A Wikipedia cédé és ami utána jöhetne

Olvasom a torrentfreaken, hogy immár letölthető (.torrent) az angol Wikipedia cédére írható (offline) verziója. A 175 megás fájl jótékony célokat szolgál (az SOS Children számára készült): 2500 gyerekeknek szánt szócikk szerepel rajta.

A projekt nyilván azon iskolák számára lehet érdekes, ahol nincs szélessávú netkapcsolat (elegendő számban). Illetve azoknak a gyerekeknek lehet klassz segédanyag, akiknek otthon nincs netük, de van számítógépük.

Ha továbbgondoljuk ezt a kezdeményezést, és felidézzük a Times Reader indulását, akkor adódik a kérdés: miért ne lehetne egy Wikipedia Reader asztali szoftvert csinálni? Az asztali alkalmazás csak akkor frissülne, ha épp net közelében vagyunk. Netmentes helyeken (kocsiban, metrón, hajón repülőn utazva, az offline nyaralóban unatkozva, stb) kényelmesen használhatnánk offline üzemmódban is.

Jó, részben megoldást kínál erre a Wikipedia iPodra tölthető verziója. Bár azt jelzem, hogy anno, amikor megjelent a weben, s kipróbáltam, szörnyű pusztítást vitt véghez az iPodomon. Hosszú és fáradtságos defibrillálást követően költözhettek csak vissza rá a megszokott hangfájlok...
Címkék: wikipedia
2006.11.28. 22:30. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hmm... iPod, offline, stb: lassan a wikipedia cimlapjara ki kene irni, igy, nagybetukkel: DON'T PANIC!

Termeszetesen sargaval :)

(Uzenet a szerkesztosegnek: jo lenne, ha a captchat legalabb en el tudnam olvasni, a kepfelismeroknek amugyis megy.)
a "szerkesztőség" én lennék? ha zavar a kapcsa, regisztrálj. regisztrált júzereknek nincs. blog.hu/goldmine/register.php
Éppen ezen dolgozunk. Összegyűjtöttünk, beválogattunk 1961 cikket. Ezek stabilak, jó állapotban vannak, a minőségük is jó. Az asztali szoftverrel az a baj, hogy mennyi cikket válogatunk be, milyen témákat merítünk ki jobban-kevésbé. A frissítések is problémásak, hiszen nekünk, a csapat tagjainak minden változtatást ellenőriznünk kell. De persze mindenképpen jó ötlet.

A németek már kész DVD-nél tartanak, a lengyelek tervezik, az enwikin pedig az SOS-es projekt után hónapokon belül megoldjuk a kiadandó DVD problémáit.

Érdekes témára találtál. :)
A magyar wikipédiát az hogy saját cdt, dvdt adjon ki nem fenyegeti. MIt tegyen rá? A "kiváló wikipédisták" munkáit, amelyek némelyike netről összelopkodott, szarul átírt filmismertetésekből áll?

A magyar wiki sehol sincs, és ebben az erősen zárt klikké alakult belterjes közösségnek nagyon nagy része van.
Az előbbi hozzászólásom nem jelent meg. Mindegy. A lényege az volt, hogy sajnos a magyar wikipédia nagyon messze áll még attól hogy bármi hasonlót kiadjon, az angol és a magyar szerkesztőség közt zongorázni lehet a különbséget az előbbi javára. Lásd a legutóbbi webisztáncikk, és persze nagy tisztelet a kevés kivételnek.
nekem Encyclopodia koratavasztól csücsül 1 gigán a 20 gigás podomon és semmi probléma vele, kicsit eszi az aksit, de totál használható a rövidke offlien periódusokban.
Szerintem csak buták vagytok
Hát persze, hogy rosszabbul működik a magyar wiki közösség, mint az angol. (De ezt is csak nagyátlagban). Egyrészt sokkal kevesebben vagyunk, másrészt eleve közrejátszik a magyar mentalitás.

Miért kell mindig hasonlítani a két közösséget? Teljesen más alapokra épülnek.

Amúgy az, hogy már van elvárás a magyar wiki közösség működését illetően, az pozitív, hiszen már foglalkoznak velünk. Egy éve még a kutya sem ismert minket. :)

Jelenleg 3 wiki képes ilyen DVD-t kiadni, mint fentebb említettem. Ez egy sokkal komolyabb projekt ahhoz, hogy egy kis wiki is véghezvihesse.
"Egyrészt sokkal kevesebben vagyunk, másrészt eleve közrejátszik a magyar mentalitás."

Fenenek kell mindig belekeverni a vitakba ezt. Az onzes, es ostobasag nem egy nemzet kizarolagos tulajdonsaga.

Data Destroyer 2006.11.30. 00:24:40

Tényleg mi a fenének kell állandóan ezzel jönni. Azt, amikor a szlovák, román, stb. wikiben állandóan átjavítgatják az Erdéllyel illetve a Felvidékkel kapcsolatos cikkeket a saját változatukra (ami általában köszönőviszonyban sincs a tényekkel), minek neveznéd?

A "magyar mentalitás" (nevezzük így, ha már így említetted) leginkább a magyar wikipédia szerkesztőinek közösségére jellemző. Sunnyogás, a problémamegoldásra, egyáltalán a problémával való szembenézésre való képesség teljes hiánya. Teljes képtelenség a változtatásra, privilégiumféltés (lásd a "kiváló wikipédisták" igen merev ellenkezését, amikor azt javasoltam, hogy a múlt hibáiból okulva reformáljuk meg a wikidíjat, ti. ne az eddigi díjazottak döntsék el egymás közt ki kapjon elismerést, hanem a közösség. ahogy eleinte is volt).

Ez megy ma a huwikin. Szócikkek? Születnek, persze. Én írok napi tizet-huszat-huszonötöt, más is hozzátesz néha jó sokat és kész. Ha egy jó közösség lennénk, akkor sokkal több szócikk is születhetne. De nem vagyunk az, és most kérem senki ne jöjjön a szokásos nyuszi-a-cilinderből válasszal: "mert DD elqrta". A közösségből pár ember tette ezt, nem én. Sértettségem (szerintem jogos sértettségem) és az ebből fakadó viták nyilván hozzájárultak ehhez a légkörhöz, ahogy az is, hogy senki sem gondolt még bele nyíltan abba (magában már nyilván), hogy miért is ez a sértettség.

Ennyit a magyar mentalitásról. Meg a huwiki közösségéről (természetesen tisztelet a kivételnek).
A magyar wikipédia, bár bocsánat, de rohadtul nem érdekel, mivel az angolon bővebb infot találok magyar vonatkozású szócikkekről is. Viszont a post tetszik. Galaxis útikalauz :)
Data Destroyer: ezt a viselkedest ostobanak, es onzonek neveznem. Pont a wikipedia lehetne egy alkalmas platform annak kideritesere, hogy mit is tanitanak kulonbozo nemzetek iskolaiban a masik orszagrol, de az ostoba nemzeti gogon egyik fel sem kepes felulemelkedni, igy aztan a wikipedia is osszecsapasok helyszineve valik.

A tortenelem egyik legfobb szerepe, hogy tanuljunk belole, es nezzunk szembe a multban elkovetett hibainkkal. Ha nem vagyunk kepesek a multat letisztazni, akkor ostobak vagyunk.
nem mellesleg atolvasva pl. a Transylvania cikket a wikipedian nem tunt fel benne semmi olyasmi, amire azt tudnam mondani, hogy nacionalista tulkapas. De azt hiszem ez itt mar kezd nagyon off-ba hajlani, igy hozzateszem:

az lenne az igazi, ha jonne vegre wifi-t tudo ipod, valaki csinalna egy wikipedia tukrot, ahol az anyagot ipodon olvashatova formazna, innet aztan mar csak le kellene huzni az adatokat, ha net kozelbe erunk.