Itt a Firefox 2.0 [update2]

Már tölthető (a hivataloshoz képest egy nappal korábban) a Firefox 2.0, ami roham léptekben jött ki az IE7 megjelenése után egy héttel. Szedni innen lehet.



Már elsőre is feltűnő, hogy az IE7-hez képest sokkal barátságosabb a telepítés. (A toolbarjaink megmaradnak, viszont a kiterjesztésekkel problémázik. Mint minden verzióugrásnál.) Gradiens szürke lett a menü, meg igazából minden olyat el lehetne mondani, amit az aplha meg beta verzióknál már mindenki elmondott: hogy fölösleges volt minden fülre nagy piros ikszet tenni, mégha lehetett is tudni, hogy az IE7-ben is lesz ilyen fícsör. Ez egyszerűen egy kiterjesztés, és annak is kellett volna maradnia.

Az alap options táblába felkerültek a live bookmarkok, ami tovább erősíti a sejtést: rss háborúra készül mindkét böngésző. Bár a Mozzillánál ennél hidegfejűbbek:
We see that RSS is still very early in its adoption and use overall. The people who seem to be currently using it to great effect are newshounds [...] We're already, in terms of future product planning, thinking about how is RSS really just a basic capability - like HTML is - and what is the real use case and what is the real adoption. I think things like MyYahoo and iGoogle, in terms of personalized news where you don't need to know it's RSS, is along the lines of where things will be heading. And certainly we'll evolve the browser as appropriate. But at this point we've erred on the side of giving people maximum flexibility to manage RSS in any way in which they choose. (via RWW)
Ezenfelül rengeteg kis apróság változott, amit most nem fogunk végigvenni, de aki végigkattintgatja a menüpontokat, lát szép számmal új vagy épp bővített funkciókat.

A Mozilla szerint egymillió ember javaslata összegződik most az új Firefoxban. Az IE-rajongók szerint ez gyengeség, az FF-felhasználók szerint ez erősség. Na ez az, ami csak néhány hét múlva derül ki. Böngészőt ugyanis mindenki aktívan használ. Úgyhogy a hibák is gyorsan elő fognak bugni (sic!).

George Ou mélyebben is megtapogatta a két új böngészőt. Íme. Az mindenesetre biztos, hogy az IE7 megjelenésével a Mozilla elvesztette érzékelhető usability előnyét az átlag felhasználó szemében (tab, gradiens, flikkflakk ide vagy oda). És az előny visszaszerzéséhez ez a verzió kevéskének tűnik. Hát ha még idevesszük, hogy az IE piaci részesedése eddig is behozhatatlan volt.
Címkék: böngészők firefox ie7 firefox2.0
2006.10.24. 17:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajnos az "átlag felhasználó" manapság már annyira nem ért a számítógéphez, hogy ha a Windowsban alapból egy szöveges böngésző lenne feltelepítve, akkor sem sokkal többen használnák az alternatív böngészőket. Főképpen azért, mert
1. nem ismerik őket a kiterjedt kampány (pl. Get Firefox ikonok) ellenére.
2. nem érdekli őket, hiszen a webdesigner mindenképpen kénytelen IE-re is elkészíteni az oldalát.
3. sok munkahelyen jogosultságuk sincs telepítésre (ez persze orvosolható lenne egy hordozható csomaggal, de ezeket még kevesebben ismerik).
Ezek miatt az Internet Explorer piaci pozíciója sajnos még évekig biztosított.
Kíváncsi lennék, hogy anno a Netscape miért tudott ennél sokkal jobban elterjedni, hiszen akkoriban egy elég lassú böngészőnek számított (ha jól emlékszem, még betöltőképernyője is volt) és nem fél perc volt letölteni egy telepítőcsomagot. Vélemények?
ez a george nagyon ert hozza, meg azt sem tudja, mire valo a bookmarks toolbar... (az a szurke sav az elso kepen a firefoxnal)

sajnos szerintem csak pont a lenyegre nem koncentralt: mennyire eroforras igenyesek az ujitasok. Pl. az en gepemen (P4 @ 1.5Ghz) ez a kiskepecskes snapshot mint extension pokoli lassu, egy ilyen spellchecker is varhatoan lassu lesz.. kivancsi lennek az IE ilyen snapshotjanak eroforrasigenyere a FF2-vel szemben.
A Firefox 2.0 még nem jelent meg, csak letölthető (helyesen írtad). Azért, mert megvárják, amíg minden mirror FTP-n ott lesz, és bírni fogják majd a terhelést.

Miért nem jó, hogy mindenki ír róla: weblogs.mozillazine.org/preed/2006/10/the_antirelease.html
Sztemmeg tök hasznos a minden fülön X. nem kell a tabmixplus hozzá.
de most "egy tál levesért kapok internetet meg pc-t a teszkóban" felfogástól mit vársz? Csak kattintson, és menjen.
Jobb helyeken :) egyébként törlik az explorer ikont, és ff van csak.
Az hogy redmond képtelen volt (vagy nem akart) egy normális böngészőt írni lassan 10-12 éve, nincs miről beszélni. Azt mondom, hogy aki ie-t használ az meg is érdemli. Legalább megél az, aki a férgeket írtja a gépekről. lol. Bár a 7es jónak tűnik, de én maradok az ffnél.
Megkérdezném, hogy nektek sikerült-e elsőre csont nélkül telepíteni, mert nekem nem...
Jobb helyeken biztosan nem raknak fel ff-ot es foleg nem varnak tole olyat, h majd azontul nem kell ferget irtani. Szeretem a vak FF-maniat :/
cadmagician: egyetértek, 2006-ban már illene kitörni a floppy-, IE6-, és freemail -használat szintjéről. De hiába van mindegyiknél jobb, a hozzáértés (tájékozottság) hiánya miatt nagyon lassú a terjedésük.

betonrepa: miért ne tennének fel jobb helyen Firefoxot? Én nem vagyok elvakult híve, a tűzfal/víruskereső páros emellé is kell, de kezelőfelületben, szabványkövetésben és kiegészítésekben messze lehagyja az IE7-et is.
Azért én maradok az Operánál , Meg a Safarinál
Khmm... magyar rögalóság kontra vindóz-validate... Sztm otthoni az gép-népesség jelentős része (én 50%-ra tippelnék) itt bukta el az IE7-et...

Más: otthoni gépet szüleim+hugom használja, én csak rendben tartom. Default brózer FF-ra állít, IE ikon az asztalról eltüntet, FF ikon alá meg odaírtam hogy Internet böngésző... ;) Spread Firefox!
Most már tényleg kijött, ez van a getfirefox.com nyitóoldalán is.
Egyébként lesz nagy buli is:
ekommersz.blogter.hu/?post_id=89767
ff-et nem lehet központilag vezérelni, így egy normálisabb rendszergazda nem rendszeresíti.
van pendriveról futtatható ff, de azt is le lehet tiltani...
egy normálisan bekonfigolt géppark kliensein csak az futtatahtó, amit a rendszergazda külön megengedett.
persze ez nem jelent semmit. legtöbb helyen még hozzá értő rendszergazda sincs.

egy ideje már az IE7-et használom (ff, korábban opera után). egyszerű, nagyon gyors és kényelmes (a Favorites-en még van mit fejleszteni).
ezzel szemben az ff sokat zabál, lassú és elhagyhatatlan extekkel felszerelve még bugos is. arról nem is beszélve, h minimális verziólépésnél is képes minden behalni rajta. az ff2 meg semmi kiemelkedőt nem hozott. pár már eddig is létező extet integráltak bele és lecserélték a default skint, ami eddig sem volt akadály. lényeges dolgokban, semi sem változott.
Asszem-nek:
nem lehet rossz ez a "tab mix plus", de ettől (és az uj kis x-ektől) én még továbbra is az egérgörgő (középsőgomb) megnyomásával fogom bezárni a füleket. :P
FTeR: itt, a Webisztánon egyáltalán nem tudok veled egyetérteni, mivel nem ezek a szempontok. Ha a webkettes oldalak funkcióit kényelmesen szeretnéd használni és kihasználni, számos Firefox kiterjesztés lehet segítségedre ebben. Explorerhez is vannak, de korántsem olyan minőségben és mennyiségben.
Azt nem tudja valaki, hogy az "Undo Close Tabs" parancsnak mi a kódja (amit megadhatok a keyconfignak?)
Köszi előre is....
FTeR: "ff-et nem lehet központilag vezérelni, így egy normálisabb rendszergazda nem rendszeresíti."
Bár ezekhez a dolgokhoz nem értek, de mit szeretnél központilag vezérelni a böngészőn? Az esetleges proxybeállítás kényelmesen működik Firefoxban is, a frissítéseket pedig letölti magának (és az IE-vel ellentétben rendszeres frissítés van). Oldalakat tiltani központilag szoktak, más fontos szempont hirtelen nem jut eszembe.
Bártházi András: nézőpont kérése. engem teljesen hidegen hagy a web2. sima marketing lufi. nem tudnak meghatni a weboldal specifikus extek. biztos nem vagyok vele egyedül.

keepcop: tényleg nem értesz hozzá. a központi vezérlés annyit tesz, h a rendszergazda a szerverről tud policy-kat szabni a klienseken lévő alkalmazásokra. mit változtathat a júzer, miket nézhet meg, mekkora legyen a biztonsági szint, egyéb beállítások, stb.
Marha jó hogy az IE7-et meg az FF2-t a default installal hasonítja össze mindenki...
Azt kellene észrevenni (és sztem ebben a FF verhetetlen) hogy mennyi kiegészítő jár az egyik ill. a másik böngészőhöz.

Csodálkozok pl azon hogy a legtöbb user bírja a reklámokat amik bizonyos hírportálokon olyan mennyiségben vannak hogy az csoda észreveszem a hír szövegét. Erre itt van FF-ban az adblock. Ez nálam már kötelezővé vált, ami ezt nem tudja az nem játszik..
De lehetne említeni a foxytunes-t, a webdeveloper-t, meg még a több1000 kiegészítést amivel mindenki olyan feature-t rak a FF-ba amit akar. És ez az elgondolás szerintem teljesen jó. Kell valami plusz feature? Rakd bele.

Persze, IE7-hez is leszne kiegészítések, csak azok pl. 15$-ba kerülnek, 30 napos próbaverzióval, hisz' ki fog ingyen fejleszteni windozra? Wines körökben a FF adblock modulját akár n*10 $-ért el lehet adni, akkor miért ne adják el? :)
Az én legnagyobb szomorúságom, és itt el is dől számomra az ie vagy ff kérdés, hogy a Microsoft továbbra is tojik a szabványos megjelenítésre, ebben egy centit sem javítottak (felteszem szándékosan), így marad a szabványos kód ie-re hekkelésének piszkosul dühítő macerája. Na ez az, amiért gyűlölöm a monopóliumokat!