BitTorrent vs. DRM-free zene

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FIRST!
amúgy nagyon lol, és igaz, de sztem régebb óta :)
Már elkéstek vele régen. Az ingyenestől úgysem tudnak kedvezőbbet nyújtani. Na jó, ha fizetnének a letöltésért, vagy beleszállnának az áramszámlámba havonta a regisztrációért, akkor talán onnan töltenék torrent helyett. ;D
látom, hogy viccnek szántad, de azért azt ne felejtsük el, hogy bár legális a torrentezés (bár megosztani ugyebár nem), és jogosan utálhatóak a nagy kiadók és a jogvédők, de annak a zenének / filmnek / sorozatnak a létrehozásával valakik mégiscsak dolgoztak. És igaz, hogy keveset kapnak vissza a legális oldalak bevételeiből, de még így is többet mint a torrentezés után.

Én személy szerint szívesen fizetnék sorozatokért és a zeneszámokért is, ha reális áron és korlátozás nélkül lennének tölthetőek. Vagy ha egyáltalán itthonról elérhetőek lennének.
azt már csak mellékesen tenném még hozzá, hogy érdekes a kettős mérce, amivel az ilyen online tartalmakat kezelik az emberek. Horribilis összegeket vernek el az emeltdíjas smsekkel polifónikus csengőhangokra háttérképekre stb, viszont a sokkal értékesebb tartalmakat (mp3, sorozatok, filmek) ingyen "követelik" maguknak.
A megosztás sem illegális, amennyiben nem haszonszerzési céllal történik. (nem én mondom, hanem a bíróság)

Csengőhangok VS mp3,sorozat,film:

Mivel nincs olyan oldal,ahol normális kínálat mellett lehetne online vásárolni, én nem vonnék le messzemenő következtetéseket arról, hogy az emberek mennyi pénzt költenének zenére meg filmre, ha lenne lehetőségük megvenni őket.

Ingyen "követelés":
A CD-n, a DVD-n, a memóriakártyán, az mp3 lejátszó árában mindben benne van a jogdíj (akkor is, ha az esküvői képeid vannak rajta). Ahogy a jogvédő szervezetek haladnak lassan a merevlemezeken is ott lesz.
"Ahogy a jogvédő szervezetek haladnak lassan a merevlemezeken is ott lesz."

Én eddig úgy tudtam, hogy már ott is ott van.
Igen is, meg nem is. Ezeken van:

Írható CD és DVD
Kép- és hanghordozóként használható memóriakártyák (kártya MP3 lejátszóhoz, CF, MMC, MS, Smart Media, SD, mini SD, xD, Microdrive-típusú kártyák)
Audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas hordozható multimédia eszközbe integrált tárolóegység
Audio, illetve audiovizuális tartalom tárolására szolgáló szórakoztató elektronikai eszközbe integrált tárolóegység
Egyéb nagy kapacitású optikai diszk
Audio-, videokazetta és minidiszk elszámolás

(Forrás: www.artisjus.hu/felhasznaloknak/ures_hang_es_kephordozok_dija.html)
Vagyis ha egy merevlemezes DVD felvevőt nézel, ott van, ha csak egy csupaszt akkor azon nincs (még).

"Horribilis összegeket vernek el az emeltdíjas smsekkel polifónikus csengőhangokra háttérképekre stb, viszont a sokkal értékesebb tartalmakat (mp3, sorozatok, filmek) ingyen "követelik" maguknak."

szerintem totál más közönség

tény, hogy van olyan tartalom, amiért jó érzéssel fizetnék. a gond csak az, hogy mindent a fő torrent szájtokról húzok le (mert így a kényelmes) és ha mondjuk nagyon bejön egy album, utána nem megyek fel a kiadó oldalára megvenni ugyanazt, hogy támogassam a srácokat. esetleg megrendelem vinylen, ha annyira musthave dolog. a (jó) sorozatot meg szintén szivesen megvenném, ha nem 10k lenne boltban egy szezon dvd-n, de itt inkább a 20GB letöltési idejét akarnám elkerülni, mint mondjuk a FOX-ot támogatni :P
Én sem értek egyet ezzel a felfogással, hogy fizessünk. Az van, hgoy eddig amióta létezik a zene és filmipar fizetett mindenki mint a katonatiszt. Azóta plusz dolgok jöttek (DVD, mp3, stb) amiért szintén fizet az emberfia. na most az van, hgoy én azért nem szívesen fizetek, hogy a kiadók és a forgalmazók jól járjanak, mert azért az ötezer (ha még ennyibe kerüle egy cd) forintos cd ár nagy része nekik megy. Én személy szerint elmegyek egy jó drága koncertre és akkr azt hiszem rendesen fizettem, és a banda is jjól jár. Meg ami nagyon jó azt megveszem úgyis, ha letöltöm ha nem, amit egyébként már számos kutatás is kimutatott. (zenekar meg ne lázadjon, mert előbb utóbb úgyis az lesz, hogy ők fogják direktbe értékesíteni a számaikat, mert a kiadók meg fognak szűnni (:)A filmekkel is ugyanez a helyzet, moziba mindig fog jáni az ember, ha nem filmekért, akkor csajozni.(:
mrgorgeous: Igazad van, a neten könnyen kikerülhetőek a kiadók. Ám az tény, hogy a weben is csak tömegesével érdemes zenéket árulni, amihez meg 1 nagy webshop kell. Tehát a kiadók helyett a webshopok fogják rárakni a hasznukat (bár ez így is sokkal kisebb lesz). Vagy esetleg a kiadók készítenek egy webshopot (ahogy azt már páran teszik).
igen, igazad van, valszeg ez lesz, érdekes megnézni a senocap térnyerését. egyébként ez a modell, a feltörekvő bandáknak is kiváló lehetőség.