Keresés az 'értelmes' weben

A Wikipedia oldalait, valamint a Wikipedia-szócikkekben hivatkozott weboldalakat indexeli a Wikiseek kereső, mely a TechCrunch szerint néhány órája éles, és várhatóan szerdán jelentik be hivatalosan a megszületését.

Oh, hát ennek meg mi értelme, kérdezhetnénk, nem minden alap nélkül. Hisz a Wikipediának van saját keresője. Ha az nem olyan jó, valamint kizárólag a szócikkek közt keres, akkor miért nem azt frissítették.

Bár maga az ötlet, hogy csak a valóban releváns oldalakon keressünk tartalmakat, nagyonis támogatandó. Ugyanakkor ha az ember a Wikipediát akarja használni, jellemzően a Wikipedia nyitóoldalára látogat el, és nem fog eszébe jutni a Wikiseek.

(Hacked. Közben észrevettük ezt a linket, mely a Firefox-felhasználók számára készült eszközre mutat: segítségével beágyazhatjuk a Wikiseek keresőjét a Wikipedia oldalakra.)



Amúgy a Wikiseek találati oldalain látszik, hogy az indexelt oldalak szépen fel is vannak címkézve, úgyhogy tényleg elég jó találatokat kapunk a legváltozatosabb kifejezésekre keresve. A keresési kifejezés megadásakor, valós időben (ajax, hurray!) kapunk címkeajánlatokat, ezzel is támogatják, vezetik a netezőt, hogy könnyebben megtalálhassa a vágyott weboldalakat.

Bár látszólag a Google letaszíthatatlan az online keresőpiac csúcsáról, a Yahoo Answers, vagy épp az A9 is bizonyítja, hogy a meccs nincs lejátszva. Más kérdés, hogy a netezők szeretik egy helyen megtalálni, amit keresnek. Ugyan ki fog külön keresőt használni típusában/jellegében eltérő keresésekhez?

Úgyhogy azért tippünk szerint még sokáig az "univerzális" keresők lesznek a legnépszerűbbek. A Google-nak és a Yahoo-nak ugyanakkor ideje lenne elgondolkodnia a tipikus keresések (keresési típusok?) támogatásán. SEO-fanok, nyilatkozzatok.

Domainalert. A jelenlegi Wikiseek.com csak az angol nyelvű wp-tartalmakat indexeli, de valószínűsíthető, hogy elkészül a többi nyelvi változatra is. (Márha persze rdemes lesz egyáltalán...) Ehhez képest merő lazaság, hogy még nem foglalták le a kifejezést a világ összes nyelvén, ideértve a magyart is. Bár az is lehet, hogy miként a Wikipedia esetében, itt is subdomain lesz a megoldás.
Címkék: keresők wikipedia
2007.01.16. 12:09. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez igazából egy wikis kereséseket kiemelő n+1. általános kereső, amiben jobb oldalt marha sok a reklám. Igazából erről szól az egész.
A reklám legalább annyi az oldalon, mint az összes többi szöveg. Említésre sem méltó az oldal.
a wikis találatok még úgy ahogy stimmelnek, de a többi nem igazán a releváns találatok közül való.
Egyáltalán nem stimmelnek a wikis találatok. Pl. "bush"-ra keresve G.W.Bush a második oldal legalján van, a legelső wikitalálatok teljesen érdektelenek.
Pár dolog:
-A találatok egyrészt a wikipedia oldalai közül, másrészt a wikipédián lévő külső hivatkozsokból jönnek (ami szerintem nem kéne)
-A találatok releváns volt kemény dió, a feedbackek nagyrész erről szólt
-Most iszonat lassú, elvileg a "Kategóriafelhőt" szép gyorsan generálná. Nem tudom miért, de a kezdőlapról levették ezt a featurét.
-Idegen karaktereket egyáltalán nem támogat, igaz az elejétől fogva igérték, hogy lesz nyelvi lokalizáció.
A kategóriafelhő is elég kezdetleges. Pl. evolúcióra keresve ezeket az ajánlatokat kapod:
* Cities and towns in Campania
* Cities and towns in Liguria
* Cities and towns in Lombardy
* Cities and towns in Piedmont
* Cities and towns in Sardinia
* Cities and towns in Sicily
* Cities and towns in the Lazio
* Digimon
* Evolution
* Evolutionary biology
(Ebből a Piedmont-os bazi nagy betűkkel, a többi kb. egyforma.)
Magyarul szar az egész úgy ahogy van. A reklámok az első pár napban valszeg többet fognak hozni, mint a befektetett munka, erre megy ki az egész. Kiváncsi lennék, hogy ki írt erről először, meg hogy wikipedia-s kezdemenyezés-e?
A searchme.com-on volt a béta elöszőr, valamilyen szinten támogatja a Wikia, de inkább a searchme.com gyermekének tűnik.
de a lényeg:
"Wikia Inc. initially proposed creating a copyleft search engine; the software (but not the site) was named "Wikiasari" by a November 2004 naming contest.[9] The proposal became inactive as of 2005. In fall 2006, Wikia released an invitation-only beta test of "Wikiseek", an unrelated search engine project intended to be used to find pages within Wikipedia, created in partnership with the site "searchme.com". If the engine went into general use, Wikia said it intended to donate the bulk of the revenue to the Wikimedia Foundation."

Szóval szerintem ez valami komolyabb együttműködés első lépése volt.
Hát, köszönjük szépen, 2-es, leülhet. Ezzel csak annyit fognak elérni, hogy a wikipediát még jobban el fogja özönleni a linkspam, mivel a wikis külső hivatkozások alapján műxik a kereső, grats.

A másik, hogy ha már nagy dérrel-dúrral beharangozzuk, hogy Google-kihívót építünk, akkor ne Google Adsense reklámot nyomassunk, mert kicsit röhejes. :)
mondjuk a címkefelhő egy jó újítás lenne, ha jól működne.
A Google-kihívóhoz (amit régen Wikiasarinak hívtak, most meg semminek se) ennek nincs köze. Nem is nagyon lehet, mert nem az egész weben keres. Ettől még jó ötlet, de egyelőre nagyon kezdetleges. Pl. az egyes kategóriák súlyát a felhőben láthatólag úgy mérik, hogy hány cikk van benne, amiben szerepel a keresett kifejezés, ami - mint a fenti példa mutatja - nem túl nyerő. Az egyes Wikipédia-cikkek se látszik, hogy súlyozva lennének, pedig pl. a laptörténet hossza vagy egy belső PageRank elég jól belőné a fontosságukat. Szóval akármi is lehet még ebből, ha tisztességesen fejlesztik.