A MySpace betámadja a YouTube-ot

A MySpace nem csak a világ legnépszerűbb közösségi szájtja, de egyben más szolgáltatásokat is az égbe képes repíteni. Legalábbis ezt állítja a MySpace tulajdonosa, a News Corp. Szerintük a YouTube videómegosztó hatalmas sikerét annak köszönheti, hogy a MySpace felhasználói ezt a videómegosztó szolgáltatást használják.

Vagyis a News Corp nem kevesebbet állít, mint hogy a YouTube a MySpace emlőin nőtt akkorára, amekkorára. Peter Chernin, a News Corp részéről azt mondja, becsléseik szerint a YouTube forgalmának 60-70 százaléka a MySpace-es oldalakról származik.

Oké, de vajon a MySpace felhasználói miért nem a MySpace Videó-t használják, s miért a YouTube-ot? Persze a News Corp szeretné is, ha a jútyúbosok a MySpace Videót használnák, de a nép egyelőre csak nem akar átszokni. Lehet hogy a MySpace mégsem mindneható?

A News Corp egyébként nem csak a YouTube-ot támadta a minap, hanem a Flickrt és a Photobucketet is. Azt állítják, hogy ezek a szájtok is a MySpace-re akaszkodva lettek sikeresek.

A fenti vádakban nem is az a legrosszabb, hogy nem biztos hogy igazak, hanem az, hogy a News Corp úgy látszik, megfeledkezik arról, hogy nem egymás vérének a szívásáról, hanem a közösségi tartalomgyártásról van itt szó.

Merthogy a MySpace-re hogyan kerül a tartalom? A News Corp nem fizet érte, a felhasználók ingyen és bérmentve állítják azt elő. Majd a News Corp ezekből a nem általa létrehozott, ingyenesen előálló tartalmakból hirdetési bevételekre tesz szert.

Vagyis ha élősködésről beszélünk, akkor a MySpace is a sorba illik. Ha pedig közösségi eszközökről és szolgáltatásokról, akkor pedig örüljünk, hogy a felhasználók állnak a technológiai jártasság azon fokán, hogy képesek kreatívan alkalmazni különböző szolglátatásokat. Anélkül hogy bárki fogná a kezüket.

A MySpace mindenesetre most eltökéltnek látszik abban, hogy lenyomja a víz alá a többieket:
Given that most of their traffic comes from us, if we build adequate, if not superior, competitors, I think we ought to be able to match them, if not exceed them.
Van egy érzésünk, hogy hamarosan valamiért sokkal nehezebb lesz YouTube-videókat és Flickr-képgalériákat a MySpace-oldalba ágyazni.
Címkék: flickr youtube videómegosztók social network myspace photobucket copyright
2006.09.13. 19:10. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.