Október közepén jön a KitKatbe mártott Nexus 5?

Két rossz hír volt eddig Android témában szeptember elején. Az egyik, hogy az Android 5.0 helyett csak kisebb update (4.4) következik. A még fájdalmasabb hír, hogy KitKatnek fogják hívni. Itt a marketingügyosztály annyinak örülhetett, hogy a klasszikus KitKat éppen négy rúdból áll, úgyhogy még egy bőrt biztosan le lehet majd húzni Android 4.4 vs KitKat témában. 

Ami nekem még feltűnt, hogy a KitKat promóban a Nexus 7 szerepel, és nem a Nexus 4 várható utódja.

Sokat nem lehet tudni az új telefonról. Most is csak annyi a pletyka, hogy Black Friday előtt egy hónappal, október közepén mutathatja be a Google. Ehhez mérten a kifutó Nexus 4 árát lejjebb is vitték őszre.

Mit lehet sejteni az új telefonról? Minden bizonnyal az LG G2-es készülékének lesz egy fejlettebb változata. Azzal együtt is, hogy tavasszal még úgy nézett ki, az LG mégsem partnerkedik többet a Google-lel.

nexus5-fcc.png

Közel 5 inches lesz a kijelzőmérete, ami így indokolttá is teszi a Nexus 5 elnevezést. (Bár a Nexus 6 jövőre nyilvánvalóan hülyeség lenne már. Addigra ki kell találni új verziózást vagy nevet.) 2.3-as quadcore processzorra számítanak a legtöbben. LTE támogatás, és a korábbinál jobb akku is jöhet az új Nexus telefonnal. 

A Google a flagship telefonjával egyértelműen a gémereket célozza. Őket lehet a nagy kijelzőmérettel, a quadcore-ral, OpenGL ES-támogatással és egyéb teljesítményzabáló megoldásokkal megnyerni. 

Az én tippem, hogy a Google ezúttal meg fog próbálkozni egy hasonlóan jó optikát és képfeldolgozást összetenni, mint ami az iPhone-okat jellemzi évek óta. Egészen valószínű, hogy az Android 4.4 egyik feature-e is a képfeldolgozást fogja érinteni. 

Én az eddigi idei felhozatalt ismerve, a Nexus 5-öt várom a leginkább. Főleg, hogy a Microsoft meghiúsította, hogy a Nokia Lumiákba végül Android kerüljön. 

Címkék: nexus 5 android 4.4 android kitkat nexus telefon
2013.09.14. 14:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahogy az idei I/O-n is érzékeltették az Android verzió fontossága egyre csökken ahogy a Google a fragmentációs probléma (frissítések lassúsága, elmaradása a készülékgyártóktól) megoldása érdekében egyre több szoftverelemét választja le önálló alkalmazásba, amiket aztán a Play Service-en keresztül már a készülékek 99%-án (régebbi verziókon is) önállóan tud frissíteni az új funkciókkal. A főrendszerben azok maradnak amiket nem egyszerű/lehet leválasztani, pl. biztonság, felhasználókezelés, telefon alapfunkció vagy a hardverrel kapcsolatos dolgok.

A KitKat promóba gondolom azért került be az új N7 mert ez a legfrissebb Nexus ami már kapható is, a szoborállításnál (bálványimádók? :-) ) nemhivatalosan már feltűnt az új telefon is. Az októberi bejelentés valószínű, az N10-et is október végén jelentették tavaly, hogy a fontos karácsonyi vásárlási időszakra már elérhető legyen. Az elnevezésnek szerintem nincs köze a kijelzőmérethez, a Galaxy Nexus és a Nexus 4 is 4.7"-es volt. A célcsoportot nem szűkíteném le a gémerekre, sokan mások is szeretnének nagyteljesítményű, garantáltan gyors szoftverfrissítésű telefont jó áron. Tavasszal valamelyik vezér a jobb akkumulátoros időt, az ergonómikus méretet és a jobb strapabírást emlegette fontos pontokként illetve az optikáról talán már tavaly is beszéltek pl. a Sony féle Exmor megoldások kapcsán. Majd meglátjuk mi lesz az ígéretekből. (A gyári kiegészítők terén is volna még mit fejlődniük.)

Ex-Nokiások egyébként a héten jelentették be, hogy csinálnának Androidos Nokia szerű telefonokat, egyelőre a Newkia munkanevet adták neki. A Nokia + Android korábban, az MS (szoftver)együttműködés előtt is felmerült, az akkori egyik felsővezetőjük magvas gondolata szerint ez csak rövidtávú megoldásnak lett volna jó, ezzel érzékeltette: "mobile manufacturers who go the Android route are doing no better than Finnish boys who "pee in their pants" for warmth in the winter" :-)
ha az n5 beváltja az ígéreteket, akkor veszek én is