Okos feedek

Nem, nem a flémháború lesz a téma, hanem. Már a Podisztánban is felmerült, hogy az rss-olvasás egyik gyenge pontja, hogy túl sok infóval árasztjuk el magunkat. Elveszünk az információtengerben, úgyhogy az egyik kitörési pont lehetne, ha valami okos eszközzel tudnánk szétválogatni a feedeken beáramló információcunamit.

Az RWW számolt be a Blastfeed megérkezéséről.
Blastfeed will only collect items that match your criteria in each feed. The results will be amalgamated into a single file and sent to you by email or as a new RSS feed (Instant Messaging coming soon), when and where you want it.
A Blastfeed valójában egyszerű dolgokat tud. De legalább tudja. Feltöltjük OPML-fájlunkat, majd feedjeinket eltároljuk. Különböző keresőszavakat rendelhetünk különböző feedcsoportjainkhoz, s ezt követően megadhatjuk, hogy milyen rendszerességgel gyűjtse nekünk egybe a találatokat. Ebből a keresőszóval szűkített találati listára rss-csatornát generálhatunk vagy kérhetünk belőle napi hírlevelet mailcímünkre.

Mit nyertünk ezzel? Sok tucat feedünkből kulcsszavak alapján kapunk különböző merítésekben értesítést. Ezzel előrébb vagyunk. Bár azt mindjárt tegyük is hozzá, hogy a  hírkövetés egyik fontos kritériuma, hogy nem mindig tudjuk kulcsszavakkal pontosan leírni azt a témát, amivel kapcsolatos híreket mindig meg szeretnénk kapni.

Már csak arra lenne szükség, hogy a feedolvasó mondjuk lássa, hogy adott feed mennyire népszerű úgy általában a világban, és aszerint rendezze őket sorrendbe. Sőt, álmainkban olyan feedolvasó is szerepel, mely képes észrevenni ha két feedtartalom (például két post) ugyanazt a külső linket tartalmazza. S eszerint összegyűjti az ugyanarra referáló feedtartalmakat.

Na mindegy. A lényeg, hogy valamilyen okos szervezési elv elkellene végre a Netvibesba is. Most hogy már van szűrő, igazán gyerekjáték lenne.
Címkék: netvibes feed opml
2006.11.30. 09:31. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Googlenek annyi adata van rólam (leveleim, zenéim, naptáram, kereséseim, ... ), hogy talán még nálam is jobban tudja, hogy mi érdekel engem. Elég okos Google Readert lehetne készíteni...
Őőő. Ez komoly? Majd küldenek invitációt? Akkor addig is, amíg meg nem jön, ajánlanám a feedrinse.com/ -ot, ez már működik is, kb. ugyanazt csinálja. Csak már müxik is. (A mgygyr ékezetes karaktereket viszont tönkreteszi, sza csak angol tartalomra működik)

Más/OFF: én idáig úgy láttam, az Orkut-ra ugyanúgy kell invtáció, mint a wiw-re, (nem lehetett csak úgy regisztrálni) most meg símán beengedett egy Google Accounttal. Van valami újdonság, vagy csak én néztem el a dolgot?
ezzel az a baj, hogy csak a feed-ben keres gondolom. márpedig pl profi hírszájtok gyakran csak leadeket tesznek a feedjeikbe, így a bodyban ez a cucc nem tud keresni.

hadd osszam meg itt is az okos-rss találmányomat:
dapperrel (dappit.com) rss-t generálok a hírkereső.hu találati oldalából tetszőleges kulcsszó alapján, majd azt fűzöm be netvibes-omba. a dapper meg folyamatosan frissít, azaz kaptam egy élő hírkereső találati listát a readerembe.

nem próbáltam, de ugyanez biztos működne blogkeresőkkel is.

szerintem ez sokkal okosabb :)
Már majdnem jó. Álmaimban olyan hírkereső szerepel, ami a saját feltöltött OPML alapján techmeme jellegű oldalt generál. Azonos külső linket, kulcsszavakat, "témát" tartalmazó hírek összegyűjtésével, esetleg az OPML-ben nem szereplő, de többször hivatkozott forrás kiemelésével.
Ej de szép is lenne.
talan a legegyszerubb a linkfelho bevezetese lenne rss feedben
Ja-ja, linkfelhő kéne. Meg az alapján elemezni a tartalmat, és megadni a tulajdonságait. Ezután jövünk mi, és a rendszer a "megfigyelésünk" alapján válogatja nekünk a feedeket, és a bejegyzéseket (mi hasonlít legjobban az általunk keresett bejegyzésekhez, feedekhez?). Így legalább nem csak a saját véges számú feedjeinkből olvasgatnánk.

Akár az egész magyar webet végignyálazhatnánk a kedvenc témáink alapján, és nekünk alig kellett valamit csinálni érte. Persze megadhatnánk a nyelvet, a kiemelt feedeket (amik most a netvibesban csücsülnek) amit mindenképp betesz, és természetesen tilthatnánk is egy-két feedet, vagy osztályozhatnánk őket. Továbbá kell egy hatalmas RSS bázis, de ez pl. Netvibes-ban már van.