Ritkán internetezők

Az NRC legfrissebb adatai a hazai internetpenetrációról:

...a 15-69 éves magyar lakosság 27,4 százaléka legalább heti gyakorisággal internetezik - őket tekintjük gyakori internetezőknek. 4,5 százalék rendszeresen, de nem heti gyakorisággal használja az internetet - őket hívjuk ritkán internetezőknek.

Már bocs, de hogy lehet heti egynél ritkábban internetezni? Mi az a tevékenység az interneten, amihez elég hébehóba gép elé ülni? Még a tevéd is meghal, ha nem adsz neki enni a TTC-n. Valamiről nagyon lemaradtam.

(via onlinemarketing blog)

2006.06.15. 23:42. írta: sztahanov

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát, például az iwiw-en ismerősöket bejelölni :-)
"A maradékból 58 százalék nem használta soha az internetet, de ami a nagyobb probléma: nem is tervezi használni."

Ez az 58% valóban nem a társadalom legműveltebb, új dolgokra nyitott rétege, de nem szabad lenézni őket. Nem csak azért nem használják a netet, mert nem férnek hozzá, vagy mert félnének tőle, hanem létezik egy elég széles réteg, akiket egyszerűen nem érdekel a internet, ezért a fülük botját sem mozdítják ezirányban.

Most a kérdés csupán annyi, hogy vonzóvá kell-e tenni a netet ezen réteg számára? Ha valaki pénzt lát ebben, hát tegye a net elbír bármit ... valaki akar velem mulatós zenei oldalt készíteni? :D
Sztem ha valakit nem érdekel az internet, akkor semmi sem érdekli. Az interneten ott van minden.
hát közel sincs itt minden meg sztahanov. Vegyünk egy prolicsalád háziasszonyát valahol vidéken, az élete abból áll, hogy felkel 6 kor főz a férjének és magának egy kávét, elmegy a helyi csavargyárba, nyomkodja a présgép gombját, cigiszünetben trécsel a kollegínákkal, hazamegy felhívja már felnőttkorú fiát trécsel vele is, átmegy a szomszédhoz bedobni pár snapszot és kártyázni egy kicsit, hazamegy takarít főz, Zámbó Jimmit hallgat közben majd néz egy kis Fábryt a TV-ben vihog egy kicsit majd elteszi magát holnapra ...
naszal mi van a neten ami egy ilyen nőt érdekelhet? Zámbó Jimmi? megvan neki az összes lemeze plusz egy könyv amit valamelyik karácsonyra kapott a fiától ... ennél több lejön a netről? Pletyka meg van elég a Star magazinban is ...
lokko, nyilván sarkítok valamelyest, de azért azt gondolom, hogy bárki, aki nem zárja ki a külvilágot az életéből, talál az interneten hozzáadott értéket az életéhez, még az említett háziasszony is. Sőt, továbbmegyek, az, hogy valaki ilyen befele forduló mikroéletet él, azért van, mert nincsenek eszközei a nyitáshoz (pl.az internet).
sztahanov: könyvtár, antikvárium. a könyvtár mondjuk 65Ft havi befektetést igényel. Ott is vannak könyvek, lehet olvasni, arról, ami érdekli. Viszont a magyar lakosság _jelentős_ része funkcionális analfabéta. És egyszerűen nincs igénye kultúrára, tudományra, stb. Már a mai internetezők egy része sem tud rendesen/használhatóan (értve) olvasni – ez gondot is okoz nekik. Ezzel felteszem, te is találkozol.
Ja, de 2006 van, ma nem a könyvtár, egyáltalán, nem a könyvek olvasása a hatékony és tipikus információfogyasztás. (Ezt most nem azért mondom, én is szeretem a papír szagát.) Ez az igény dolog meg szintén nem belülről jön, hanem a környezet, zártság, stb. eredménye.
szerintem azok interneteznek ritkán, akiknek nincs netjük, és akkor csak, ha odajutnak hozzá valakinél.. ez pedig teljesen érthető, mert sok helyen nem elérhető még választék, és mondjuk havi tízezret kéne fizetni érte, plusz a számítógép sincs ingyen. miközben a népesség nagyon nagy hányada létminimumon él, és örül, ha egyátalán kaját vagy ruhát tud venni. nekik ez luxus. biztos lenne rá igényük, ha nem lenne előtte még száz fontosabb dolog, amire szükségük van (lakás, kaja, ruha, gyereknek tankönyv, stb).
Meg még azt szoktam emlegetni, amikor ilyen infósznob dumákat olvasok :), hogy a magyar népesség 50%-a maximum 8 (vagy kevesebb) osztályt végzett, a szakmunkásokkal együtt ez 2/3. Csak minden 3. ember érettségizett. A többség egészen más világban él..
Hát, kajára nekem sincs mindig pénzem, de internetre szerzek, ez nem pusztán anyagi kérdés.
van, akinek az. (gyereked van-e?)
Van (de ő is inkább netezne, mint enne, ha már :-). Mondom, sarkítok, csak elegem van abból, hogy úri huncutságnak állítódik be ilyenkor a net, vagy hogy lemondóan legyintünk azzal, hogy nekik úgysincs rá szükségük, mert dehogynincs, még ha nem is tudják, ennek olyan közműnek kell lennie, mint mondjuk a víznek vagy az áramnak.

Ebből a szempontból a T-online új kampánya minden bénasága ellenére nagyon pozitív, mert pont a perifériát célozza meg (munkanélküli-nyugdíjas-szingli).
sztahanov nem tecceleghetsz abban a szerepben, hogy te vagy az, aki megomdja mi kell a népnek. A nem netezők legnagyobb része azért nem netezik mert nem érzi szükségét. Olyan világban élnek amihez érdemben nem ad hozzá sokat az internet. Sok embernek ebben az országban tényleg fárasztó tevékenység az értőolvasás, ezért csak annyit olvasnak, amennyit feltétlenül muszájnak éreznek. Ilyen embereknek hogy adnád el a net csodáit? Ha ingyen lenne, akkor sem használnák a jelenlegi formájában az internetet
Egyrészt már miért ne tetszeleghetnék? :-) Másrészt ez egy blog, miért ne mondhatnám el a véleményemet?

Harmadrészt viszont. Attól, hogy valaki nem látja, mit ad az életéhez az intenet, még adhat, van egy csomó lappangó szükséglet. Mint pl. az álláskeresés, hogy mondjak egyet, ahhoz aztán értő olvasás se nagyon kell. Vagy vegyük a plebsz legkedvesebb netes időtöltését, a társkeresést. Fényképeket nézi bárki tud.
Fényképeket :) Végülis az internethasználathoz két program alapvető ismerete szükséges (mail + browser, bár lehet, hogy elég a browser). Olvasni meg tudnak az emberek. Lehet, hogy most jönne el Magyarországon a vékony kliensek értékesítésének. Az a gép, amin megy a firefox (vagy opera stb.) az már jó lenne. Az internetet meg most elég jól reklámozza a T-online a forgalom alapú tarifákkal. Remélem Simó úr itt is megmozgat valamit.
meg azért a netet sem kell túlsrpirázni.. igaz, hogy én meg napi 16 órát netezek, de kicsit arrébb és feljebb a hegyen legelnek a tehenek meg a pásztor, és hogy boldogabbak és egészségesebbek, az hótziher. bár mondjuk, belőlem legalább nem lesz hambi.