Egy korszak vége. Nem, még nem web3

A Monkey Bitesban is felmerült, hogy bár a startupok egyre másra nőnek ki a földből, valójában miért van szükség egynél több jól működő képmegosztóra, social netwörkre vagy blogszolgáltatásra? (Lásd még: az iwiw-klónok támadása.) Akkor fejtsük is ki...

A kérdés jó, s persze lehet is rá válaszolni egy nagy és határozott nemmel. Azért a félénk "de, igenis szükség van" válasz mellett is lehet érveket találni. Mint annyiszor megírtuk itt, meg máshol is, az idei évben valóban felépül a közösségi szolgáltatások új piaca. Fent a nagyok (a MySpace-től a YouTube-ig), lefelé meg a sok kicsi, akik megpróbálnak speciális igényeket kielégíteni, előrébb járni mint a behemótok.

Mivel az év elején már jól látszott, hogy a közösségépítő szájtok, a multimédiamegosztó alkalmazások, a blogszolgáltatók elfoglalják impozáns helyüket a weben, az év második felére egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a mashupok.

A különböző, jó szolgáltatások jó tartalmait újramixelő szájtok pedig értelmetlenné teszik a Wired felvetését. A kicsi videómegosztók és a nagy YouTube egyenrangú mondjuk a videós mashupokon.

A mashupok terjedésével pedig a core szolgáltatások egyre inkább csak beszállítói a nagy remixelő oldalaknak. Említhetjük itt példaként a Neave.tv-t, mely az összes fontosabb videómegosztó szájtot szemlézi, s egy helyen mutatja meg a legjobban futó aktuális videoklipeket.

A mashup igazi ereje tehát nem csak a Google Maps kreatív újrahasznosításában van. A szöveges tartalom is egyre változatosabb formában fog megjelenni a weben. Legalábbis erre számítunk a követező fél évben. Meglátjuk.

Kérdés marad, hogy mondjuk wikiszájtokat hogyan lehet mashupolni (érdemes-e), vagy az rss - az IE7 megjelenésével - valóban betölti-e a neki megálmodott szerepet. Mindez persze csak az innovatőröknek érdekes, a klónozóknak véget ért az utazás.

(A post címében meghivatkozott web3 pedig nem létezik. Hogy miért, arról majd másor.)
Címkék: blogok videómegosztók social network mashup térképalkalmazások filozomatika wired
2006.09.03. 09:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már az IWIW-klónoknál is ide akartam ragasztani: "Egyszer volt Budán kutyavásár."

Másolni nem rossz dolog, gitározni is úgy tanul meg az ember, hogy a Bitliszt jáccik jól-rosszul. Innen nem nehéz elkövetni azt a hibát, hogy John Lennonnak képzeli magát az ember, de a recycling és az invention más kategória.

Persze, sokan vannak, akik jobban gitároznak John Lennonnál, de a sessionzenész nem zeneszerző. Teszem hozzá, a zenekritikus sem. :)

1991-92-ban nekünk is baromi nagy élmény volt C64-ezés után az Amigás demókat, diskmagokat PC-re átültetni (másolni: tükörrutin, shining vector, modplayer, zenére igazított kód, ...), aztán mikor ADT/Abs! felvillantotta a készülő dolgait, elgondolkoztunk, miután összevakartunk magunkat a padlóról.

Új értéket másolással nagyon nehéz teremteni, ott mindig csak második, harmadik lehet az ember - tizenkettő belőle egy tucat.