Google-YouTube házasság készül?

Egyik oldalról egyre hangosabbak a pesszimisták, akik szerint a YouTube videómegosztó szolgáltatás nem képes kordában tartani a felhasználók által létrehozott tartalmakat, s egyre több lesz az illegális, szerzőjogot sértő videó a szolgáltatásban. S így a YouTube a szerzőjogi perekbe fog belefulladni.
I don't believe they can avoid a lawsuit and maintain their popularity (Josh Bernoff, Forrester Research)
Ugyanakkor nem lehet eltagadni a YouTube sikerességét, szerepét a mai cyberkultúrában. Míg az előző napokban csak pletykaszinten merült fel, hogy esetleg a Google vásárolná fel a YouTube-ot, addig ma már a WSJ is hosszú cikkben elemzi a lehetséges akvizíciót, a tárgyaláshoz közel álló névtelen forrásra hivatkozva.
Other technology, media and entertainment companies have expressed interest in taking stakes in YouTube this year, according to people familiar with the matter. (WSJ)
A WSJ egyébként úgy értékeli, hogy a bevásárlással a Google egyből az online videópiac élére ugrana. Némileg kapcoslódva az előző két postunkhoz, érdekes fejlemény lenne ez a bevásárlás, hiszen a Google az utóbbi időkben komolyan összpontosított saját gyermekére, a Google Videóra, bár ez a szolgáltatás messze nem tudta megközelíteni a YouTube elképesztően magas látogatottsági adatait. (Több mint százmilliószor néznek videót a felhasználók naponta a YouTube-on.)

A Hitwise szerint a videómegosztó kpiaci részesedése így néz ki: YouTube 46%, MySpace 23%, Google Video 10%.

Egyelőre olyan szakaszban vannak a tárgyalások, hogy még bármi lehet a vége. Vagyis mérget azért ne vegyünk rá, hogy létrejön a biznisz. A Google-nak a hírek szerint 1,6 milliárd dollárt kéne letennie a YouTube-ért.
Összehasonlításképpen: ez az összeg megegyezik a márciusi magyar rekordhiánnyal. LOL
Ennyibe kerülne tehát venni egy sikeres szolgáltatást a Google Video helyére. Másképpen fogalmazva: ennyibe kerül, hogy a Google nem volt képes saját videómegosztó szolgáltatását sikerre vinni.

A Google eddig mindössze néhány tízmillió dollárt fizetett startupok felvásárlásáért, így ez a mostani 1,6 milliárd dollár alapvető és stratégiai döntés lenne a Google történetében. Alapvetőbb lépés lenne mint az év elejei öt százalékos (egymilliárd dolláros) részesedés-vásárlás a Time Warnerben.
2006.10.07. 07:23. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sebhelyesfarku 2006.10.07. 10:18:56

Le vagy maradva pár nappal öcsisajt, már rég tudni, hogy csak pletyka az egész.
Érdekes, akkor miért ír róla mai számában a Wall Street Journal és a New York Times? Szerintük nem kacsa, hogy tárgyalnak. De lehet, hogy te többet tudsz.
Sőt, a mai New York Times szerint komolyak a tárgyalások:
"Google is in serious talks to acquire YouTube, the wildly successful online video-sharing Web site, for $1.6 billion in cash and stock, people involved in the negotiations said today."
A YouTube "sikere" kb. olyan "siker" mint a Napsteré volt régen.

Nincs üzleti modelljük. A náluk található tartalom 90%-a jogsértő. Sokmillió dollárba kerül havonta kifizetni a sávszélességet.

Piaci részesedés? Milyen "piac"? A piacon fizetni szokás a termékért/szolgáltatásért a YouTube pedig csak egy pénznyelő fekete lyuk.

videoplayer.hu-csak-etikusan 2006.10.07. 18:06:41

nyenyc: szerencsere ez nem igy van ahogy te _gondolod_ .

videomegosztashoz kapcsolodik, de mas:

Történt az, hogy nezelődök a hazai videómegosztók között, aztán egyszer csak feltűnik, hogy a videoplayer.hu ahhoz képest, hogy 2-3 hete indult, és egy deka hirdetést sem látni sehol, pörög, mint a disznó. Volt egy sejtésem.

Nosza, regisztráltam a citrommail.hu-ra , majd X idő múlva megnéztem a postafiókom (amit SOHA és SEHOL nem használtam). Nicsak nicsak, ott figyel 3 db spamm, hogy egy ismerősöm küldi nekem XY videót nézzem meg és osszak meg én is ilyet.

Hát ha hülyére spammoljuk a portfólióban levő levelezőrendszerünk tagjait, akkor természetesen nem nehéz egy akármilyen oldalt felrántani vele. Bár az is igaz hogy ez ilyenformán törvénytelen és tisztességtelen is.

Bár gondolom egy Sanoma Zrt. bőven megteheti hosz sz@rik a törvényekre a tisztességet meg jó vastagon elfedi a pénz.
Ez sajnos igy van, itt a pénz beszél a kutya ugat.