Nagyszabású technológiaváltás a Prezinél, 4 év lemaradással

prezi_1.jpgEgészen 2014 nyaráig kellett várni arra, hogy a Prezi legalább részben búcsút mondjon a Flashnek. A mostani változások elsősorban a prezinézegető változatát érintik a szájtnak, vagyis a Prezi.com-on ezentúl már nem csak azok a szerencsések nézhetnek prezentációkat, akik még mindig ragaszkodnak az erőforrászabáló, archaikusan működő Flash pluginjükhöz, hanem... mindenki más is. 

A technológiaváltás rögös útját Halácsy Péter CTO ecseteli egy tekintélyes méretű, ironizálástól és önreflexiótól sem mentes posztban. HP arra vezeti vissza a 4 éve tartó szenvedésüket a technológiaváltással, hogy a Prezi zoomol, és emiatt megoldhatatlan problémát jelentett a html5 + dom + css3 irány.

A kutatás-fejlesztés egy ponton kudarcot is vallhatott a cégnél, és egy huszáros vágással inkább a natív appok fejlesztésére kezdtek el fókuszálni, abban a reményben, hogy így iPaden és iPhone-on is megoldódik a nagy probléma: a prezis prezentációk szerkesztése és nézegetése. (Ha minden igaz, valamikor 2014 második felében már Androidon is lesz Prezi app. Bár teljesen biztosat senki nem mer mondani egyelőre cégen belül.)

Az appokra fókuszálással egyszersmind a Prezi kiírta magát a webről. Hosszú ideje talán csak az online elérhető prezentációik átiratainak megjelenése jelentett bárminemű fejlődést az amúgy a weben többnyire ismeretlen, közösségként nemigen funkcionáló Prezi.com oldalon.

Az utóbbi évben viszont újra nekiveselkedtek a web témának. Ennek eredménye a mostani Javascript-alapú prezinézegető szoftver.

Visszakanyarodva még egy kicsit a történet elejére: HP tehát azt mondja, hogy a technológiaváltás náluk azért késett 4 évet, mert ők zoomolnak, ellentétben a többi prezentációkészítő vagy megosztó szolgáltatással. És ők szépen akarnak zoomolni. És ezt nem bírta a html5/dom/css3 világ.

Nos, én azt gondolom, hogy a Prezinek pont nem előnye, hanem épphogy hátránya ez az eszement zoomolás dolog. A végtelen canvasban ki-be zoomolás minden nagyvásznas prezentáció halála. Én azt vettem észre, hogy a Preziben megírt prezentációk túlnyomó többsége túlhasználja a zoomolás fícsört, nem kevés esetben tengeri betegségbe kergetve ezzel a mozivászon méretű prezentációra gúvadó közönséget.

A Prezi szerintem nem a zoomolásról szól, hanem a “végtelen canvas” élményről, és a nem-lineáris történetmesélés lehetőségéről.

Ilyen módon szerintem a zoomolás kiiktatása/újraértelmezése sem jelentett volna nagyobb problémát azoknak, akik olyan eszközön szeretnének megnézni egy prezis prezentációt, mely nem Flash-képes. Nekem semmi bajom nem lenne azzal, ha a zoomolás mindössze egy animáció, egy effekt lenne és semmi több. Mint ahogy azzal sem lenne problémám, ha a “végtelen canvas” valójában csak egy illúzió lenne, miként mondjuk a Google Maps esetében is.

A digitális világ, miként azt az Android “Material Design” filozófiája is mondja, egy olyan nem-fizikai világ, melynek megvannak a fizikai világhoz kapcsolódó törvényszerűségei. Ezek a törvényszerűségek viszont absztrakciók. Teljesen mindegy, hogy ténylegesen zoomolódik-e az az istenverte prezentáció, vagy csak olyan hatást kelt, mintha.

Mindegy, ezt csak azért írom le, mert bár minden tiszteletem a JS-vieweren dolgozó csapatnak, azt is látni kell, hogy a Prezi értékes éveket veszített azzal, hogy nem reagált elég hatékonyan a mobilwebes világ, az androidos világ, a sokképernyős világ kihívásaira, illetve nem volt képes közösségi médiába szerveznie impozáns felhasználóbázisát.

A Prezi egy elég rugalmas és nyitott cég ahhoz, hogy ezt a 4 év hátrányt ledolgozzák a következő időszakban. Jól mintázza a fent hivatkozott poszt is, amiből azért kiviláglik, hogy aprólékos és kérlelhetetlen küzdelem zajlik a cégben a Flash kiváltására, nem kevés tudás felhalmozásával:

We invested a huge amount of engineering time in building our own toolset, something I really recommend to all teams working on large applications.

Steve Jobs mosolyog odafönt.

Aki úgy érzi, hogy szeretne részt venni a Prezi heroikus küzdelmében, most csatlakozhat a csapathoz. Van egy Compile-to-JS engineer nyitott pozíciójuk. Illetve még nem késő betársulni az androidos fejlesztőcsapatba sem.

Címkék: flash javascript prezi prezi mobil prezi android
2014.07.01. 17:31. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.