Az Apple blogfóbiája

Úgy látszik, az Apple továbbra sem képes elfogadni a blogoszféra jelenlétét. Elsőként volt itten az Apple kontra bloggerek ügy, amit elbuktak. Ugye ott a tét az volt, hogy az Apple-lel kapcsolatos infókat kiszivárogtató bloggerek kötelesek-e felfedni forrásaikat. A kaliforniai bíróság szerint nem kötelesek, miként az újságírók sem.

Az Apple azonban továbbra is úgy érzi, hogy képes megregulázni a bloggereket. Ezen a héten egy nagy fejlesztői konferenciát szervezett a cég, s a megjelent 4200 fejlesztő figyelmét külön felhívták, hogy minden elhangzott információ bizalmas, és tilos leblogolni az ott hallottakat.

Hogy akkor honnan lehet minderről tudni? John Gruber - a tiltás ellenére - feltett néhány fotót a Flickrre, amire szépen le is csapott az Unofficial Apple Weblog. Kíváncsian vártuk a figyelmeztetésen felbuzdult bloggerek részletes beszámolóit. Jöttek is: itt, itt vagy itt is.
Címkék: apple bloggerek
2006.08.15. 21:25. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bocsesz, azon a konferencián üzleti titoknak minősülő dolgok hangzanak el, és minden résztvevő (akik egyébként Apple-fejlesztők, és azért mentek oda sok pénzért, hogy már most elkezdhessenek a jövőre megjelenő új oprendszerre fejleszteni, aminek rengeteg technológiája nem nyilvános még, jó okkal) aláírt egy titoktartási szerződést. Szóval még jó, hogy nem blogolhatnak ezekről a dolgokról.

Hogy mégis kiszivárognak az infók? Nahát, nahát. Az oprendszer bétája is kiszivárgott és letölthető, ezt telepítik fel mindenféle jöttment bloggerek, és írnak róla. Őket nem köti semmilyen titoktartási szerződés, ők csak találtak a neten egy fura fájlt, letöltötték, és jééé, hát nem a szupertitkos béta az? Tehetnek ők róla?

Az Apple általában akkor jelent be valamit, ha azt másnap már meg is lehet vásárolni. Nem véletlen: épp eléggé koppintják így is.

Az új oprendszerverzióról (Mac OS X 10.5) azért pár dolgot elárultak, de rengeteg a nem nyilvános részlet. Sőt, van, amit még a titoktartási fogadalom ellenére sem árulnak el még a fejlesztőknek sem.
Hát éppen ez az. Nem lehet titokban tartani valamit, amire ennyi bloggert, bocs, fejlesztőt elhívnak.