A Hangouts az új Google Plus!

Nagyon izgalmas volt a Google I/O 2013 nyitónapja. Nagyon nagy bejelentése nem volt a Google-nek, viszont minden kulcsfontosságú termékük olyan új funkciókkal gazdagodik, amitől egyértelműen az lesz a benyomásunk néhány hónap múlva, hogy a Google-nál van koncepció, van elképzelés arról, hogy mit és hogyan kell csinálni. Érzik.

Hangouts

Termékfejlesztés szempontjából az egyik legérdekesebb lépés, hogy a Google ismét megpróbálkozik a közösségi médiával. A Google Wave, a Google Buzz és a Google Plus után jön a Hangouts app, ami az instant üzenetküldést és videocsetelést helyezi a középpontba, és valójában egy jól megcsinált Facebook Messages cucc lesz. A Verge-nek van is egy hosszabb összefoglalója a megújuló Hangoutsról: 

A lényeg szerintem az, hogy a Google bár itt egy teljesen nyilvánvaló dolgot lép meg, mégis nagy lehet a hatása az online kommunikációra. Elsősorban azért, mert a Facebookhoz hasonlóan arra fogja tolni a felhasználókat, hogy ha már mindig online vannak, folyamatosan egy alkalmazásból kommunikáljanak. Azt a töredezettséget, amiz t a Talk / Google Plus / Gmail jelentett desktopon és mobilon, most remélhetőleg egyszer és mindenkorra felszámolja a Google. És ebben köröket verhetnek a témában látványosan bénázó (Messages, FaceTime) Apple-re is. 2013 nagy kérdése az lesz, hogy a Facebook vagy a Google készít-e a felhasználók milliói számára érdekesebb és használhatóbb üzenetküldő (és egyszersmind tartalommegosztó) alkalmazást. Nem egyértelmű. Egy biztos csak: a Vibernek és a Skype-nak mennie kell. Valaki be fog nyomulni a helyükre. 

Maps

Nagyon nincs mit magyarázni a Maps-szet érintő bejelentéseken. Én ennél a prezentációnál éreztem a leginkább azt, hogy végre egy Google termék, ami mögött nagyon határozott és következetes termékfejlesztés (és nem csak mérnöki munka) van. Arról nem beszélve, hogy egy nagyon világos szempontrendszer mentén haladnak a UI frissítésével. Engem teljesen meggyőztek arról, hogy egyrészt jobb lesz az új Maps, másrészt az Apple kénytelen lesz feladni ezt a térképalkalmazás harcot. Google Maps invite-ot itt lehet kérni.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a Google mennyire nagy hangsúlyt fektet a képkezelésre. Ebben is mintha lassan-lassan az Apple mellé tudnának érni. A Google Playen is csavarnak egyet ezzel a havi előfizetéses mókával. De azt gondolom, hogy ezen a fronton egyértelműen évekkel vannak lemaradva az Apple-től. Ebben a témában az lenne az előrelépés, ha valami csoda folytán ingyenessé tudnák tenni a playlistek rádiószerű online hallgatását. De ehhez valószínűleg arra lenne szükség, hogy a zeneipar ténylegesen megreccsenjen. 

endofsearch.png

Search

Ne hagyjuk ki a Search témát sem. Hiába próbálták a lehető legfigyelemfelkeltőbb címmel bevezetni a prezentációt, attól még az előadás nem szólt másról, minthogy a Google a hangalapú keresést próbálja újabban erőltetni desktopon is. Én mondjuk kicsit azért összerezzentem attól, hogy a jövőben a Chrome böngésző folyamatosan figyelni fogja, hogy mit beszélek a laptop körül, és ha meghallja azt, hogy "OK, Goolge", akkor aktiválja a Voice Searchöt. De persze minden, ami elhangzik, és nem "OK, Google", azt is fel fogja dolgozni. Ebből még lesznek problémák. 

A nap végére a breaking news az volt, hogy a hangszálproblémákkal küszködő Larry Page nem csak víziót adott a jelenlévő fejlesztőközösségnek és a Google-nek magának, de kérdésekre is válaszolt. Meglehetősen hosszan. Ő azt mantrázta, hogy olyan dolgokat kell fejleszteni, amik ma még nincsenek. Nem is annyira az innovációt, mint inkább a klasszikus tudományos felfedezéseket és az ezekhez vezető gondolkodást hangsúlyozta. 

Ebben marketingbutaságokkal és impulzusfogyasztással agyonvert világunkban kifejezetten jó volt hallgatni Page-et a hatalmas földgolyó mögött felbukkanó napsugarak árnyékában. 

Címkék: larry page google io 2013 google maps 2013 google hangouts
2013.05.16. 11:19. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Page beszéde nekem nagyon tetszett, kicsit olyan bölcs öreges volt, nagyon jó látásmóddal. A Q&A is jó volt, főleg az Oracle rész:)
Azt mondjak nincs csak hangbeszelgetes, ez gaz.