Hamarosan újabb UI-tervező érkezik: Skala

Korábban már írtam arról, hogy felülettervezésre egy ideje a Photoshop mellett a Sketchet is rendszeresítettem. Nagyon könnyen és jól használható eszköz. Szemléletében sokkal közelebb van a html/css/js világhoz, mint a Photoshop.

Alig jelent meg a Sketch, máris érkezik a konkurense. A Bjango nevű céget eddig a Skala Preview nevű cuccáról lehetett ismerni. A Skala Preview - miként a Silkscreen app - egy nagyon kellemetlen problémára ad jó megfejtést. Nagyon nehézkes Photoshopban úgy mobilfelületeket tervezni, hogy közben állandóan valami szerverre vagy Dropboxba kell menteni a fájlokat, hogy mobilon, a maga környezetében tudjuk ellenőrizni a dizájnterv aktuális állapotát. 

A Sketch Preview ezt úgy oldja meg, hogy Photoshop CS5 és CS6 esetén engedélyezzük a Remote Connectiont, és mobilkészülékünkre (iOS vagy Android) telepítjük a Skala Preview appot. Innentől kezdve, ha egy wifi hálózaton van a Photoshopot futtató gépünk és a mobileszközünk, akkor a mobilappban mindig azt a Photoshop ablakban található képet látjuk teljes méretben, amit épp a Photoshopban szerkesztünk. 

Nagyon klassz dolog. Főleg, hogy színhelyes, minőségtartó előnézetet kapunk a mobilunkra az aktuális Photoshop-fájlunkról. 

A Skala Preview mellett a Bjango nemrégiben beharangozta a következő projektjét is, nemes egyszerűséggel Skala néven, mely az ígéretek szerint egy precíz UI- és ikontervezésre alkalmas szoftver lesz. Szóval valami olyasmi, mint amilyen a Sketch. A megjelenést Q3-ra ígérik.

skala_app.png

Nagyon érdekes ennek a két szoftvernek (Sketch és Skala) a megjelenése abban az évben, amikor az Adobe is nagyot akar szakítani a Creative Clouddal.

Az én vélményem, hogy a Photoshopot továbbra sem fogjuk tudni teljesen kiváltani más szoftverrel. Egyszerűen azért, mert nagyon mély a beágyazottsága a grafikus dizájn ügyosztályokon, és azok csatolt területein. 

Ugyanakkor saját projektekre, gyors prototipizáló munkákra az eszköztárában és felfogásában is sokkal inkább UI-tervezésre való célszoftvereknek kell teret hódítaniuk. Én ezért bízom nagyon a Sketchben. És egyáltalán nem leszek szomorú, ha a Sketch mellé az év második felében egy Skalát is kell majd vásároljak.

Nem mellékes szempont, hogy a Sketch, és remélhetőleg a Skala is ésszerű összegbe fog kerülni. Nem úgy mint a PS. Bár az is igaz, hogy ez a CC-ben vásárolható havi pár tíz dolláros előfizetés már nem annyira horrorisztikus húzás az Adobe-tól. Oh, wait...

Címkék: skala sketch felülettervezés adobe creative cloud skala preview skala app
2013.05.08. 22:27. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.