Plague.io: helyi víruserő, egyenlőre osztva

Litvánia nem csak euróra váltott, hanem útjára indította az utóbbi idők legérdekesebb közösségi média kísérletét. 

A Plague.io egy egyszerű mobil app: kontentet lehet vele megosztani. Van egy közepesen jó card ui felülete. Viszont az igazi jóság benne szerintem két dolog.

Az egyik, hogy a megosztott tartalmakat elsősorban helyben próbálja meg szórni. Elsőként az adott országban, ahonnan megosztottuk a kontentet, másodsorban a régióban, majd pedig a kontinensen, és ha nagyon jó, az újraosztások láncolatával: az egész világon. 

Ez azért okos ötlet, mert nagyon kevésszer lehet igazán európai közösségekbe becsatlakozni a weben. (Talán a Reddit az egyik kivétel.) Minden alapvetően Amerika-orientált. Onnan jönnek az alkalmazások, szolgáltatások, onnan jön a core felhasználó bázis, onnan jön a felhasználás kultúrája.

plagueio.pngA Plague esetében meg többnyire maradunk lokális szinten. És szerintem nagyon izgalmas, hogy az európaiak miket osztanak meg, mikről beszélgetnek, miken poénkodnak. Majdnem olyan az egész, mintha amerikai lenne, de mégsem. 

Ja, igen. A Plague-ból látványosan kiesnek azok az országok, ahol jellemzően gyenge az angol nyelvtudás. Ide sorolódunk mi is, de a franciák vagy az olaszok is. Így a többség a Benelux országokból, Németországból vagy a skandináv országokból, illetve Nagy-Britanniából használja. Viszont így is van egy sajátos hangulata. Se nem provinciális, mint például a Facebook, vagy bármi, amit helyi nyelven használunk. És nem is annyira amerikai, mint például a Medium, Twitter vagy a Tumblr, ahol javarészt amerikaiak írnak, amerikai kultúrát osztanak meg. 

Nincs persze hatalmas különbség a kettő között, de például kultúra és politika kérdésében egészen meglepően más, mint amit megszoktunk a közösségi webtől. Eleve tökre nem beszélgetünk mi eleget egymással, európaiak. És ha kicsit törött is az angol, és esetlen a kezdet, de szerintem egy jelentősen érdekesebb összeurópai kommunikációs kísérlet, mint az EU vagy az Eurovíziós Dalfesztivál. 

A második érdekes dolog a lokális tartalom előtérbe helyezése mellett, hogy a Plague-on minden felhasználó minden egyes kontentjének egyenlő esélye van arra, hogy elterjedjen. Ha felszavazzák a kontentedet, akkor egy pillanat alatt eluralhatod vele a közösséget. Ha nem, akkor nem. Nincsenek véleményvezérek, nincsenek autoritások. Nem lehet követni senkit. Csak a vírus van, a maga instant, primer voltában. 

Szerintem érdemes bekapcsolódni.

Címkék: plague.io
2015.01.05. 23:06. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.