Mi az RSS? És mire jó?

Akik még nem próbálták, de szeretnék megismerni röviden, érthetően az rss-t, feedolvasókat, íme egy rövid és - reményeink szerint érthető - leírás.

Ma már a weboldalak maguk szolgáltatnak feedeket, vagyis olyan hírcsatornákat, melyek egyszerűsített formátumban kínálják az adott tartalmakat. Ezek az adatformátumok csak a legszükségesebb információkat tartalmazzák egy hírről: a címet, linket és magát a hír szövegét, valamint a keletkezés időpontját. És hát pont erre is van szükségünk.

Már csak egy feedolvasóra van szükségünk ahhoz, hogy ezeket a lecsupaszított hírcsatornákat meg is tudjuk jeleníteni magunknak. Különféle feedolvasók vannak (például letölthető, asztali verziók, és weben elérhető verziók...). Vegyük példaként a Netvibest. Regisztráljunk be, majd kedvenc híroldalainkon keressük meg a "feed", "xml" vagy "rss" gomb alá rejtett feedet (rendszerint egy krikszkrakszos weboldal), és "etessük meg" a Netvibesszal a "Tartalom hozzáadása"/"Hírforrás felvétele" fül alatt.



Mire jó tehát nekünk, ha feedolvasóban követjük a híreket?
  1. Nagy mennyiségű hírforrás friss híreit követhetjük egyetlen felületen.
  2. Gyakorlatilag azonnal értesülhetünk, ha egy szájt frissül.
  3. Könnyedén és saját szánk íze szerint szortírozhatjuk a hírforrásokat. Például témák szerint.
  4. Egyszerűbb, átláthatóbb felületen jelennek meg a szövegek.
  5. Nincs szükségünk tíz perceként végigkattintgatni az összes számunkra fontos hírforrás weboldalát.
Ha újabb böngészőket használunk (pl. Firefox 2.0, Internet Explorer 7), a címsorban megjelenik az adott weboldal URL-je mellett a sárga kis feedikon, ha az oldalnak van saját feedje. Ha erre kattintunk, máris megkapjuk a feedet, amit máris bemásolhatunk feedolvasónkba. Ha még mindig zavaros, írj levelet nekünk és segítünk.
2007.01.23. 23:48. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

köszönöm szépen, eddig az RSS-eket a firefox könyvjelzőibe pakoltam, ott sem volt rossz, csak kényelmetlen.
most viszont megvilágosodtam. :D
Ma már persze a legtöbb böngésző beépített feedolvasóval rendelkezik.