Arcfelismerő szoftver után vizuális keresőt fejleszt a Riya

Ha emlékszünk még rá, a Riya nevű webes képmenedzselő szolgáltatás azzal kérkedett, hogy képes felismerni a feltöltött képeken az arcokat, avagy forradalmasítja a képmenedzselést. (A márciusi megjelenéskor foglalkoztam is vele itt és itt, valamint Sztahanov itt.) Munjal Shah, a Riya vezetője saját blogjában ír arról, hogy nemsokára jön a Riya 2.0.
Where are we going? Riya 2.0 will be a web-wide (public) visual search engine that uses face and image similarity to search the web. We are calling this new kind of public web search: Visual Search. Why? Because you will be able to search by clicking on / submitting a photo instead of having to type in text.
A vizuális kereső nem új ötlet. Ott van mindjárt a Pixsy, ami ugyan egy sokkal primitívebb elv alapján működik, de ugyanúgy vizuális keresőnek hívja magát. Azért arra lehetett számítani, hogy a Riya projekt nem fog megrekedni a hónapokkal ezelőtti tesztállapotnál. Túl jó az arcfelismerős ötlet.


Arcfelismerés és címkézés a Riyában

A Techcrunch szerint az új Riya elindulására még jópár hónapot várni kell, ugyanis a weben fellelhető képek indexelése meglehetősen sok időt vesz igénybe. Az új Riya ugyanis a weben található képeket fogja csoportosítani hasonlóság alapján, majd ezeket kínálja fel adott keresésekhez. Vagyis ez már elvileg egy sokkal okosabb vizuális kereső lesz, mely már nem csak arcok felismerésére vállalkozik, hanem egy adott képhez keresi meg a hasonlókat: Salma Hayek portréhoz a többit, Drogba ollózását mutató képhez a többi Drogba-ollózásos képet, stb.

Ez a technológia persze alkalmas arra is, hogy ha egy jó csajról/pasiról találunk képet, megkeresi nekünk a hasonló kinézetű emberek weben fellelhető képeit. Ez az elmélet, és ez az ideális működés, de a Riya első verziójának kipróbálása után azért meglehetős szkepszissel várjuk a Riya 2.0-t.
Munjal Shah (...) has radically transformed the company in recent days to go after this new goal. (SiliconBeat)
Ha biznisz oldalról fogjuk meg az új Riyáról szóló hírt, mondhatjuk azt is, hogy az első verzió nyilván nem jött be, s ezért volt szükség kilépni egy nyitottabb és nagyobb piacra: a webes keresők piacára. Ha jóhiszeműek vagyunk, akkor mondhatjuk azt, hogy a Riya arcfelismerő technológiájának csúcsrajáratása következik, ami logikus fejlesztői lépés. Nemsokára mindenre fény derül.
Címkék: riya vizuális keresők
2006.06.16. 11:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.