehetősen nagy felbontású (1440x900) monitoron sem férnek ki egyes főoldali címek (pl. az Előtte-utána). Értem én, hogy mire gondolt a dizájner, de ez szerintem nem az, amit elképzelt.

Esetleg ajánlanám mondjuk a theverge.com-ot tanulmányozásra, ott szerintem elég jól eltalálták a nagy, figyelemfelhívó címek/képek és az olvashatóság egyensúlyát. (Nem mellesleg az említett oldal története sok szempontból hasonlít a 444-éhez, egy maroknyi szerző vált ki az Engadgetből, és csinálta meg a semmiből a jelenleg legjobb technikai weboldalt. A sztori eleje UP-éknek is megvan, a végén lehet még reszelgetni.)

A tartalom, remélem, még alakul, mert egyelőre kb. ötven-ötven százalék az unalom és a kínos jópofáskodás aránya.