Gondolattérképek, virtuálisan és gyorsan

A mind mapping, vagyis a gondolattérképezés (ha szabad ezt a nyakatekert fordítást iderángatni) nagyon fontos olyan munkavégzésnél, mikor a tervezés, az eshetőségek számbavétele, a tiszta logikai váz alapvető fontosságú.

Ilyen minden munka, amikor tervezni kell, amikor bonyolult döntéshozatalokon kell keresztülvergődnünk. Ilyenkor jól jön egy olyan szoftver, melynek segítségével meg tudjuk rajzolni ezeket a logikai útvonalakat, ágrajzokat. Egyszerű és nagyszerű eszköze ez annak, hogy jobban átlássuk saját gondolatainkat, és az azokból eredő következményeket, valamint a következmények egymásrahatását.

Mert bár sok minden véggigondolva logikusnak tűnik, elménk korántsem tökéletes, és rendszeresn elfelejt minket figyelmeztetni arról, hogy bizonyos dolgokat nem veszünk számításba, s bizonyos elképzeléseink a következmények láncolatában konfliktusosakká válhatnak.
Tony Buzan claims that the mind map utilizes the full range of left and right human cortical skills, balances the brain, taps into the alleged 99% of your unused mental potential, as well as intuition (which he calls "superlogic"). (Wikipedia)
Ha profin akarjuk csinálni, és van nagyon sok pénzünk, persze választhatjuk mindmappelésre a Microsoft Visióját. Ez a szoftver eleve több, mint egy mindmapper. Grafikonon és folyamatábrák, flow chartok készítésére is kiválóan alkalmas. (A mind map és a flow chart közti különbség is megérne egy misét, de majd legközelebb.) Ezt használják sokan.

De vannak ingyenes és egyszerűbb változatai is a gondolattérképezésnek. Ott van mindjárt a FreeMind, melynek nagy előnye, hogy magyar verzióban is elérhető, és viszonylag összetett ábrákat is készíthetünk vele, könnyedén.

Lehet pdf-et nyomtatni az elkészült sémákból, kimenthetjük xml-be, hiperlinkeket helyezhetünk el a szövegeken. Szóval ez sem gyerekjáték. Ráadásul egyedi a grafikai megjelenítés (nem a szokásos buborékos).

A másik megoldás, egy méginkább alapszintű alkalmazás. Ez pedig a szintén ingyenes, webalapú bubbl.us. Ha tényleg nagyon gyorsan és egyszerűen akarunk felvázolni folyamatokat, logikai sémákat, szillogizmusokat, következtetési láncolatokat, jobb ha megjegyezzük ennek a szájtnak a címét.

Gyakorlatilag az enter és a tab billentyűk segítségével készíthetjük el villámgyorsan a gondolattérképünket. Tényleg haszos. Kiváló a nyomtatási verzió-kezelése, és el is tárolhatjuk gondolattérképeinket. Részünkről ez a hét webes alkalmazása.


Már csak azzal tudnák még hasznosabbá tenni az egészet, ha mondjuk képként egyből el is lehetne küldeni ismerőseinknek, munkatársainknak az adott gondolattérképeket. Sőt, ha wikizve, tehát közösen szerkesztve is lehetne gondolattérképeket csinálni.

Valójában a két vágyálmunk (egy igazán jó todo list-alkalmazás és egy igazán jó mindmapping alkalmazás) közül az egyik majdnem valóra vált. Izgatottan várom a következő verziót.
Címkék: mindmapping
2007.01.28. 20:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazán nem fikázni akarom a bubbl.us-t, mert tényleg jó és hiánypótló, de nem eszi meg az ékezetes betűket... Persze a brainstorming sem magyar szó, úgyhogy nem is értem, mit akadékoskodok.
"egy igazán jó todo list-alkalmazás"

www.rememberthemilk.com/

Ez nagyon jo szerintem. Sok feature (pl. virtualis listak), ajaxos es tokeletesen megy Operaval is, szoval nem amatorok csinaljak.
off: vicces, hogy a youtube-on hamarabb láttam az általad készített videót, mint a hozzá kapcsolódó cikket a blogodban...
a piacvezeto MindManagerrol szo sem esett?
tobb lehetoseget nyujt, es letisztultabbnak tunik mint a freemind.

iskolai jegyzetelesnel/tanulasnal is nagyon jol hasznalhato a mindmapping. az agy ugy is rendszerkent tarolja az infokat, ezzel eleve hozza lehet segiteni.
MindManager a piacvezeto egyebkent, es jobb is mint a freemind.

mindmappingot mindenhez jol lehet hasznalni, meg iskolai jegyzeteleshez is meglepoen effektiv. az agy ugyis rendszerkent tarolja az infot, ezzel hozza lehet segiteni.
Én a MindJet MindManager progiját ajánlom kipróbálásra, szerintem nagyon jó, könnyű kezelni, sokféle képet lehet csinálni.

Elmetérképnek is szokták még hívni a MindMapot.
Aranyos ez a bubbl.us így első ránézésre :)
Reg hasznaltam freemindot, de nem lehet nehez uberelni.

Itt jegyeznem meg: a mindmappingnek koze nincs a folyamatabrakhoz, de altalanossagban minden normalis vektorgrafikus rajzoloprogramot (OS X: OmniGraffle, Windows: Visio, Linux: Dia - utobbi nem volt kenyelmes erre amikor legutoljara lattam) lehet ra hasznalni, sot, a jobbak (NovaMind, OminGraffle, stb) kepesek kiexportalni Outliner formatumba oket, ami a mindmap utan a masik nagy menedzsermania.

Ha valaki ki akarja probalni, otleteket akar szerezni, mire lehet hasznalni a mindmapet: www.jcu.edu.au/studying/services/studyskills/mindmap/index.html

Ez egy jo osszefoglalo belole.

Whiteboarding: ConceptShare, Thinkature. A whiteboardot lehet hivni "wikis mindmapnek", de ha a wiki helyett elkezdjuk hasznalni az altalanosabb "kollaborativ" kifejezest, akkor egeszsegesebben elunk, es meg Norbi se kellett hozza. Mindket emlitett alkalmazas ingyenes, webes szolgaltatas.

Ha valakinek desktopra kell ingyenes whiteboarding, XMPP alias jabber alias google talk, es Coccinella vagy Neos MT. Opcionalisan Netmeeting ;)

És milyen jó a delete opció a bubbl.us oldalon! Nem egyből törli a bubit, hanem késleltetve, így nagyon kényelmes és kellemes használni (3 másodpercünk van a visszavonásra), ráadásul látványos is (robban :)).
Régóta jó barátságban vagyok a mind mapping alkalmazásokkal, de egyelőre nem sikerült megtaláljam azt, amire nekem tényleg szükségem volna. Arra persze még ez a kis buborékos bubbl.us is megfelelő, hogy a segítségével az ember gyorsan kiírja magából a gondolatokat, viszont én a mélyebb, elsőre nem látható összefüggéseket szeretném valahogyan ennek segítségével feltérképezni.

Arra gondoltam, hogy ha volna egy alkalmazás, amivel 1-1 elemet fel is lehet tag-elni, utána pedig a tag-ekre keresni (elemnévre általában lehet), akkor vizuálisan(!) megkaphatnék olyan részhalmazokat, amiket valami miatt eddig nem kapcsoltam össze, és amik új gondolatokat ébreszthetnek.

Ismer valaki esetleg egy erre képes mind mappert?
nagyon nagy különbség, hogy a freemind ingyenes. akárcsak a bubbl.us.
TT, nekem még vadabb álmaim vannak. De ha valaki tud olyat, amiben lehet értékelni (pl címkézni) buborékokat, már az is nagy szám lenne, de tényleg. Arról már nem is beszélve, hogy ha összevetné az adott típusú buborékokat több mind map esetén. Na mindegy.
adam: a kollaboráció magyarul elég rosszul hangzik. ennél még az összedolgozás is jobb.
a folyamatábra és a mindmap kapcsolatát azért ne írjuk le ilyen könnyen. lásd még: flowchartolókban is lehet mindmappelni. vatevör.
Az valami home-edition flowchartolo lehet, amiben lehet mindmapelni :) Lasd meg: round-trip engineering.

A kollaboraciora viszont talaljunk ki mar valami ertelmes szot, sokat fogjuk meg hallani az elkovetkezendo par evben (Web n.0)
Nekem ezekkel mindig az a bajom, hogy FÁT akarnak velem csinaltatni, én meg körökkel teli GRÁFOT szeretnék csinalni.

A tagging erre lenne megoldás, de a vizuális megjelenités ezt kis vonalacskákkal jeleniti meg.

Freemindban és lehet az ágak között nyilacskákat húzni, de mivan ha nekem egy "gondolatom".

Nemis beszélve az irányított és szinezett élekről ami a dolgok kapcsolatának jelölésében is segítene (pl vmi vkinek a dolga, x meg tudja y számát)

Ha ezeket lehetne könnyedén kötögetni, máris jobb rálátásunk lehetne.
Mano, körökkel teli Gráfot Visio-val, vagy más diagramkészítővel lehet készíteni.

A GanttProject egy érdekes free cucc még, és oda-vissza konvertálható Freemindba.

A Todo List alkalmazásra is kapsz sztem jó ötleteket, ha felveted egy postban :-)
mano, ha gráfot akarsz fa helyett, akkor concept map-et (en.wikipedia.org/wiki/Concept_map) , azaz fogalomtérképet szeretnél. A fogalomtérképekre jellemző, hogy decentralizáltak.

Magam is a MindManagert használom, nagyon jól kitalált eszköznek tartom.
Rugalmas ábrát akartam csak rajzolni, és ezt a progit találtam. Szerintem mindent tud, még azt is amire ritkán van szükség, a dobozokhoz kommentet, URL-t, további gondolati ábrák hivatkozásait lehet fűzni. Érdekessége, hogy a dobozok közötti vonalra is szöveg íródik, ez sokszor kellemetlen, mert általában csak dobozokban és köztük lévő vonalakban gondolkodunk. Kell vele egy kicsit játszani ahhoz, hogy ráérezzünk. Elosztotttan is működik, csoportmunkában is szerkeszthető, tetszőleges formátumban menthető, és a méretezése is nagyon rugalmas. Annak idején elakadtam ennél a programnál, most látom vannak szép számmal mások is, van mivel összehasonlítanom. (...kellett valami jobb a Visionál, így kezdődött)

A HTML verzióban mentés a leghasznosabb, mivel goyrsan beilleszthető a tervezés egyéb felületeibe, főleg a dobozokhoz fűzhető URL-ek miatt. Egy bika JPG-et tesz a háttérbe, a hivatkozásokat kifejti HTML-be, főleg összetett, több ábra együttkezelésénél lehet ez hasznos.
Telepíteni kell, lokálisan is működik, szóval nekem megfelel. Már csak rá kell szokni.
Rábukkantam két még két web alapú MM alkalmazásra. Ezek a web2-es cuccok egyre jobbak:

mindmeister.com/
www.mindomo.com/
Én a Mindomót használom. Az a tuti, higgyétek el.