World Usability Day 2006

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a weboldalak, dizájnok, interfészek akkor működőképesek, ha nagy hangsúlyt helyeznek a felhasználóbarát megoldásokra, módszerekre.



Ezt hivatott tudatosítani az idén már másodszor megrendezett World Usability Day. Na de akasszuk a hóhért. Nézzük, mit használ a WUD honlapja:
12+ Georgiamánia (menü: Georgia, 14px, szöveg címe: Georgia, 20px, szöveg: Georgia, 12px), változatos linkhoverek, kerekített keretek, teli dobozcímek. (A full css-t itt lehet méregetni.) Ezek egyszerű dolgoknak tűnnek, pedig ha körbenézünk a weben...
 
(Ha feltűnik még valami érdekesség a css/html-ben, írjátok meg. Azt is ha valami gáz az oldalon. Hátha ők sem tökéletesek.)

Nyilván csak a véletlen műve, hogy a usability konferenciák sorában egyetlen magyar esemény sem szerepel. (Tavaly 35 országban 115 esemény foglalkozott a témával a WDU felhívására.)

  • Érdekes céges történetek a usability problémákról itt olvashatók.
Címkék: usability
2006.11.14. 19:44. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a WUD-ról:
World Usability Day, November 14, 2006, is for everyone who's ever asked these questions. This Earth Day style event, focused on raising awareness and visibility of usability engineering and user centered design, is currently being organized by volunteers and local event coordinators from around the world. Whether a usability professional or just an enthusiastic (or frustrated) user, each participant is making a contribution to "making life easy".

Azért ez nem egy web designer konferencia...csak mert a felvezetésből ez következne...
természetesen nem csak a webdizájn esetében van usability. de mi azért mégis erre fokuszálnánk. lévén...
szvsz nem lenne hülyeség egy magyarski usability beszélgetést header alá hozni, baromira bosszantó ugyanis, hogy nálunk nincs ilyen, szinte senki sem foglalkozik ilyesmivel, pedighát. Ha valaki késztetés érez, hogy egy sör mellett beszélgessen a keresőboxok optimális elhelyezéséről vagy a navigációs rendszerek közötti különbségekről, akkor dobjon egy mélt. (próbacseresznye)
mél ide: minko.mihaly at gmail dot com
így is van. jó lenne ha végre a magyar szájtok tervezésénél legalább részbn figyelembe vennék a usability szempontokat.
addig is néhány alapcikk:
http://www.useit.com/alertbox/
igen, bár én túlzásnak tartom a nielsen-féle csontváz oldalakat, alapvetően egyetértek a törekvéseivel. de inkább őt szeressem: www.welie.com
Azt hiszem épp Jakob Nielsen-nél olvastam, hogy a nyomtatott anyagokban az olvasást valóban segítő talpas betűtípusokat a weboldalak szövegében kerülni illik, mert ott - a monitorok alacsony felbontása miatt - inkább rontják az olvashatóságot. Nekem is ez a benyomásom a WUD oldalával kapcsolatban. Szebb is és olvashatóbb is lenne egy szerencsésebb betűtípus választással (pl. verdana, tahoma).
"Hátha ők sem tökéletesek."
Részemről nem vagyok csontvázhívő, de nekem zsúfoltnak hat a címoldaluk. Az pl. kifejezetten zavarja a szememet, hogy összeér a zöld "In the media" csík a kék "More about World Usability Day..." csíkkal. A két szóbanforgó oszlop is túl közel van egymáshoz.
A szürke betűik pedig túl halványak és/vagy kicsik.
Továbbá rühellek mindent, ami változik (középtájt, jobb oldalt). Hadd nézzek oda, ahova én szeretnék.
üdv,
bár nem ismerjük egymást, én is szívesen beszélgetnék a témáról! :) egyébként meg is említettem jómagam is a neves napot: www.primodesign.hu/blog/world-usability-day-2006