A cseppet sem félős közösségi zeneszájt

Nem mintha eddig senkinek nem jutott volna eszébe publikus zenemegosztó szájtot indítani, "csakhát a jogi környezet" az ugye nem teszi felhőtlenné az ilyen szolgáltatások működtetését.

Úgy tűnik azonban, hogy vannak elég bátor emberek ahhoz, hogy legális zenék megosztására alkalmas zenei szájtot hozzanak létre. Itt van mindjárt az mp3playlist.com nevű magyar vállalkozás. Ha tippelnünk kellene, azt mondanánk, hogy az egy hetet sem éri meg a szolgáltatás. De persze ki tudja. Még csodák is történhetnek.

Oké, de hisz ott a MySpace és a Last.fm is, válaszolhatnátok erre. Csakhogy mindkét szájt kizárólag a zenészeknek és a kiadóknak, vagyis a jogtulajdonosoknak engedélyezi a jogvédett zenék feltöltését, harmadik fél, vagyis "bárki" számára nem. Sőt, kifejezetten tiltja is az ilyen magatartást. A Last.fm-en különösen szigorúak a szabályok és a gyakorlat is. Utóbbi főleg azóta, hogy májusban felvásárolta az egész közösségi zeneszájtot a CBS Interactive.

Amúgy idehaza, ahol még iTunes sincs, viszont cédét már tényleg csak az vesz, akinek még nem volt mp3-lejátszó a kezében, szóval nálunk végre történnie kellene valaminek. Az nem lehet, hogy meg kell várnunk azokat az időket, mikor 100 kínkeservesen eladott cédéért fogják osztogatni a platinalemezt. LOL.
Címkék: zene last.fm
2007.06.30. 22:39. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Youtube remixelős részén láttam kiírva: music->coming soon! Lehet, hogy nem sokára a YT-on is lehet majd zenéket megosztani (, és azokat betenni a remixeink alá)?.

Másik, hogy ott a sok blog oldalába beépített zenelejátszó. Ha megszűnne minden kiskapu, akkor a blogokon még mindig megtalálhatóak, és letölthetőek lennének a kedvenc zenéink. Ha csak minden blogger 3-5 számot tesz fel, akkor máris lefedik a népszerűbb zenéket.

Belegondoltatok már abba, hogyha itthon is olyan véres csata folyna a p2p, és társai ellen, akkor bizony már itthon is lenne iTunes (mert lenne rá igény)!
Nem hiszem h ez az oka. Inkább más lehet a háttérben.
Az mindenesetre tény, hogy amíg gyakorlatilag bárki(!) könnyűszerrel, és főleg ingyen hozzájuthat zenéhez a neten keresztül, addig a fizetős szolgáltatások háttérben maradnak.

Mindemellett az is biztos, hogy ha egy - magyar viszonyokhoz képest - elfogadhatóan alacsony áron lehetne hozzájutni tényleg színvonalas szolgáltatáshoz, legyen az bármi, akkor igenis lenne rá igény, legalábbis hosszútávon mindenképpen megérné. Nemrég olvastam egy cikket, aminek az utolsó bekezdése vág ide:

tinyurl.com/2cv8c9
az itunes magyarországi terjedésének más is gátat szab, mégpedig a pénznemünk. Ha euró lenne itt is, már rég lenne itunesunk. talán az iphone javít valamicskét a helyzeten.

mellesleg a cikkben szereplő oldalról én nem tudok zenét letölteni, csak winampban megnyitni :)
Az a baj, hogy nincs megoldva, hogy mivel fizessünk...
SMS? Drága + ÁFA;
Bankkártya? Elég szűk rétegnek van olyan kártyája.
Whining: dalok.hu-n Visa Electron-nal is lehet fizetni, mert az OTP-s fizetesi megoldas elfogadja. (Azt nem tudom, hogy ez bank vagy barmi mas fuggo-e, nekem mindenestre az ERSTE-s kartyammal ment.)
Es itt korrekt arak is vannak es nincs DRM se. A gaz, hogy csak magyar eloadokkal.
Mi koze ennek az eurohoz? A te bankod nem valtja automatikusan fizetesnel a forintot? :)

Talan inkabb draga. A jelenlegi CD arakhoz lovik be, amik ugye onmagukban is dragak, pedig ezen egy csomot sporol a 'kiado' (amire mar nem is lesz szukseg), mi meg fizetunk (gep, net, villany, ido). Par szaz forintert szerintem nagyon sokan toltenenek le komplett albumokat, mar csak azert is, mert a P2P letoltes egy csomoszor vacakolas. Vagy csak ugy becsuletbol.

DuDe: a belinkelt cikk vege tenyleg erdekes. 1000Ft alatt en is minden filmet osszevasarolok, aztan meg sose nezem meg oket. De jo, hogy megvan :)
Sokan vennének zenét a neten, csak a kiadók sápot húznak mindenen, nem beszélve arról, hogy a legtöbb magyar zeneszám, borzasztó igénytelen. Elnézést akit érint, de például a "Megagázosok" albumainak a hangszerelése, akkusztikája valami hallgathatatlan.

Szóval egy számért, amit slágeresre írnak, nem érdemes egy teljes albumot megvenni.

Ahogy volt a postban is, az emberek nagyrésze, pedig már nem vesz CD lejátszót...ergo CD-t sem feltétlenül...ami meg másolásvédett, tehát nemtudja, hivatalosan, átrakni MP3-ba ...a trend erre mutat, és ez csak nőni fog. Azt hiszem 100 forint vagy 200 1 letöltésért megoldana sokmindent. Fizetésre ott a PAY PAL, vagy kártya vagy sms, vagy bármi. Mert sms-t sokan küldenek warez oldalakra, erre is küldenének, főleg a 20 év fölöttiek, akiknek már nem feltétlenül van idejük a DC vagy más p2p szájt előtt ülniük...

Van még egy érdekes helyzet, ami nem hagy nyugodni. Az artisjiusnak kell jogdíjat fizetnie az éttermeknek, ahol zene, rádió, vagy TV található, hallgatható, nézhető...Pedig ugye az elég nagy reklám, PR stb. érték a csatornánka, hogy azt muszáj néznie hallgatnia az embernek, anélkül, hogy átkapcsolhatna...tehát a reklámról sem kapcsol át, illetve étkezés közben nem nagyon áll fel...
Fél hétig bírta.