Oszd meg a kapcsolatot és irány a konyha

A Fon: forradalom. Ezekkel a szavakkal definiálja magát a spanyol kezdeményezés és mi tagadás, van is benne valami. A Google, eBay és Skype által is megtámogatott cég világszerte sikeres programjában a regisztrált felhasználók rendkívül nyomott, jelenleg 5 eurós áron juthatnak jó minőségű wi-fi routerhez, ha vállalják, hogy nem cserélik le az eszközön levő firmware-t és megosztják szélessávú kapcsolatukat. (Videó itt.)

A jelszóval elérhető netért a Linus csomagot választó tagoknak idegenben sem kell fizetniük, a Bill opciót futtató tagok viszont 50%-ot kapnak az általuk megosztott broadband vonalon befolyt pénzekből.



A rendszeren kívüli Alienek PayPal segítségével napi 3 eurós áron netezhetnek bárhol, ahova elérnek a jelenleg eladott 30 000 router rádióhullámai. Úgy tűnik, mintha mindenki jól járna, a dolognak - mondjuk ki, egy fizetős szolgáltatás továbbértékesítésének - talán csak egyedül az internetszolgáltatók nem örülnek.

A PayPal segítségével kifizetett routerem kábé egy hét alatt ért ide. Beüzemelni nem volt teljesen triviális, de szerencsére jól dokumentált és kellően szétfórumozott minden téma, ami felmerülhet. Nem kell többet hálókábellel bénaznom, nem kell minden áron bekapcsolva tartani az otthoni gépet és van net a konyhában is. Jippiá. Revolúción.
Címkék: wifi kommuniti fon
2006.08.28. 19:45. írta: joco

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"A Fon forradalomnak indult, hiszen segítségével ingyen, vagy nagyon olcsón kapják a wifit a tagok. A közösségi routereknek azonban nem mindenki örül."

Mintha nem is ugyanerről a cikkről lenne szó. Én legalábbis azt gondoltam, mikor megláttam az index.hu-n ennek a cikknek az "összefoglalóját", aztán kiderült hogy ezt a cikket RSS-ben már rég elolvastam.

Muszáj nektek is átvennetek ezt a negatív módszert az "anyátoktól"?
Nagyjából azért rímel a postra.
Mellesleg én se örülnék, ha valaki a szomszédságomban rákapcsolna a routeremre és filmeket töltene le az én szélessávom rovására...
Gondolom ezt be lehet allitani. Egyebkent milyen tipus a router?
"Mellesleg én se örülnék, ha valaki a szomszédságomban rákapcsolna a routeremre és filmeket töltene le az én szélessávom rovására..." Akkor veszel egy mezei rútert a sarki fűszeresnél 50 júróért. Ez az egész amúgy se fog messzire jutni, mert az isp-k szénné perelik a bandát, amint elkezdik a pozícióikat félteni. Magyarországon az összes lakossági szerződésben ott virít, hogy háztartáson kívül tilos a megosztás, sok helyen azon belül is. Nem hinném, hogy ez külföldön másképp lenne. A Google meg a többi szépen otthagyja majd őket a szarban.
Itt meg lehet nézni, hogy mely országokban mely szolgáltatók engedik a FONt:
en.wikipedia.org/wiki/FON
Hát igen. Németországot leszámítva sehol semmi.
Azert en felhivnam a figyelmet a nemet !T-Onlanyra!
és a forradalom?? a kivénhedt, halálraítélt, egyébként is geci, távközlési monopóliumokkal szembeni népfelkelés?
5 dollár mellé postát kellett fizetni?
A router WRT54GL, pöpec.
A szolgáltatók valóban kizárják kapcsolat továbbosztását, de most komolyan, zavar ez titeket? Hány tárva-nyitva levő router van? A mi házunkban kettő. Amíg vannak egyébként, inkább azt fogja választani az egyszeri wardriver, mint egy jelszóval védett AP-t.
Az 5 Euró mellé kellett postaköltséget fizetni (UPS, nem Magyar Posta), de így is kevesebbet vontak a számlámról, mint 5.000 Ft.
Mekkora egy ilyen routernek a hatósugara? Pl. a belvárosban, házak között?
azt mondjátok, hogy az otthoni t-online adsl-lel nem fog működni?
a móka egyébként egész konkrétan 17.40 EUR-ba kerül (10 EUR postaköltség és 2.40 EUR adó).
Európában Linksys WRT54GL ill. GS routert adnak. Én is megrendeltem egyet, kíváncsi vagyok mi lesz a dologból. Valószínűleg én fogok mellette üzemeltetni egy kisebb hatósugarú, titkosított, vmiféle access controllal is ellátott saját wifi hotspot-ot is, magamnak. Ha úgy nézed, akkor 4700ft-ért (5eur+áfa+shipping), a linus csomaggal azt veszed meg, hogy európában egyre több helyen juthass te is ingyenes net-hez. idehaza is van már 150 ilyen hotspot.
Működni működik, kérdés, hogy ha sokkal több lesz majd a szolgáltatást ilyen irányba, ilyen feltételekkel (gyakorlatilag pénzt keresve) továbbosztó felhasználó, tesznek-e majd valamit a dolog ellen az ISP-k. Egyelőre még nem éri meg nekik ezzel foglalkozni.
Tesznek, ne aggódj. Ahogy ennek kimutatható hatása lesz a bevételeikre, szépen összeállnak majd valami IIPA szerű cuccba és szart is kiperelik a Fon technologyból. Utána jöhetnek a júzerek.
itt vannak a magyar versenyzők: hu.maps.fon.com/
egyelőre nem is a magyarországi júzerek az érdekesek. persze jó lenne ha többen lennének. de ha mondjuk barcelonába mész, akkor a posthoz betett képen látható lefedettség fogad. ami már közelít a jóhoz.
es.maps.fon.com/recenter/2.18333/41.3833/
megint a szokott forgatokonyv, mint a p2p-nel. a nagy lusta multik nem hajlandoak uzleti modellt valtani. erre jon egy technikai vivmany (meg ha inkabb csak lassu fejlodes is, mint forradalom), es rajuk kenyszeriti elobb utobb a valtozast. ahogy lehet mar metallicat is venni a neten, elobb utobb lesz olcso wifi lefedettseg is (meg magyarorszagon is). es valoszinu, nehany evnyi harc utan a t-com-online-mobile csinalja meg. csak ehhez kell sok civil es a FORRADALOM elotte, hogy eszhez terjenek. es erre akkor sem jonnek ra, ha a tonline fele szociologus (a masik fele meg telefonoskisasszony)
Szerintem a UPC is engedi a dolgot, legalabbis azt, hogy routert rakj a dologra, mert ok is reklamoztak ilyet. MOndjuk a megosztast nem hiszem, hogy tamogatjak, csak azt, hogy a budin is tudj netezni.
ha valakinek van kéznél Szerződési feltételek c. nyomtatvány, írja már ide a tutit. thx
Chello: "A Chello szolgáltatási csomagok továbbadására, vagy megosztására - a Szolgáltató külön írásos engedélye nélkül - kizárólagosan a hozzáférés helyéül szolgáló előfizetői ingatlan határain belül kerülhet sor."

Externet: "Az előfizető a szolgáltató hozzájárulása nélkül nem jogosult az előfizetői szerződésből eredően őt megillető jogokat egészében harmadik személyre átruházni, illetve a szolgáltatást harmadik személy részére továbbértékesíteni."

Kerestem a Matávnál is, több különböző és teljesen átláthatatlanul szerkesztett PDF-ben, hiába.
Tehát,ha jól értem,a meglévő internet kapcsolatomat osztom meg,hogy másoknak ingyen elérhetővé váljék a routeren keresztül?Ebben nincs semmi pénzkereset.
De van benne, ha a Bill opciót választod a routered regisztrációjakor: ekkor minden 3 dollárból/euróból 1,5 a tied, 30 egységenként ki is fizetik. Bill opcióval neked is fizetned kell majd, ha külföldön szeretnél fonozni, a Linus rendszerben nem kapsz pénzt, de neked is ingyen van, ha mondjuk Barcelonában használnád a többiek netét.
Sajt írta MuzX-nek, hogy a wifi router nyitottságán beállítással lehet változtatni. Megtanítanál rá, hogyan állítsam be? Ha igen, előre is köszönöm sekreb
Azért ahogy így elgondolkoztam az még beugrott, hogy ha valaki a fon-os megosztásomat használva követ el visszaélést (feltör valamit, vagy ilyenek), akkor ki lesz a hunyó? Mo jogszabályok szerint én, ha jól értelmeztem...
Most epp 30€ + AFA a tarifa...