Útikalauz marslakóknak és leskelődőknek

A kínai Nagy Fal az űrből is látható. Igen, így szól a közismert városi legenda, ami valahogy úgy igaz, hogy szabad szemmel nem látható odaföntről, az élesebb szemű műholdak viszont igenis látják.

Tavaly februárban indult el a Google Maps, és azóta minden netezőben tudatosodhatott, hogy Földünk titkai odaföntről, ebből a speciális perspektívából is egészen részletesen megfigyelhetők. A Google műholdképei egyben kiváló terepet jelentenek a leskelődő felfedező kedvű netezőknek...

És itt térnék rá a második blogkönyvre, amit az elmúlt hetekben rendeltünk meg. A PostSecret mellett az elmúlt időszakban a másik kedvenc blogom, melyre szinte minden nap felnézek, a Google Sightseeing. Ebből a blogból is könyv lett.

Alex és James Turnbull blogja, a műholdképeken felfedezhető érdekességeket tárja napi rendszerességgel az internetezők elé. Odaföntről ugyanis nem csak a Nagy Fal látszik, hanem az is, ha valaki a műhold szeme előtt meztelenül napozik a háztetőn, vagy felír valamit nagy betűkkel a lapostetőre.

Látszanak a tisztavízű, sekély tengerpartokon az elsüllyed hajók, a fentről nézve furcsa formába rendeződő halászhálók és szigetcsoportok, a politikai okokból rejtegetett szupertitkos katonai támaszpontok, repülőgéptemetők, a civil repterek hátsó udvarain veszteglő szupertitkos bombázók, a fura golfpályák, a hatalmas árnyékot vető óriásépületek...

A korábban csak a repülők utasainak üzenű hatalmas, ég felé néző feliratokat és ábrákat ma már mindenki láthatja. Nincs más dolgunk, mint a Google Mapsbe vagy a Google Earthbe beírni a helyes koordinátákat.

Az "Off the Map" névre keresztelt könyv a Google Sightseeingben megjelent néhány érdekesebb, furább műholdképet mutat be. Rövid magyarázatokat is kapunk a képek mellé. Minimális angoltudással is szórakoztató és érdekes olvasmány. Persze ezt is azoknak tudnám ajánlani inkább, akik az elmúlt hónapokban nem követték a Sightseeing blogját, így  ők nem fognak minden tizedik oldalon felsóhajtani, hogy jaja, ez is megvolt.

A könyv zsebszótár méretű, amit mondjuk indokol, hogy a műholdképeket nem lehet a végtelenségig nagyítgatni, ugyanakkor egy albumszerű, mondjuk A4-es nagyságban sokkal élvezhetőbbek lennének.

A zsebszótár-méretnek persze előnye, hogy könnyen zsebre vághatjuk, és metrózás vagy várakozás közben bele-belelapozhatunk. Én legalábbis így olvasom. A könyv végiglapozgatása után az a benyomásom, hogy sok jó találat kimaradt ebből a kiadványból. És talán érdemes lett volna picivel hosszabb sztorikat fűzni a műholdképekhez. Az egészben tehát több van, mint amit most a két blogger kihozott belőle. Ettől függetlenül nem bántam meg, hogy megrendeltem.

A könyv egyértelműen olyan embereknek van kitalálva, mint amilyen én is vagyok: akik órákig tudják nézegetni a domborzati, vízrajzi vagy műholdképeket. Szóval akik szeretik a térképeket bogarászni, azoknak a Google Maps megjelenésével elérkezett a kánaán. És ez a könyv az egyik kisbiblia. Na, véget vetünk ennek a dícséretcunaminak. Ennyi.

---

És akkor most, lévén karácsony van, s bár a két blogkönyvtől nem szívesen válnánk meg, itt hever a polcon egy Legendavadászat névre keresztelt könyv (amit az Urbanlegends bloggerei írtak), s amit nagyon szívesen odaajándékozunk valakinek. Ugyanis úgy hozta a sors, hogy mindjárt kettő is van belőle. S mivel csak egy darabot tudunk felajánlani, legyen úgy, hogy küldjetek mailt, blogkönyv subjecttel, és mi majd csukott szemmel rábökünk az egyikre, akinek kiküldjük még karácsony előtt a könyvet. Szóval így előre is boldog karácsonyt.
2006.12.14. 20:07. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én sose értettem ezt a Nagyfal dolgot. Az remdben van, hogy bazi hosszú, de csak tizenvalahány m széles, és ugye emiatt kábé annyira látszik, mint egy tizenvalahány méterszer tizenvalahány méteres valami.
szia..ezt a könyvet meg lehet szerinted kapni valahol közlebb/olcsóbban mint amazonon? (1 könyv miatti szállítási költség miatt sok nekem sajna)