Milyen lesz az új magyar hírszájt, a VS.hu?

Nos, volt szerencsém megtekinteni a napokon belül induló VS.hu dizájnját, működését. Bár képeket egyelőre nem tudok nektek mutatni, próbálom mégis összeszedni az első benyomásaimat az oldalról. 

A VS.hu alapszínei a flat designban elterjedt smaragdzöld és puha piros. Ha jól értem az alapkoncepciót, a két szín együttes szerepeltetése azt hivatott kommunikálni, hogy a VS.hu-n minden nap lesz egy eldöntendő kérdés, ami valami aktualitással kapcsolatos. Ez az az alapinterakció, ami a VS.hu-t legjobban fogja jellemezni. 

A nyitóoldalról nekem leginkább a The Verge ugrott be, elsősorban a címlap tetején a hasábok összecsúsztatása és a képek fölé tett áttetsző színrétegek miatt. Lefelé a nyitóoldalon szigetes, kártyalapszerű hátterezéssel következnek a cikkajánlók. Úgy ahogy az Android felületein, vagy akár a Pinteresten láthatjuk.

A szájt amúgy reszponzív, aminek az erejét nem is annyira a címlap, hanem a design szempontból sokkal jobban eltalált cikkoldal hozza ki. Itt is elsősorban a portrait nézeten, iPaden, mint inkább landscape laptopon. Ilyesmi landscapen a cikkoldal layoutja:

vslayout.png

A cikkoldal két hasábos. A bal oldali egyharmadban található az álló formátumú képillusztráció, melyet szintén egy 90 százalékban áttetsző színréteg homályosít el, hogy a ráírt cikkcím kontrasztos maradjon. A képillusztráció a cikkcímmel görgetésre beragad. Tehát csak a cikktörzs scrollozódik. A címbetű a Nexa Slab Black, míg a kenyérszövegre az Open Sans-t használják.

Előbbi talán azért szerencsétlenebb választás, mert ez a font nem elég tömör. És a magyar nyelvben a nagy szótagszámú szavak miatt ez picit gátja is annak, hogy szépen, nagyban lehessen használni, mondjuk olyan, közéleti témákban gyakran előforduló szavak esetén, mint amilyen az "alkotmánymódosítással" vagy a "kerekesszékeseknek", "csempészcigarettákban", "egészségpénztáraknak", stb..

A kenyérszövegre rendszeresített 14 pixeles Open Sans viszont klassz, optimális megoldás. (Ezt használom amúgy én is itt, a Webisztánon.) Nem dizájnolták agyon. A cikkoldalon alapvetően a cikk és a cikk alatt 4 másik cikk ajánlója szerepel. Nincsenek érdektelen oldaldobozok, tukmált cikkajánlók, tölteléktartalmak. A cikk van. És a nagyon elegánsan tálalt képillusztrációk, cikkidézetek.

Ha egészében nézem, a dizájnba beleálmodott arányok, hangsúlyok, rácsszerkezet, fontkezelés, színhasználat, navigáció, animációk (például a cikkekben háttérképként használt képillusztrációk finom parallaxos mozgatása) egy nagyon magas színvonalú webdizájnt eredményeznek.

Tényleg érezni, hogy itt bizony a grafikai tervezés, a frontend és a UX egy csapatot alkot, és egy nagyon világosan megfogalmazott koncepciót visznek végig a szájt minden pixelén. 

Amúgy, ha jól tudom, a dizájnt a Mito készítette nekik. Azon belül is Rozmy ízlésvilágát és gondolkodását tükrözi a végeredmény.

Arról nem sok fogalmam van, hogy milyen lesz a tartalom. Annyit tudni egyelőre, hogy volt mandineresek, origósok fogják írogatni a VS.hu-t. Összesen vagy huszan. A főparancsnok Kerényi György és Pohly Feri lesz. 

A dizájn nekem sokkal inkább tech blogra emlékeztet, mint közéleti tartalomra. De ettől függetlenül is érdekes kísérlet lesz ebbe a dizájnba tartalmat varrni. Ha minden igaz, jövő hét közepén kimegy a szájt élesbe. Szerintem méltó konkurense lesz a 444-nek és a nagyobb magyar hírportáloknak. 

Ha minden igaz, a következő időszakban több magyar hírportál is meg fog újulni kívül-belül. Magyarország továbbra is kiemelkedően jó ebben az online média témában.

Szerintem a VS.hu is a jobbak közé fog tartozni. Mondom ezt úgy, hogy persze tudom, hogy a tartalom fogja a nap végén megmutatni, hogy van-e létjogosultsága ennek a szájtnak, és nem a dizájn. De a jó dizájn inspirálja azokat, akik tartalommal kell, hogy megtöltsék. Ennek a kölcsönhatásnak a dizájn oldala pedig nagyon rendben van szerintem.

Címkék: webdesign online media vs.hu vs.hu dizájn vs.hu magyar hírportál
2013.11.01. 12:00. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem a címadással van egy kis bajom, a széles hazai néptömegeknek ugyanis lövése sincs a versus szó (s pláne nem a rövidítésének) a jelentéséről.
Erre lehet mondani, hogy részletkérdés, de felteszem, hogy a Vs.hu szélesebb néptömegeknek fog szólni, (már csak a 20+ tagú szerkesztőségből ítélve is) s ha ez a széles néptömeg már magát a címet sem érti, az nem feltétlenül jó kiindulási alap.
@szűkebb pátriárka: Sztem a szélesebb néptömegek az index és az origó jelentését sem tudják ;)
Sokat számít a forma, de a tartalom sokkal fontosabb. Ha a mostani hírportálok ocsmány, szezációhajhász mentalitása lesz a menő, akkor tökmindegy.
Hát, eddig a nem éppen telitalálat design agyonnyomja a halovány tartalmat (a nyitóoldalról beszélek)...