Meghalt a Writely, itt a Web Office [update2]

Tegnap részt vettem a sajtó részére szervezett konferenciabeszélgetésben, melyben a Google két fejlesztője beszélt arról, hogy a Google elindul a web office-szal. Első körben fejlesztik a Spreadsheetst (ez a Microsoft Excell-hez hasonló táblázatkezelő webes verzióban) és a Writely (a Wordhöz hasonló szövegszerkesztő webes verzióban) beolvad a Google-ba immár teljesen. Ez lett az eredmény: docs.google.com.

A fejlesztők arról beszéltek, hogy bár egyelőre nem lesz prezentációkészítő (vagyis webes Powerpoint), de a Gmail+Docs+Spreadsheets már kiad egy használható weboffice-t. A Google fejlesztői egyébként sokat beszéltek a web 2.0-ról, a megváltozott igényekről, az újszerű felfogásról...

Érdekes volt hallani, hogy a világ egyik legkomolyabb online cége mennyire tudatos, naprakész és határozott, ellentétben mondjuk egy átlag magyar online fejlesztői céggel. Szóval hajrá Microsoft, itt a Google Web Office. Ráadásul ugye...

Én már egy ideje a Writelyt és a Spreadsheetst, valamint a Calendart és a Gmailt használom, így nekem kifejezetten örömteli, hogy ezentúl az első két alkalmazást egyetlen kezelőfelületen használhatom.



A web office, vagyis a webes irodai alkalmazáscsomag előnye, hogy bármilyen gépről elérhető, kollaboratív (közös) dokumentum-szerkesztésre, -írásra is alkalmas, könnyű, és nem utlsó sorban: ingyenes.

Persze rendszeresen felmerül a kérdés, hogy miként tudok hozzáférni web office-os doksijaimhoz, ha épp nincs net. Így persze jelenleg ez a megoldás elsősorban azoknak optimális, akik biztosan netközelben vannak legalább a nap valamelyik szakaszában.

Bár a Microsoft Office-t már régen uninstalláltuk, ingyenes, egyszerűbb asztali irodai alkalmazásokat még mi is megtartunk, vészhelyzetekre.

[update1] Mellékzönge, de azért érdemes megjegyezni, hogy a Writely --> Docs váltással a Google debrandeli lefokozza terméknév szinten ezt az alkalmazást. Nem valószínű, hogy sokan fognak Docs-ként hivatkozni rá. Nyilván két választása volt a Google-nak: vagy a Spreadsheets-t is brandeli lecseréli egy új, erősebb terméknévre, vagyis lehetett volna Rowly vagy mittomén, és akkor egy termékcsoportja lenne sok színes terméknévvel. De ők mást választottak: elhagyják az erős terméknevet, legyen csak Docs, s időlegesen adjuk a web office-nak a "Docs & Spreadsheets" gyűjtőnevet. Nyilván a következő lépés - mondjuk a Gmail, Google Calendar és egy prezentációkészítő integrálásával -, hogy az egész pakk kap majd egy brandet erős terméknevet. Lesz mondjuk "Google Office", és ez lesz a domainje. Lehet, hogy rosszul látjuk, de most ez tűnik számunkra logikus magyarázatnak.

[update2] Ne feledkezzünk meg az Inuit-Google partneri megállapodásról sem.
Címkék: google web office writely office 2.0
2006.10.11. 08:27. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remek.
Ideje lenne egy Google Desktopnak, mármint hasonlóképpen, mint a saját desktopom. A Personalised Homepage nem az igazi.
De szerintem ez csak idő kérdése.

ZeroDivision 2006.10.11. 09:25:07

Az imént megnéztem, szép és jó, de komolytalan. A szövegszerkesztőt kár volna Word-höz vagy OOo Writer-hez hasonlítani, inkább olyan, mint az MS Write (Wordpad), profi szövegtördelést ne keressetek benne. A táblázatkezelő sokat tud, de az igazi nyalánkságok (grafikon és solver, hogy csak az általam leggyakrabban használt funkciókat említsem) kimaradtak. Nadeazért hajrágugli, talán egy következő váltiozatban :)
Én is azt hittem, hogy én ennél sokkal több Word-funkciót használok. De kiderült, hogy nem. Valójában primitív dolgokra használod 90 százalékban a wordöt és az excelt is. de ettől persze még elkellene néhány featura a writelyba. mik is?
"hogy ha ugyan áraqm van" - helyesírás ellenőrző? :)
csak nem gondolod hogy szövegszerkesztőben írok postot?
Az új google readerről nem is írtatok semmit :( Ahhoz képest, hogy milyen volt, remekül átszabták az egészet. Arról nem is beszélve, h pda-n tud olyat, hogy a linkeket átzavarja a google "mobilizátorán". Már csak egy itunes féle zeneközpont kéne a guglinak, és akkor zenét is lehet hallgatni (kép és video nézés már van)
Köszi. Mindenképpen foglalkozunk vele.
Es az mekkora mar, hogy kuld SMS notificationt a Google calendar a beallitott event elott :) Sot, mar Eventet is lehet felvinni sms-ben (bar ez csak az USAban mukodik. Meg.)
A Docs oké, tényleg helyettesíteni tudja a word-t (legalábbis az én felhasználói szokásaim szerint), de a spreadsheet messze nem olyan jó, mint az excel. Azt nem tudja leváltani. De pl. projecteken közösen használható állományokra nagyon hasznos lenne (ha nemcsak 3 embernek lenne google-ja a projekten, és ha mindenki kapna internet engedélyt a cégnél... nevetséges, mi?)
Egységesítve lett a kinézet, ok. MEg közös fájllista. De azért az jó lenne, ha nagyobb lenne az integráció, tehát pl spreadsheet-ből kopizott táblát a docs-ban táblaként pastézolja... mondjuk...
A reader tényleg klassz!!! Most már csak el kellene dobni, és betenni a Gmail-ba!!!!
én nagyon utálnám, ha beleraknák a gmailba... Főleg, hogy a gmail abszolút nem a hagyományos levelezők koncepcióját követi, és ebbe nem nagyon férne bele a reader dolgai.

Én már azzal megelégednék, h amikor a services-ben rákattintok egy alkalmazásba, az mindig ugyanabban az új ablakban nyíljon meg (window name ugye)
"csak nem gondolod hogy szövegszerkesztőben írok postot?"

Lehet nem ártana egy fél perces kopipészt:

"és nem utlsó sorban"

Nem basztatás de szemet szúr.
az ilyen jellegű kommenteket (elütés, hejesiráásh, stb) továbbra is mailben küldjétek. nem kommenttéma. köszi.
Hát már régen vártam, de megnéztem két apróságot, amire vártam, de egyiket sem találom:
- sortörések kiszedése a szövegből.
- a gmailben kapott .doc-ot nem tudom egyből megnyitni.
Ha valaki tud megoldást, írja meg!
Eddig igazából a Writely-t használtam nagy megelégedésre. Az integrációnak mindenképp van előnye, de ez sajna azzal járt, hogy átdizájnolták az egészet, és valami hihetetlenül ronda lett. Arról nem is szólva, hogy a spredsheets nem akar megjelenni Firefoxban... Előrelépésnek jó, a Writely jópofa dizájnjáért kár...
Lali: az upload oldalon, ha lejjebb görgetsz, találsz egy email címet (writely.com-ra végződik), ami csak a te useredhez tartozik. Elvileg ha erre forwardolod a gmailből a levelet, akkor bekerül a docs-ba a doksi.
Azért elvileg, mert a nevet is tartalmazza a cím és nekem ékezetek is vannak a címemben, úh nem tudok rá levelet küldeni.
Köszi robi kipróbálom. Azért remélem, hogy minnél előbb lesz a csatolt fájlok mellett egy ilyen opció is a download és a view mellett. Még1x kössz.
Csak én nem érzem ezt annyira jónak? Ez még fényévekre van attól az alkalmazástól, amit használni lehet egyátalán arra, amire a desktop officeokat használják. Mellesleg semmilyen adatomat nem érzem biztonságban a Googlenél, nem értem ezt így kik és mire használhatják, és főleg miért lenne jobb bármilyen eddig meglévő alkalmazásnál.
Jó. Gyorsan publikálni vmi szöveget, de azok kívül?
Ami a featúrákat illeti, szerintem tökéletes, az ember eleve úgy kezd el felvinni valamit oda, hogy tudja, csak az alapvető formázások vannak meg, így gondolkodik, és ez az esetek többségében elég. (Ha nem, akkor jöjjön a Word, de a közös doksik általában nagy bulletes listák, outline-ok, és erre ez pont jó.)

Na de. Én speciel naponta használom a Writely/GDocs-ot, és az igazi baj az vele, hogy egyszerűen szar. Szerkesztek egy egyszerű bulletlistet, és elkezdenek összevissza jönni a pontok, kitörlök egy bulletet itt, letörik tőle egy sor ott, megjósolhatatlanul változnak a formázások, látszik, hogy valami gányol html szerkezet van mögötte... szóval nagyon kevéssel van csak a használhatatlan / használható határ fölött.

(A régi Writely dizájnja szép volt, de örülök, hogy szép guglis színű lett.)
A Writely/G Docs teljesítményével én se vagyok megelégedve. Bár a régit nem használtam, de ez tényleg csak nagyon-nagyon alap dolgokat tud.

Pár hasznos funkción kívül(import/export, search&replace) csak egy gyenge WYSIWYG, aminél sok blog jobbal rendelkezik (TinyMCE, FCKEditor,...,stb.).