Nyílnak a social netwokök

A Google és egy sor másik cég rendre elérhetővé teszi adott szolgáltatásai API-ját, hogy a külsős fejlesztők szabadon alakítgassák, használják más szolgáltatásokhoz. Az API-nyitás eddig nagyrészt elkerülte a social network szájtokat. Pontosabban a Friendster fél éve megnyitotta az API-ját, és állítólag részben ennek köszönhető, hogy a szolgáltatás a legnagyobb látogatottság-növekedést érte el története során.

Az API-nyitás lassan elkövetkezik a konkurenseknél is, írja a BusinessWeek. Mi ebben a biznisz? A Google Maps térképalkalmazást például ma már több ezer webszájt építette be saját szolgáltatásába. És természetesen így mindegyiken megjelenik a Google Maps logója is.

Az irigykedő bezárkózás helyett a "tessék itt van, játszatok vele ti is" filozófiája is sikeres lehet. Sőt. Sőt. Sőt.

Egyébként ha a nagy és sikeres közösségi szolgáltatások az API-nyitás mellett döntenek idén, nyilván a kisebbek is követni fogják őket. És akkor elérkezhet a mashup kánaán.

Az elütés a post címében meg szexi.
Címkék: google api social network mashup google maps
2007.02.16. 14:15. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2007 amúgy is a mashupokról fog szólni. Múlt héten fél napom ment rá a programmableweb api listájának részletes böngészésére.
Logikus lepes. Rengeteg olyan szolgaltatast lehet elkepzelni, ahol a social network (a kit ismerek) alapfeltetel. Nem elsosorban a mashupokra gondolok (azokban eleg gyakran nincs tul sok ujdonsag). Rengeteg olyan kozossegi szolgaltatast lehet elkepzleni, ahol a felhasznalok bizonyos informaciokat csak a tobbi felhasznalok egy reszevel osztananak meg (tipikusan pont az ismeroseikkel).

Ha a letezo nagy social networkok nem nyitnanak, akkor versenyhatranyba kerulnenek, teret adnanak azoknak a meg nem letezo social networkoknek (SN), amik esetleg pont azzal cellal jonnenek letre, hogy kulso fejlesztok szamar nyujtsanak SN hatterszolgaltatast. Marpedig ha az X SN-on csak uzenofalazni, forumozni meg visszajelolgetni lehet (raadasul azt is gagyi eszkozokkel, mert a fejleszto ceg nem tud eleg eroforrast dobni a dologra), az Y-on felvitt adatokat viszont 15 masik szolgaltatashoz is tudod hasznalni, akkor nem kerdes, hogy hova fognak menni a felhasznalok.