A Nokiának kell(ene) felráznia a Microsoftot

Az előző posztban már hivatkoztam azt a New York Times értesülést, mely szerint még mielőtt felvásárolta volna a Microsoft, a Nokiánál komolyan tervben volt, hogy áttérjenek Androidra

A Nokiáról az a véleményem, hogy egyrészt egy finn és nem egy ázsiai cégről beszélünk. A Nokia sikeressége közvetve a régió, az EU sikere is. Másrészt legalább annyira értik és tudják az európai (nyugati) termékdizájnt, mint az Apple. Csakhát az Apple újabban a Crocks életérzéssel próbálja meg befűzni a kínai vásárlókat. A Nokia viszont továbbra is koncentrálhatna az európai fogyasztóira. 

Mint régebben írtam, én a magam részéről nagyra tartom a Nokia Lumia sorozatot. Készülékeik legnagyobb hátránya az operációs rendszer: a Symbian, újabban pedig a WP platform. 

Sajnos a szeptemberi bejelentéssel, miszerint a Microsoft felvásárolja a Nokia mobilhardver és -szolgáltatás részlegeit, gyakorlatilag a halálmezsgyére lépett a finn cég. Ehhez a világhoz kell majd asszisztálniuk:

microsoft-market-share.png

A New York Times cikke szerint a 2011-es Nokia-Microsoft deal, mely arról szólt, hogy a Nokiákon Windows oprendszer fog futni, éppen idén járt le. Ezért volt lehetőség arra, hogy esetleg 2014-től áttérjenek Androidra. Csakhát az értékesített Windows Phone-ok többsége Nokia, úgyhogy ha most a Microsoft elengedi a Nokiát, végleg bezárhatott volna a Windows Phone projekt. Most egy kicsit elnyúlik majd a történet.

Egyetlen pici reménysugár az lehet, ha a Microsoft elfelejti a WinPhone UI-t, és elkezdi erőteljes ütemben koppintani az Androidot. Vagy ha olyan telefonokat dobnak piacra, melyeket egy kattintással Androidra is lehet váltani Windows Phone-ról. A vesztésre állóknak kell rugalmasnak, lazábbnak lenni. Az úgy nem fog menni, ahogy a Microsoft az elmúlt éveket csinálta.

Kedves finn testvéreink, ne hagyjátok magatokat!

Címkék: microsoft nokia nokia windows nokia android platform piaci részesedés 2013
2013.09.14. 19:28. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"ha a Microsoft elfelejti a WinPhone UI-t, és elkezdi erőteljes ütemben koppintani az Androidot"
Ez miért is lenne jó?
Szerintetek mindenkinek az android tetszik? Szerintem van piaci igény többféle UI-ra és vannak felhasználók, akiknek a Windows Phone kezelőfelülete szimpatikusabb.
teljes mértékben egyetértek, a Nokia régi fényében ragyoghatna 1000 éve ha áttért volna Androidra, ehelyett erőltetik a WinPhone-t teljesen felesleges, ezzek a bulival pedig alá is lett írva a cég halálos ítélete...
Szerintem az utolsó bekezdés két opciójával tudná magát az M$ teljes bizonyossággal kivégezni.

Én a helyükben két dologra koncentrálnék, az egyik a low end piac, mert egyrészt nem vagyok meggyőződve, hogy sokan mernek sok pénzt kockáztatni egy bizonytalan oprendszerű telcsivel, viszont nem kizárt, hogy pl második telefonnak bevállalnának egy esetleg jó ár-érték arányú windowsos telefont (az szvsz nyilvánvaló, hogy az M$ ebből a bizniszből pénzt rövid távon nem fog kivenni). Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy nagyon sokan most veszik meg első okostelefonjukat, ezek a normál telefonról váltó emberek meg nem preferálják okvetlenül az Androidot vagy az iOS-t, viszont körükben a Nokia (mint megbízható gyártó) továbbra is húzóerő. Mivel most volt hír, hogy az okostelefonok eladása beérte a normál telcsikét, ez a piaci szegmens még komoly potenciált tartogat magában (jelen pillanatban az eladott telcsik fele).

A másik dolog, amire a M$-nek nagyon oda kellene figyelnie, az alkalmazások portolása, mert a legjobb oprendszer sem ér szart sem appok nélkül. Egyrészről kínosan kell ügyelniük arra, hogy minden menő app elérhető legyen Win alatt is, ez adott esetben pénzbe is kerülhet. Másrészt nem ártana megmutatniuk, hogy a Win mint oprendszer mivel tud többet, mint a konkurencia, ha van ilyen terület (fölteszem azért, hogy van).
"Egyetlen pici reménysugár az lehet, ha a Microsoft elfelejti a WinPhone UI-t, és elkezdi erőteljes ütemben koppintani az Androidot."

Szerintem maradhat a jelenlegi Windows Phone felület, mert szigorúan használati szempontból gyorsabb és áttekinthetőbb, mint bármelyik másik rendszer

Valószínűleg azzal járnának a legjobban, ha a csempés felület alatt megtalálható lenne egy másik nézet, egy Andorid/iOS szuper-egyveleg

Koncepciót tekintve kb. úgy, ahogy azt megvalósították az asztali rendszerükben, a Windows 8-ban

Egy hibrid mobil operációs rendszer. Ha egyszerűségre és gyorsaságra vágysz, akkor a csempés felületen ténykedsz, ha pedig advanced usert, akkor mehetsz a részletesebb felületre
"Szerintetek mindenkinek az android tetszik? Szerintem van piaci igény többféle UI-ra és vannak felhasználók, akiknek a Windows Phone kezelőfelülete szimpatikusabb."

Ebben az esetben az Androidtól megkaphatják a Windows Phone UI-át, vagy az iOS-ét vagy akármelyiket... ha a zsiráfosat csíped, zsiráfost fogsz kapni. Fordítva nem működik. Az Android rugalmasságát kellene valahogy elörökölniük UI terén.

"Én a helyükben két dologra koncentrálnék, az egyik a low end piac..."

A Windows Phone soha nem volt egy kedvenc Mobil operációs rendszer köszönhetően a fantáziátlan koncepcióknak. Ebben remekül egymásra talált a Nokia és a Microsoft.

Az MS a Windows surface kapcsán mellesleg egy üzleti analfabéta is lett a szememben amikor vérszemet kapva az Apple sikerein a (totál ismeretlen)tabletjét az ő áraihoz igazította és pofára esett, hogy ennyiért nem is kíváncsiak rá az emberek.. (holott az eredeti koncepciójuk a 190 dolcsis surfacekre nagyon bejött a népnek)... de ez a vonat már elment.

Rugalmasság! Az Androidot ebben kellene valahogy megfognia mert ez volt a PC fő fegyvere is.
A Hibrid dolgokkal az a baj hogy ezek összehangolásában a Microsoft (finoman fogalmazva) nem bajnok (lásd a weboldalaikat vagy az új Windows8-ast).

Jelenleg a mobil világban hasonló szerepet töltenek be az android gépek mint egykor a PC-k. Sok van és sok féle. Azt csinálsz velük amit akarsz. Rengeteg az alakalmazás rá. Ha nincs pénzed warezolhatod....stb. innen inkább a fantáziádra bízom.
Az Android is lehet egy telefon de mellette jó még egy halom más dologra amit a Windows Phoneról nem tudok elmondani.

A Nokiát régen a Symbiannal pont ez a képesség emelte ki a többi telefon közül...