Apple: itt a telefon, sőt, sőt, sőt [update2]

Aki követi a Gizmodón a MacWorldöt, az már tudja: az Apple nem hogy egy lárifári telefont jelentette be, hanem egy wifis, telefonos, oprendszeres, kamerás, médiatáras hordozható készüléket. Egy érintőképernyős zsebkütyüt, ami valóban megváltoztathatja a világot.

Ami most minket ezen a blogon ebből leginkább érdekel, az a wifi és az OSX implementálása (!!!) az iPodba iPhone-ba. Ha még lehet egyáltalán iPodnak nevezni ezt az alapvetően új funkciókkal rendelkező kütyüt.

Lévén pécével is szinkronizálja magát - miként az iPod -, az Apple komoly sikerekre tehet szert a zsebinternetezés terén. És mivel a készülék egyben telefon is, az is el fogja érni a webet, aki nem akarja.

[update1] Ehhez képest persze nincs techszájt, mely foglalkozott volna a Microsoft bejelentésével, miszerint 2008-ban már játékok is fognak futni a Zune-on.

[update2] Ja, és még egy fontos morzsa: Jobs a GoogleMapsszel demonstrálta, hogy valóban lehet netezni a telefonjukkal. Ugye a Google vez.ig.-ja, Eric Schmidt az Apple igazgatótanácsának tagja.

Eric: Legalább egy guglis cuccon demonstrálj, Steve.
Steve: Oké Eric, de csak ha Macen is működni fognak a szoftvereitek...
Eric: Jó, de azért hívj meg valakit a Yahoo-tól is, hogy ne legyen sértődés.
Steve: Jó, hát idén még őket is meg kell hívni. Na de majd jövőre...
Címkék: apple iphone
2007.01.09. 19:44. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tehát lényegében Apple PDA. vagy nem?
annál sokkal durvább... egyébként itt sokkal bővebb volt a közvetítés:
www.macrumorslive.com/
nem pda... sokkal inkabb MDA
Hat azer' annyira nem durva. Safari - Nokia bacsi (L?)GPL licenccel megcsinalta a WebCore/KHTML/stb bongeszot mobilra, ctrl-c, ctrl-v. Cowerflow: 100 sor tetszoleges grafikus progrmnyelven. A tobbit tudja kb. tetszoleges T-Mobil GPS-es telefon (a T-Mobile mint telefonmarka).

499$-ert sz'tem rablas, de akinek ez kell, vigye. A multitouch-screen tenyleg jo dolog :)

(A szerzo a kommentet egy Apple szamitogepen irta, Apple Mac OS X rendszer alatt, Apple Safari bongeszoben, de nem tagja az AppleDroid Clubnak.)
aham. cingular elofizetoknek amerikaban... ez nem hiszem, hogy a vilag megvaltoztatasa lenne. mert hogy csak annal a szolgaltatonal lesz kaphato.

apple egy suckabb, egyre suckabb, egyre suckabb. steve jobs billgecesedik.
A multi-touch felülettől eltekintve ez tényleg nem sok semmi. Az meg külön vicces, hogy OS X-nek nevezik a rendszert, ami a telefonon található.

Viszont ha el akarunk indítani egy izmosabb rumort, akkor a 'multi-touch felületes iTablet augusztusban' ötletet elkezdhetjük híresztelni. ;)

(Caminon írtam, mert Safarit azért mégse. Ennyit a fanboyságról.)
"Ami most minket ezen a blogon ebből leginkább érdekel, az a wifi és az OSX implementálása az iPodba. Ha még lehet egyáltalán iPodnak nevezni ezt az alapvetően új funkciókkal rendelkező kütyüt."

Ez nem iPod szerintem, sokkal inkább az ipodot integrálták az iphoneba mint fordítva. Ha sikeres lesz, jövőre talán touchscreenesitik az összes ipodot?

Egyébként nekem tetszik az új telefon, kíváncsi vagyok itt Európában milyen szolgáltatóval, hogy fog debütálni. És milyen áron...

(Safarin írtam. Szeretem a Safarit.)
zero: európában 2007 4. negyedév
A guglis morzsahoz hozzatennem, hogy rogton ezutan a Yahoo! fonok lepett a szinpadra... neztem is.

De a legfontosabb az este folyaman szerintem a nevvaltoztatas. Apple, Inc lett Apple Computer, Inc helyett.
Az iPhone-rol meg pont a legerdekesebb dolgokat hallgatjak el, ezek zommel az OSX alapusagot erintenek...
Uj Apple termek? Akkor erdemesebb megvarni a masodik verziot. :)

iMac-em van, de ezt egy T-mobile MDA-rol irom.
Ha Bill Gates nevezheti Windows-nak az oprendszere PDA-kon futó változatát, ami ugye köszönőviszonyban sincsen a PC-ken futó Windows-zal, akkor Steve is nyugodt szívvel nevezheti OSX-nek az iPhone oprendszerét.

Itt is nyilvánvalóan a felhasználói felület hasonlóságára utal az azonos név, meg némi kompatibilitási összefüggésekre.
Engem az érdekelne, hogy itthon mikor lesz kapható ugyanis a gari miatt külföldön nem merem megvenni.
én már régóta várom azt a kütyüt, ami egyben egyesíti a mobil-pendrive-mp3 lejátszó-wifi kütyüket, de úgy isten igazából. na most végre itt van.

a képernyője vajon karcmentes?
Szerintem itt az az érdekes, hogy ki telefonja/PDA-ja/tablet PC-je fog jobban elterjedni. Már szinte teljesen összeolvadnak a dolgok, azért is nehéz meghatározni, hogy hol a határ a típusok között. Jelenleg két-három oldalról igyekeznek sikert aratni. A mobilcégek, és szerintem az élen a Nokia van. A számítástechnikai cégek: itt az Apple. És (bár kisebb mértékben) a PDA gyártók: pl. ez bigyo.blog.hu/2007/01/10/vista_kompatibilis_zsebgep
.
Most az Apple bemutatta az iPhone-t, és ha ez úgy elterjed, mint az iPod, akkor hatalmas piacot tudhat majd magáénak (erről a bemutatón is szó volt). Igaz ott lesz a nyomában az előbb említett többi kategória képviselői is.

Arról meg nem is beszélve, hogy az iPhone elterjedése nagyobb elterjedést (és hatalmas reklámot) tesz lehetővé az OS X-nek is.
Az UMTS, HSDPA hálózatokat az iPhone nem használja.
Csak GSM hálózatokat használ. Ha éppen nincs wifi a közelben, akkor EDGE-dzsel lehet netezni. Gratulálok.
en mondjuk nem ertem mire ez a nagy oromkodes. gsm+wifi+pda+mp3+ordogvalaga mar az en 3 eves i-mate pda2k-mban is benne van. igaz nem ilyen szep, de ne mar az legyen nagy szo 2007-ben, hogy telefonon lehet weboldalakat nezegetni. apple kb 3 ev kesesben van.
Miért ne lehetne osx azon a telefonon? Ha jól tudom az osx egy bsd fork, a bsd meg a kenyérpirítón is elfut...
zila:
Nem teljesen BSD fork az OS X, inkább valami FrankenBSD. Egy kis mach mikrokernel és egyéb NeXTstep maradványok, BSD userland, network stack és ami még jól jött.

De ami az OS X-et igazán a Cocoa programok és az Aqua felület teszi OS X-é. A jelenlegi verzióhoz
már alapjáraton egy komolyabb kenyérpirító kell.

Kicsit ontopikabb:

"“You don’t want your phone to be an open platform,” meaning that anyone can write applications for it and potentially gum up the provider's network, says Jobs."

Zárt platform, innentől inkább telefon+ipod, mint okostelefon.

www.msnbc.msn.com/id/16566968/site/newsweek/page/2/