Keresd Satoshit!

A közösségépítő szájtok filozófiai magjának szokás tekinteni Milgram az elkülönülés hat szintje-elméletét, vagyis hogy hat lépcsőben minden ember kapcsolódik minden emberhez. Mondjuk te, kedves olvasó, ismersz engem. És én is téged. Legalább ismerősöm ismerősének az ismerősének az ismerősének az ismerősének az ismerőse vagy.

Bár elég sokat hivatkozzák mostanában is ezt az elméletet. Elsősorban azért, mert általában meglepőnek és szerethetőnek tartjuk azt a világot, ahol hat lépésben mindenki ismerősnek tekinthető.

Egy brit cég éppen az elméletet teszteli. Emberünkről csupán két infó volt alapból: egy fénykép és egy név (Satoshi). Azóta sikerült megállapítani egy-két tényt, de Satoshi még mindig nincs meg.

A projekt célja, hogy az internet és az internetezők segítségével sikerüljön nyomára bukkani a titokzatos japánnak.
Címkék: social network kommuniti filozomatika
2007.01.23. 15:28. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én egy kicsit szkeptikus vagyok ezügyben, de ha esetleg be sikerülne bizonyítani, az biztos nagyot lendítene social networkökön. vagy nem. Igazából sosem értettem miért jó ha nekiállunk felderíteni az ismerősök ismerőseit. (A hülye statisztikákon kívül.)
Szegény Satoshi lehet, hogy nem is internetezett életében, ergo nem lesz megtalálható a social network-ökön.

Erről az a mondás jut eszembe, hogy "amit nem találsz meg a Google-val, az nem is létezik".

Kicsit továbbgondolva a mondást a jelen helyzetre: aki nincs fenn az iwiw-en, az vajon nem is létezik?
Csak el kell csalogatni a weboldaladra (mondjuk megkéred, hogy nézze meg), és ott pillanatok alatt rengeteg mindent megtudhatsz róla (ország/település, és a szolgáltató is szűkítheti a kört). Onnantól már csak egy helybéli netezőknek kell aktiválnia magát. Kivéve, ha nagyvárosban lakik.
Az elmélet egyébként gyenge lábakon (és csúsztatásokon) áll:

kispad.hu/blog/200609/nem-is-olyan-kicsi-vilag.html
Laci: iwiw nem jó példa, hiszen a rendszer sajátosságaiból - khm - adódóan lehet, hogy csak nem jutott meghívóhoz. Vagy ugyanezen sajátosságok okán már rég töröltette magát :)
eszpee: ez a bbc-s anyag nem cáfolat, max azt lehet kimondani, hogy túl kicsi a minta, amin próbálták. az hogy nem jutottak célba a levelek, nem jelenti, hogy nem működött a rendszer. ha az elméletet vesszük, én legalábbis nem tudom megmondani, hogy miért ne működne. még akkor is ha nem hat, hanem mondjuk 10 lépcsővel.
Ááá, végre megvan! Ez az a fickó a Kis Sárkányból! :)
:D
Eszpee: Szerintem ez leginkább matematikai kérdés. Mondjuk van egy hatmilliárd csúcsú összefüggő gráf, ahol a csúcsok fokszáma minimum száz.(Ennyi ismerőse csak van mindenkinek). Bizonyítsd be, hogy tetszőleges két csúcs között létezik legalább egy olyan út, amely nem több, mint hat csúcson vezet keresztül.
(Nah jó, túlzás lenne azt állítani, hogy én ehhez ilyen szinten értek, de valószínűleg valahogy így kéne elindulni a probléma vizsgálatánál.)
Davidka ez atlagra igaz :)

Konstrualok neked egy grafot, amiben nem mukodik tetszoleges 2 pont (A, B) kozott 6 csak elemu ut.

1. Vegyed az egyik elemet (A) valasz hozza 200 masik pontot. (pl. 200 tagu barati tarsasag a csaladtagokkal egyutt - kisfalu, sziget, 100 tagu maganyos/arva/szinli ciganyzenekar tagok, barmi). Ebbe ne tedd bele B -t.

2. Hogy osszefuggo lehessen legyen egyetlen ember aki a kulvilaggal tartja a kapcsolatatot. (Ezzel kotjuk majd lancba a tobbit.)

3. csinalj meg hasonlo het csoportot, amiben sem A, sem B nem szerepel. (C grafok)

4. csinalj egy osszefuggo grafot a maradek majd :) 6 milliard elembol, amiben benne van B, de az osszes elozoek nincsenek.

5. fuzd fel sorban az eddig elkeszult reszgrafokat, hogy egyik oldalon az At tartalmazo, majd pontosan egy elemben kapcsolodva a kovetkezo a masik oldalon a C grafokhoz kapcsolodjon. A vegire biggyeszd oda a Bt tartalmazot.

Vagyis reszgrafok nevevel:
A-C1-C2-C3-C4-C5-C6-C7-B

Mivel A es B-n keresztul csak a letrehozott reszgrafokon vezet ut, ami legalabb 8 elemu maris hosszabb ut vezet mint 6.
Q.e.d.

Es elsosorban ki mondta, hogy az ismeretseg az osszefuggo graf? :D
2. pontban persze 2-szer egyetlen ember szerepel :)

a lenyeg, hogy van egy tobb mint 6 elembol allo nyaklanc :), aminek minden egyes szeme egy reszgraf, ami csak a szomszedos szemmel kapcsolodik.
ezzel foglalkozik a smallworld.columbia.edu/ is... nekem még nem sikerült megtalálnom az amerikai ápolónőt akit kellene :>>