A webes feedolvasás mint Microsoft monopólium?

Az amerikai szabadalmi kérelmek sokszor egyszerre nevetségesek és egyszerre rémísztőek. Gondoljunk csak a duplaklikk, vagy a horizontális menüsor szabadalmára.

A cnet most arról ír, hogy a Microsoft beadott két szabadalmat az USA-ban. Mindkettő a feedolvasást érinti. Bár a szabadalmi kérelmek csak most kerültek nyilvánosságra, a kérelmeket a Microsoft másfél évvel ezelőtt, éppen azt megelőzően adta be, hogy bejelentették volna, az IE7-ben erős támogatást kapnak a feedek, a feedolvasás és feedkezelés.

Azóta tudjuk, hogy a Microsoft nem kamuzott. Az IE7-ben igen előkelő helyre került a feedikon, s ezzel együtt a feedek felvétele és kezelése.

A szabadalmak érdekessége, hogy a feedfomrátumok közül csak az rss-re vonatkoznak. Ettől függetlenül mindkét beadvány mérhetetlenül felháborító. A Microsoft ugyanis nem kevesebbet állít, minthogy ők találták fel a feedeket, és ezért mindenki fizessen nekik, aki feedeket szeretne alkalmazni saját szolgáltatásában, weboldalán.

A helyzet azonban úgy áll, hogy az rss-t nem a Microsoft találta fel. Ha már valakihez köthető, akkor az az Apple (később Netscape, majd Google) fejlesztője, Ramanathan V. Guha. Az is igaz, hogy az rss mindeddig parlagon hevert. Az open source világban senki sem vette eddig a bátorságot és az arcot, hogy azt mondja, az egész rss-dolog szőröstül-bőröstül az övé.

Arról már nem is beszélve, hogy ha csak a böngészőket nézzük, mindenki más inkább érezheti magáénak az rss-t, mint az Internet Explorer/Microsoft.

Korábban többször írtam arról, hogy a feedalapú tartalomfogyasztás éppen az újgenerációs böngészőknek, valamint a Netvibes, a Google Personalized Homepage, a MyYahoo és társainak köszönheti sikerét.

A feedalapú tartalomfogyasztás népszerűsítésében a törekvő és bátrabb cégek és kezdeményezések jártak élen. Nem, a Microsoft nem tartozott közéjük.
Címkék: microsoft rss feed
2006.12.22. 11:21. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez szörnyű. Legalább abból ne akarjanak pénzt kisajtolni, ami nem az övék. Inkább szégyeljék magukat, hogy mérföldekkel le vannak maradva ilyen téren, és csak most kezdik el behozni a lemaradásukat.
hmm... remelem meg letezik az a bizonyos a priori kitetel...

Eszerint kamuzni lehet, de nem ervenyesithetoek a jogok.

En akkor rohogtem (vagy sirtam?), amikor a Microsoft az XP utan nemsokkal le akarta vedetni a "pager"-t, a longhorn tobbasztalkezeleses funkciojat.

Kar, hogy rajta kivul szinte minden mas grafikus kornyezetben also hangon is 10-15 evvel elobb volt.
Pont ezért utáljuk a microsoftot.