Web2.2 Symposium: iWiW-rejtvények

Simó György beszélt az iWiW jelenéről és jövőjéről. De előbb nézzük, milyen prezit dobott össze erre az alkalomra. Jó rejtvényfejtést.









Címkék: iwiw web2.2
2007.03.01. 14:25. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez nekem egy kicsit parasztvakításnak tűnik.
ez az utolsó kép... csak nehogy azt jelentse, h mindenki neki áll majd blogolni a wiwen...:S
Amikor a technikai fejlesztést ecseteli az tetszik. Ejj hangulatmutató. tyűdejó, de a 60 kb-os képet még mindig 2 percig nyitja meg, még mindig xhtml hiba üzenetek tönkelege jelenik meg oldal helyett. 77 vas szolgál ki. nah jah. De hogyan. Én elismerem, hogy ekkora oldalt nehéz kiszolgálni, no de itt a T-mobil a tulaj, nem pedig x-y kft, hogy ne legyen pénz fejlesztésre hardware oldalon. Nah mindegy alényeg, hogy bannertemetőnek maga a tökéj.
A kérdés inkább az, hogy ha a jelenlegi infrastruktúra már most nem bírja a terhelést, akkor az új szolgáltatásokkal vajon mit fog majd kezdeni? Mondjuk, lehet, hogy anno az egészet elméretezték, újraírni az alapoktól meg nincs idő (vagy a háttérben azt csinálják, csak még nincs kész - de ez elég utópisztikus... )
Magyar myspace. Mi más.

Talán először kellene valamit csinálni a jelenlegi rendszerrel, mert körülbelül a híg fos állapotában leledzik. Addig meg nem feltétlenül jó ötlet a Simónak ilyen konferenciákon égetnie magát ennyire nagyívű, jelentős prezentációkkal.

Amúgy a konferencia neve lehetett volna PÉNZ 2.0 vagy MARKETING 2.0 is, sajnos kevés a nem légzsák tartalom.
leho: vhol olvastam, h már 3szor írták újra az indulás óta, és talán most van a negyedik, h átálltak 64bitre...:)
tarsolya. :D Csak az a szomorú, hogy teljesen igazad van bár... Leho is megragadta azt a dolgot ami itt el lehet relytve mivel a nyitás rész érdekes. Ha személyre szabott oldalakat hozhatnak majd létre akkor itt jövőbeli fejlesztésről lehet szó. De akkor valóban alapjaiban kéne átszabni (jsp) a rendszert, dinamikusabb oldalfejlesztésre gondolok elsősorban, mert a jelenlegi az nem más mint egy befutott ötlet, rengeteg felhasználóval, egy instabil rendszeren. A légzsák tartalom meg igaz, ez a prez újat nem mondott nagyon. Blogokban már régebben olvashattunk a bemutatott adatokról. Ennyi....
szucsitg: ja bocs, akkor nem szóltam :)

Egyébként lesz itt fent egy részletesebb beszámoló az előadásról? Fejlesztések, tervek, stb? Kíváncsi lennék, milyen irányba akarják fejleszteni az iwiwet.
tóbiás: pont ez a vicc hogy láthatóan van pénz. Ugye 77 szerver (és most feltételezem hogy nem otthoni "barkácsszerverről" beszélünk) nem két fillér. Viszont ahhoz csak pénz kell. A szoftverhez meg kellene ész is, az meg jóval több pénzbe kerül mint a vas. Nyilvánvalóan NEM a fejlesztők a hibásak, hanem a tervezők, business analystek, managerek. Már ha az első kettőből alkalmaztak egyáltalán...
kRoy: Valóban az ész (tudás) drágább mint a vas, no de ha egyszer szeretnek valamit az emberek (mert valljuk be napi 1 millió ember nem utálatból jár fel nap mint nap) akkor nem kéne ezt honorálni egy jól használható user barát rendszerrel? Nem mondom, hogy állandóan vacakol a wiw, de ehhez hasonló volumenű oldalak képesek szépen hibamentesen futni akkor ez miért nem? Mert nem számít a felhasználó? Dehogynem hiszen Ő kattintja a bannert hasznot hozva a tulajdonosnak. Én a valamit-valamiért elv híve vagyok, és ha adok kattintást, vagy látogatottsági adatot akkor működő-fejlődő rendszer várok cserébe, nem pedig hangulatmutatót. :D

when_i_was_ sperm 2007.03.02. 00:35:14

utolsó kép??? az iwiw megtermékenyíti a nagyvilágot? Mi ezen az olyan érthetetlen?? :-)
tóbiás: De bizony hogy honorálni kellene! Teljesen egyetértek veled hogy az iwiw szemmel láthatóan lassú. Ha ez az állapot egy 77 szerverből álló farm teljesítménye , akkor ott a tervezők hibáztak eléggé nagyot. Egyetértek azzal is hogy az új fícsörök helyett a stabil szoftveres alapot kellett volna létrehozni; ez sajnos nem sikerült.
Bárki is tervezte, vagy nem ekkora terhelésre tervezte, vagy nem csinált még ilyet és nem ért hozzá.
Az ilyen és ehhez hasonló termékek véleményem szerint magukban hordozzák a .com-lufi 2.0 eljövetelét: ez annyiban lesz "jobb" mint az 1.0 hogy itt nem túlértékelt cégek lesznek a főszereplők, hanem túlértékelt termékek.
Csuda vigye el már másodjára tűnik el a semmibe a kommentem...

tóbiás: teljesen egyetértek veled: ez a rendszer így nem az, amit a fehasználók szeretnének. Fícsörök helyett stabil és terhelhető alap kellett volna, ezt sajnos HW-beszerzéssel próbálták meg megoldani, ami önmagában hibás döntés volt.
Tartok tőle hogy az ilyen állapotok melegágyai lesznek a DotKom-lufi 2.0-nak, csak ott nem túlértékelt cégek, hanem túlértékelt, de használhatatlan szoftverek lesznek az epicentrumban.
Na mégiscsak előkerült a korábbi bejegyzésem... Kíváncsi lennék hogy melyik drótban barangolt majd' 5 percen keresztül... Vagy ez blog.hu "fícsör"?

FAQ-ás menyét 2007.03.02. 14:59:22

Persze, hogy CSAK parasztvakítás. Pl. az utolsó képnél mi indokolja, hogy egyik felirat magyar, másik angol nyelven legyen?
kRoy: Ejjj ennél jobban meg sem ragadhattad volna a lényeget: "Bárki is tervezte, vagy nem ekkora terhelésre tervezte, vagy nem csinált még ilyet és nem ért hozzá." Ez elmond mindent a wiw jelenlegi álapotáról. Szerintem a az iwiw üzemeltetői gárdája nem egy kis cserkész csapat. Valószínű, hogy szakemberek, és valószínű, hogy láttak már ilyen rendszert. (a jelenlegire gondolok) De ugye fejlesztéshez Ámen kell a nagytestvértől, és az is biztos, hogy egy átállás az új rendszerre nem 1-2 napos dolog. Nem hiszem, hogy 1 napra is ki szeretnék a juserek lába alól húzni a wiw talaját a tulajok. Balgaság is lenne. Azt gondolják szerintem, hogy megyeget a rendszer néha vannak hibák, de hol nincsenek. Nah itt a hol nincsenek résznél azért egy pár nagy oldalt fel tudnék sorolni... Egyszó mint száz, nem érzem akkor sem a wiwnél azt, hogy változott volna a rendszer pozitív irányba pedig az átvételkor volt ígéret bőven. Persze rájöhettünk, hogy ez elsősorban marketing szándékkal bírt. (történetesen arra gondolok, hogy elterjedt a hír, hogy ha a trémobil átveszi a wiwet akkor a juserek adatait felhasználva kemény marketingolást tud csinálni a saját cégének. Itt persze a juserek elsősorban az adatokkal való visszaéléstől féltek.) Így elkerülték a tömeges "népvándorlást", regek megszüntetését, stb...
Marketing az egész előadás. Persze nagyon trendi szövegekkel felruházva. Ami pedig az IWIW dolgokat illeti, 77 szerver lenne szükséges? Elképesztő rossz hatékonyságú rendszer.
...pedig en sporolom nekik az eroforrasokat, mert az adblock megfogja a felesleget ;-)
Vicc ez az IWIW-es ajax, arra képtelenek voltak, hogy ha visszaigazolok valakit, akkor a függőben lévő kapcsolatok száma csökkenjen 1-el :)

rorybreaker 2007.03.06. 13:15:23

mondjuk ha az iwiből kiirtanák a fake júzereket (nagymellű csajok, legszebb csajok, verőcei csíkoszoknis ballábasok, etc.) felére csökkene a felhasználók száma, nem kéne új megoldásokon gondolkodni

FAQ-ás menyét, a kétnyelvű ábrán én marhára felhúztam magam, attól vagyunk okosak, hogy idegen szavakat dobálunk a táblára
Minek felhasznalok szamat csokkenteni?
Ket baj van.

Az egyik, hogy a "Nagy Nyugat" tolja ezt az iszonyatosan fos Javat minden fronton.

Szerintem az eltelt jopar ev alatt ra lehetett volna jonni, hogy a tudomany nem abba az iranyba megy, hogy szukseg legyen arra, hogy egy kod akar egy mikrovezerlos kenyerpiriton is elfusson, foleg ugy, hogy ezert cserebe 30-80% performance trade-off-al szamolhatunk.

Az AJAX meg a masik fele. Pl egy Flash Player-el ellentetben szerintem egyetlen bongeszo sem lehet alkalmas arra, hogy a sajat szkript interpreterere rabizzuk a kliensoldalt.

Tehat az egesz retek.
Szar a design.
Az aszinkron dolgok neha tulsagosan is aszinkronok, olyannyira, hogy a bongeszo lezarja a streamet, mire megjonnenek az adatok.

Megoldas:
1) Eletkepes szolgaltatasi politika kialakitasa (PowerPoint bemutato helyett talan arra kellene ugyelni, hogy ne a "Tudta On...?" cimu gusztustalan politikai flash banner kampany legyen a legmukodobb dolog az oldalon az adott idoben)

2) Kirugni a fejlesztoket, ujrairni az egeszet valami roppantul nem platformfuggetlen, amde annal hatekonyabb kodot eloallito fejlesztoi kornyezetben (Mii?? Hogy mi lesz a hordozhatosaggal? Hat kedves barataim, talan ujrairjatok ezt a max 1000 soros formedvenyt valami masik nyelven - ha a "back-end provider" visszaadna valaha a diplomajat -, aligha halna bele egy fejleszto 2 het alatt).

3) Csinalni valami szolgaltatast is, mert ez egy igazi szar, hogy az ember nem tudja testreszabni a profiljat.

Mas kerdes persze, hogy erdemes-e, hiszen amig a legtobben "nanezdmar milyen k***a" illetve "lesz egy ketdiplomas gazdag ferjem" tipusu hozzaallassal latogatjak/hasznaljak a szolgaltatast, addig valoban fennall a kerdes: erdemes-e.