Az igazság keresése 2.0

Online enciklopédáit nem csak tényekből lehet építeni, hanem hitekből is. Erre kiváló példa a Standpoint. Ezen a közösségi szájton a felhasználók hiteiket, véleményeiket oszthatják meg egymással, melyekhez forrásokat csatolhatnak, majd értékelhetik mások hiteit, eltérő meggyőződéseit. Minden felhasználónak saját profiloldalon gyűlnek a felvett hitei, véleményei, melyeket a bloggerek például saját blogjukon publikálhatnak.

Akik szerették a Standpointot, azok szeretni fogják a most indult Standpediát is. Ez a szolgáltatás annyiban különbözik a Standpointtól, hogy nem saját meggyőződéseinket bocsáthatjuk vitára, hanem kérdéseket tehetük fel, melyekre a többi felhasználó megkísérelhet válaszolni. Gyűlnek a pro és kontra érvek, tudományos és misztikus magyarázatok, vagyis egyre több muníciót kapunk kérdésünk megválaszolásához.

Az oldal igazi vonzerejét az adja, hogy a különböző válaszokat egy Flash-alapú térképen fűzik össze nekünk egyetlen gondolatrendszerré.



Mindkét wikiszájt kifejezetten jó ötleten alapul és talán némi sikerre is szert tehet a jövőben, még akkor is ha szinte reménytelen megszorongatni e terület sikerszolgáltatását, a Yahoo Answerst.
Címkék: online enciklopédiák
2006.07.03. 09:38. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.