Az online videózás jövője: Venice Project

Mi is betateszteljük a Skype meg a Kazaa alapítóinak (Niklas Zennström és Janus Friis) új szoftverét. A Venice Project egy p2p-alapokon működő videómegosztó szoftver. A cél, hogy az online videónézegetés megközelítse a hagyományos tévézés élményét. Pontosabban a tévézést az online közösségi eszközökkel párosítsák. Első benyomások és screenshotok következnek:



A Venice kezelőfelülete meglepően barátságos: gyerekjáték válogatni az egészképernyős, tűrhető vagy jó minőségű videók között. Logikus ikonok, műveleti sorrendek. Az asztali környezetnek megfelelő rugalmas menümegjelenítés, folytonosság... Ha van elég jó sávszélünk és gépünk, szaggatni sem fog. Látszik, hogy vezető fejlesztők tették össze. Nem egy tucatgarázsfejlesztésről van itt szó.

Eltárolhatjuk saját csatornáinkat. (Akár keresőszavak alapján is nézhetjük a videókat.) Vízjelszerű, átlátszó hátterű widgeteket pakolhatunk a videókra. Feedeket vehetünk fel, csetelhetünk a videót éppen néző többi felhasználóval. Ezek mondjuk csak a habcsókok. Az igazi ereje a Venice-nek az lehet, hogy élvezhetővé teszi az online videónézegetést. (Ehhez persz emég egy picivel jobb minőségű videók és erősebb navigációs lehetőségek kellenének.)



Ha a Venice beindul, rászámolhat a YouTube-ra. Pontosabban kijelölheti a videómegosztók jövőjét: a p2p-alapokon nyugvó fullscreen videónézegetést. Mely nagyon közel van a tévézés élményéhez, ugyanakkor sokkal erősebb is: online, élő, kereshető, on-demand, közösségi.

Engem elsőre meggyőzött a Venice. Már csak a nagy tévétársaságokat kell meggyőzniük arról, hogy a jövő nem a pici, néhánymegás flashvideókba, hanem a Venice-be van belekódolva.
Címkék: videómegosztók venice joost
2006.12.20. 14:06. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elsőre nagyon szépnek tűnik.

Keresgettem képeket a flickr-n és én is úgy látom, hogy a csatornák böngészése és a keresés nem elég erős, így egyelőre néhány húzónév csatorna fogja a forgalom nagy részét generálni, a long tail nincs eléggé kiszolgálva böngészés/keresés oldalról.

Persze nem használtam még a programot (már jelentkeztem béta tesztelőnek, de még nem fogadtak el), csak képeket láttam.
igen. a venice láthatóan elsősorban nem a közösség által létrehozott tartalomra, hanem a hivatalosakra számít. erősen nyomulnak is a tévécsatornáknál, hogy állapodjanak meg. most lehet szurkolni, hogy ne tudjanak, és így a venice is kénytelen lesz a felhasználókhoz fordulni segítségért.
A YouTube legnagyobb előnye, hogy a videókat más weboldalakba is be lehet szúrni. Én sem megyek fel minden nap a YouTube-ra hogy x percet videó nézegetéssel töltsek, mégis látok egy csomó YouTube videót. Tehát egy ilyn programot sem indítanék el, kivéve, ha ezzel lehet megnézni a blogbejegyzésekhez kapcsolódó videókat.
ok. meggyőztél. a youtube varása a beágyazhatóság. ez hd videóknál középtávon sem valószíná opció. de kipróbálni érdemes.
nem az a baj h sok van. hanem h nem érik el az emberek ingerküszöbét.
Mivel érnék el? Akinek ilyesmi kell, annak jó a YT.
Én most még nem érzem, hogy unaloműzésen kívül (vicces videók, Ronaldinnyó góljai) másra is használhatók lennének hasonló oldalak (jelenleg).

A Venice elég gyors? Mert élvezhető minőségben már van értelme a dolognak, de pont a p2p miatt vannak kételyeim a sebességet illetően...
épp ez az: valahogyan sikerült trhető gyorsaságot előállítaniuk. ok, elsőre bérelt vonallal használtam, de otthon se volt gáz.
eMeM: Egyszerűen nem kell számolni. :-)
HH: Szerintem már elérték. A Videa megszerezte az "első helyet", pár későbbi a 2., és 3. helyet megosztva. A többi meg már csak sinylődik. Szerintem a szűk közönség, és a dolog újdonsága miatt ez már túl sok a magyar piacnak.

A Venice jó ötlet, de nem a Youtube-hoz kell hasonlítani, mert (mint már megállapítottátok) nem az a jövője. A YT-on rövid, legtöbbször vicces filmesckéket lehet nézni, és megosztani. Ezzel magát a "TV"-t lehet nézni, és megosztani. Úgyis mondhatnám: WebTV. Így hát semmi értelme YT-vel összehasonlítani, amikor ez egy más "műfaj".
lehet még jelezni igényt meghívóra?