Kinél van most a bankjegyem?

Az első bankjegykövető szájt (és egyben a leghíresebb is), a Where's George? még 1998-ban jött létre. Extrém népszerűsége nyilván a kapitalista társadalmak azon közös élményéből fakad, hogy mi mind ugyanazokat a bankjegyeket használjuk, vagyis ha bankjegyeink mesélni tudnának, valószínűleg országhatárokat átölelő, különös kalandokat hallhatnánk.

A nemzeti euróérmék esetében ez viszonylag kézzelfoghatóvá válik. Amikor Görögországban spanyol euróérmét ad vissza a zöldséges, vagy amikor Hollandiában portugál euróval fizetünk, egy pillanatra mindig felötlik bennünk, hogy vajon miként kavarodhatott a mi zsebünkbe egy távoli országban használt érme.

Ezek az útvonalak csak akkor nyomozhatók le, ha a pénz aktuális tulajdonosainak sikerül valahogy összekapcsolódnia. És ismeretlen emberek mindig is a világháló lesz képes leghatékonyabban összekapcsolni.

Egyik olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy idehaza is reneszánsza van a currency bill tracking oldalaknak. A még tavaly év végén (?) indult Kövesd a pénzed! első ránézésre egy warezoldalra hasonlít, úgyhogy ezúton is javallanánk egy webdizájner eseti alkalmazását.

Amúgy egy komplex solgáltatást tettek a bankjegykövetéses alapsztori köré: GoogleMapsen lehet nézni, hogy éppen merre jár a bankjegyünk, valamint különböző toplistákon követhetjük a felhasználók aktivitását.

Mi ugyan értetlenkedünk az ilyen kezdeményezések sikerén. De persze azt is tudjuk, hogy ez semmit nem jelent.
Címkék: mashup kommuniti
2007.01.10. 12:17. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varadi Peter 2007.01.10. 16:24:53

Ket aprosag:

az elso (altalam ismert, magyar) bankjegykoveto site a www.animare.hu/money oldalon volt elerheto, emlekeim szerint mar 1997-ben is...
"ezúton is javallanánk egy webdizájner eseti alkalmazását."

Webdizájnert alakalmazni csak vágóhídon, élőhúsnak. Másra nem valók.

Cocoaphonia 2007.01.11. 06:28:48

"Webdizájnert alakalmazni csak vágóhídon, élőhúsnak."

Programozni teccik?
mert akkor ertem, hiszen egy programozonak a masodik legnagyobb elvezet a vilagon, ha DOS ablakban, ASCII karakteranimacioban nezheti a StarWarst.
:)))))))
Ez a bankjegykövetés tényleg nagyon hiábavaló. Macsak szépségversenyt nem indítunk? Bár az is van már, ha jól tudom...
Hehe, így legalább követni tudom, hogy ki kapta el a TBC-met :)
Csak vicc vót, mielőtt letámad valaki, bár tény, hogy a pénzen jó sok baci van :)
mivel az eddigi szolgáltatónk szinte teljes sávszélességét megettük, hát szépen ki lett kapcsolva az egész játék... :-(((
ha tudtok valahol egy olcsó és sokat bíró szervert, akkor szóljatok, mert sürgősen költöznénk ;-)
Most valami miatt nem elérhető...
lásd, egy kommentel feljebb.
tanulság: nincs.
update: holnap valószínűleg és remélhetően újraindul a pénzkövetés!
Holnap van, s még semmi jele a változásnak.
Vannak még emberek, kik éjjel alszanak???
update: úgy néz ki, hogy működik :-)))
Ha olcsó, megbízható szerver érdekel, írj! Megebszéljük!

Louis Cypher 2007.05.10. 13:37:47

Akkor ez most meghalt...? :-(