Egy zárt közösségi szájt botrányos megnyílása

Mitől lehet valami különleges? Például attól, ha nem mindenki férhet hozzá. Ilyen például egy elit golfklub aranyszegélyes bérlete, egy Palo Altó-i geek barbeque, egy epizódszerep a Barátok köztben vagy épp a Facebook.

A Facebook eleddig attól volt "jobb szolgáltatás" monduk a HI5-nál vagy a MySpace-nél, hogy csak amerikai egyetemisták lehettek a tagjai. Majd később megnyílt a szolgáltatás a középiskolások és a katonák, valamint a nagyvállalatok dolgozói előtt is. Na de most aztán...

Az egész tehát egy egyre nagyobb elitklubra hasonlított (gigantikus Palo Altó-i bárbikjú golfparti), ami ilyen módon egyre jobban vesztett elit jellegéből. Nyilván a Facebook abban érdekelt, hogy egyre többen legyenek jelen a szolgáltatásban, és a hirdetőknek is egyre szélesebb rétegekről tudjanak statisztikákat szállítani.

A Facebook tehát megnyitja a szolgáltatást, s ezzel feladja elit státusztát. Kérdés persze, hogy akkor miben fog különbözni mondjuk a MySpace-től? Talán abban hogy megmarad az iWiW barátok közti (sic!) információmegosztást támogató arculatánál, s nem próbál meg egy gigantikus szórakoztató hálózattá duzzadni.

Ezzel együtt a jelenlegi "elitfelhasználók" nyilván nem örvendeznek a megnyitás hallatán. Sőt, miután az elmúlt hetekben is petícióhullámok indultak a Facebook ellen, a bejelentést a lehető legrosszabbul időzítették.

Petíció? A Facebook felhasználói lázadtak fel két új funkció ellen. Ezek a funkciók lehetővé tették, hogy a többi felhasználó lássa, ha valaki módosít valamit profiloldalán. A magánjellegű adatok világgá kürtölésének azonban nem örült a felhasználók többsége, és méretes ellentámadásba lendültek. Az akció pedig sikeres volt. A Facebook vezetője bocsánatot kért a júzerektől.

Ez az erős közösségi szellem a mostani nyitással nyilván olvadni fog. Hacsak ez a jelenlegi közösség nem kényszeríti ki a szolgáltatás újbóli zártkörűsítését. És hát erre is van némi esély.
Címkék: social network facebook
2006.09.13. 08:27. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.