Elon Musk megtartotta minden idők legjobb technológiai prezentációját

A magam részéről annyira lelkesítőnek találtam ezt a prezentációt, hogy egyből kétszer is megnéztem. A Verge foglalta össze nagyon jól, hogy miért volt zseniális ez a keynote.

Amíg a Szilícium-völgyben minden héten tart valaki valami forradalmi bejelentést arról, hogy 2 milliméterrel vékonyabb telefont vagy valami totál lényegtelen problémára megoldást adó mobilappot fejlesztett, addig Elon Musk fogja magát, kiáll egy színpadra, és mindenféle flikkflakk vagy fenhéjázás nélkül, tőmondatokban vázolja az emberiség egyik legnagyobb problémáját. Majd bemutatja ugyanilyen elegáns visszafogottsággal a Tesla megoldását erre a problémára. 

Siralmasnak találom, hogy a világ politikusai szájkarate-versenyt rendeznek ígérgetésekből meg sóhajtozásokból - talán csak az egy szem Németország a kivétel, ahol a kancellár Fukushima után világosodott meg, és hirdette meg a váltás politikáját -, viszont nálunk például a titokban gründolt Paks 2 a fő energetikai válasz a jelen és a jövő kihívásaira. 

Mindezekhez képest jól látszik, hogy akik igazán eltökéltek abban, hogy jobbá tegyék az emberiséget, azok a dumálás és a fenntarthatatlan energiapolitika helyett inkább dolgoznak. És problémákat oldanak meg. 

Solar power costs six to seven cents, he said, and wind costs four or five cents. Add 2¢ for the cost of a utility-scale Tesla battery, and renewables with reliable storage are still at half the price of new nuclear power. They’re also approaching the price of existing nuclear power. (Did Tesla Just Kill Nuclear Power?)

Elon Musk akkor is az egyik legígéretesebb figurája korunknak, ha épp nem is a jelenlegi PowerWall fogja megoldani az emberiség problémáját. Illetve nem is a nehezen újrahasznosítható Li-Ion elemek.

Mindenesetre ő két dolgot mindig hangsúlyoz: 1. a napenergia a legjobb megoldásunk, 2. képesek vagyunk váltani, globálisan. 

Én biztos vagyok benne, hogy az olyan figurák, mint amilyen ő, sok évvel rövidítik meg az áttérést. És nagyon remélem, hogy ez még a mi életünkben be is fog következni.

Címkék: energiapolitika paks 2 elon musk tesla powerwall
2015.05.02. 17:19. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anélkül, hogy kétségbe akarnám vonni "minden idők legjobb technológiai prezentációját", egy picit szálljunk le a realitások talajára.
A világban régóta létezik egy úgynevezett 18650-es akkumlátor. Ilyenek vannak a laptopokban (négy cellásban 4 db, 6 cellásban 6 db), de ilyenek találhatóak a Tesla autókban is.
www.teslamotorsclub.com/showthread.php/34934-Pics-Info-Inside-the-battery-pack

Lehet őket kapni, kínából egész olcsón (vigyázat, sok a csaló), jómagam többször vásároltam már ilyet: www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20150502140341&SearchText=18650+samsung
Egy 2600mAh-s kb. 3,5$-ba kerül, mint a linken látható (kis tételben, házhoz szállítva). Ez ugye 3,7V-al számolva kb. 10Wh energiát jelent. Ha 1000 darabból akkupackot csinálsz, az 10kWh, 3500$-ért.
Persze, kell hozzá némi elektronika, design-os csomagolás, de leginkább talán PR és üzleti érzék.

Aztán azon is érdemes elgondolkodni, hogy abból az egymillió Ft-ból, amibe ez kerül, egy átlag háztartás 8-9 évig tudná fizetni a villanyszámlát, az akkumlátor pedig nem tart örökké (aki rendesen nyúzza a mobilját, erről tudna bővebben nyilatkozni).
Még mintha veszélyes hulladék is lenne az akksi - szívesen meghallgattam volna mit mondanak erről a prezentációban, főleg ha milliószám akarják árusítani, de sajna kimaradt.

Amúgy szerintem is majd egyszer valami hasonló lesz a jövő, ez egy újabb kis lépés előre az úton, de legnagyobb haszna inkább abban van, hogy segít a szemléletváltásban.
Na ezt magyarazza el az L Simonnak es a narancstaliboknak!

Egyebkent Musk jo arc!
Ausztráliában a nappali áram ingyen van, este és kora reggel felárat számolnak. Ilyen piaci környezetben is hasznos a powerwall.
A maghasadás még nem lefutott ügy, csak nem fegyvergyártásra alkalmas hidegháború-anakronizmus reaktorokat kellene üzemeltetni, hanem olyan alacsony maradéksugárzású technológiákat használni, ahol fel sem merül az atomtemető cirkusz, és természeténél fogva kb 1000x biztonságosabb és hatékonyabb az egész energiatermelő folyamat.

Természetesen mindezt ki kell és ki lehet egészíteni korszerű megújuló energiaforrásokra épülő technológiákkal, a cél egy és közös, lecsökkenteni a fosszilisek égetését, és a máris visszafordíthatlan üvegházhatást, klímaváltozást, bármi áron.
Bármi.

Ha kell atommal, ha kell új technológiákkal, kevéssé energiaigényes technológiák támogatásával, akármivel.

Nem tartható állapot az, hogy unokáinkra, a gyermekeink gyermekeire már egy fél-sivatagbolygót hagyunk, csak mert mi az utolsó pillanatig harácsoltunk a fosszilisből, kerül amibe kerül, két cent haszonért eladtuk a globális emberiség élőhelyét és jövőjét.

A maghasadás egyébként rengeteg helyen jelen van a hétköznapokban, senki vagy alig valaki óbégat ellene, miközben az atomerőmű a sátán szinonímája szinte, ez egy téves, szintén katasztrofális hibákra vezető nézet.

Bármiylen furcsa is, jelenleg az emberisgé a legnagyobb áttörést nem is az energiatermelés, tehát az erőművi háttér forradalmi átalakításával, hanem a termelés, elosztás és kereskedelem teljesen más, közösségi, internet szerű alapokra helyezésével érhetné el.

Elon Musk természetesen mindeki másnál előbb siemrte fel ezt, mert egy legnagyobbakkal összemérhető zseni a csóka, az msá kérdés, hogy őt is szorítja a kapitalista dollárprés, nem elmondom mit gondolok, hanem mi a tesla megoldása, a tesla válasza, a tesla fejlesztése, a tesla szabadalma, a stb miközben még 22 helyen a legnagyobb koponyák ugyanezeken a problémákon dolgoznak, egymással versengve, de nem kooperálva, miközben simán csak a fajunk és a bolygónk immár rövidtávú (100-200 évről van itt szó) jövője a tét.
@mioporfeszosz: "nem elmondom mit gondolok, hanem mi a tesla megoldása"...

A Tesla összes szabadalmát szabadon felhasználhatóvá tette.