Felkészültek-e a magyarok az Uberre és az Airbnb-re?

Néhány napja osztottam meg Twitteren azt az álláshirdetést, melyben az Uber helyi képviselőt keres magának. Olyan embert szeretnének felvenni Budapesten, aki a közösségi fuvarszolgáltatás népszerűsítését és piaci terjedését fogja helyben segíteni. 

Az Uber már letarolta az amerikai nagyvárosokat, és most európai hódító útra indul. Nyugat-Európában már tüntetnek is a hirtelen jött konkurens ellen. A londoni és berlini taxisok azt szeretnék most elérni, hogy az Uber rendszerében működő fuvarosok is ugyanolyan licencekhez legyenek kötve, mint a hagyományos taxisok. Vagyis ne legyen olcsóbb Uberen keresztül utasszállítani, mint a hagyományos módon. 

Idehaza egyelőre szerintem a taxisok többsége - hát még a törvényalkotók - nem is hallottak az ilyen közösségi szolgáltatásokról, melyek gyorsan és alapvetően változtatnak meg egy-egy piaci szegmenst. 

A másik érdekes fejlemény az Airbnb-jelenség. Nyugati országokhoz hasonlatosan idehaza is egyre többen próbálják az Airbnb-n kiadni lakásukat. Rendszerint külföldieknek, feketén. Én legalábbis egyre több ismerőstől hallom, hogy nem csak külföldi útja alkalmával használja az Airbnb-t, de budapesti lakását is ott kínálja kiadásra. Jelenleg több, mint ezer budapesti ingatlan közül lehet válogatni a szájton.

Szerintem egyik közösségi szolgáltatásra sincs felkészülve sem a piac, sem a hazai szabályzás. És megint az a helyzet, hogy bár előre látjuk, hogy jön a cunami, és még lenne idő valamiféle védekezésre, inkább mégis megvárjuk, amíg minket is elborítanak ezek a szolgáltatások, és akik eddig taxiztak vagy hagyományos módon próbáltak lakást értékesíteni, bérbe adni, nézni fognak, hogy nem értik, miért apadt el a bevételi forrásuk.

Az Uber és az Airbnb persze azért megy jól, mert egyszerűen jó használni mindkettőt. Ki ne szeretne kedves, barátságos, korrekt, olcsó taxissal utazni? Ki ne szeretne sokkal több pénzt (valutát) keresni ingatlanával, akár úgy is, hogy rövid távra adja azt ki jó modorú, kedves, barátságos, pénzes külföldieknek? 

Az Uber és az Airbnb is nagyon jól és hatékonyan szűri a rendszerükbe tartozó szolgáltatókat: a jó szolgáltatást nyújtók maradnak a felszínen, a kiskapuzó ügyeskedők pedig gyorsan hoppon maradnak. Merőben idegen ez a magyar kultúrától. Annál is nagyobb sikerrel lehet számolni.

Címkék: ingatlan bérbeadás ingatlan bérlés airbnb uber taxi app
2014.06.12. 14:21. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

én nem is a kultúrától félek, hanem a szabályzástól, amivel sajnos nálunk simán ki lehet nyírni egy-egy ilyen szolgáltatást...

bár vizuálok egy taxis sértődés...izé...tüntetést is, ha bejönne az Uber :)

persze én ilyen tekintetben kissé kevésbé vagyok optimista, de ne legyen igazam :)
Gyanítom, hogy kormányunk és pártunk, amely mindent igyekszik leszabályozni a saját képére, nem a lehetőséget látja majd meg ebben, hanem inkább a káros nyugati hatást, ami ellehetetleníti a helyi kisvállalkozókat (taxisok, szálláskiadók), ezért néhány gyors rendelettel útját állja majd ezeknek a szolgáltatásoknak.
Ne legyünk túlzottan optimisták: amennyiben egy szolgáltatás jó, működik rendesen, mindenki elégedettségére, csak ide kell hozni, majd mi megmutatjuk, hogy nem fog. És ebben mindenki vastagon benne van, államtól, polgárig.
Szerintem egyik közösségi szolgáltatásra sincs felkészülve sem a piac, sem a hazai szabályzás.

Az airBnBre ervenyesek a lakoingatlan berbeadasara vonatkozo a szabalyok, nem is tul bonyolultak, talan azon lehet problemazni hogy mellette a reggelit is adsz (etkeztetes). A szabalyok szempontjabol mindegy hogy reklamcedulan, ujsagban vagy valamilyen internetes eszkozzel hirdetsz, aki korrekten szamlaval akarja csinalni most is kikerhet egy adoszamot es csinalhatja.
Berkovics Dalma előadása ezekről a szolgáltatásokról nagyon lelkesítő: www.youtube.com/watch?v=tPxbG2hLzMI
Kiderül itt, hogy ő az egyik magyarországi szakértője a témának.