Open thread: új technikákkal a torrentek ellen

Az elmúlt hét figyelemreméltó fejleményei, melyeket érdemes végiggondolni.

Történés: Európában elsőként egy belga bíróság kimondta, hogy a netszolgáltató kötelezhető arra, hogy tiltsa a p2p-hálózatok elérését. Fél évet kapott a belga ISP, hogy telepítse a CopySense-t.
Kérdés: Lehetséges, hogy a jövőben a netszolgáltatók saját ügyfeleik csendőreivé válnak?

Történés: A MediaDefender nevű szerzőjog-védő szervezet ál-videómegosztó szájtot indított (miivi.com), melynek célja, hogy áltorrentekkel tőrbe csalja a gyanútlan torrentezőket.
Kérdés: Mennyit ártanak az ilyen kezdeményezések a kiadóknak, zenészeknek, filmkészítőknek? És az egész szerzőjog-védő biznisz megítélésének?

Történés: A svéd rendőrség azt találta ki, hogy a Pirate Bayt azért tiltatja le a svéd ISP-kkel, mert ott bizony gyerekpornó is van. Vagyis mivel nem találtak fogást a torrentszájton, most a gyermekpornó-váddal próbálják meg sarokba szorítani a Pirate Bayt. Ugyanakkor a Pirate Bay nem is tartalomszolgáltató, másrészt a szájt fenntartói eddig nem futottak össze gyermekpornót tartalmazó torrentekkel.
Kérdés: Ha jogilag nem támadható egy szolgáltatás, akkor jön a gyermekpornó-kártya kijátszása?
Címkék: p2p torrent copyright open thread
2007.07.08. 13:18. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a bayimg roskadozik a gyerekpornó alatt
És ha én mások által írt FREEWARE szoftverek és szerzői jogvédelem alá NEM ESŐ egyéb tartalmakat akarok töltögetni (persze egyértelmáű, hogy nem :D), akkor milyen jogon tiltják le az egész protokolt?

Amúgy nem lesz belőle semmi, mert a másik oldalról meg ott a torrent legalizálás kezdeményezés, na meg a Joost is p2p elven működik.
Lehet kemenykedni, de abbol ugyis csak technologiai fejlodes lesz. Mar minden reszlet ki van dolgozva ahhoz, hogy lenyomozhatatlanul lehessen torrentelni. A torrent jelenleg alig tobb, mint 99-ben a napster. Kb. pont annyira peer2peer. A file csere p2p alapon megy, es persze hatekonyebb a protokol, mint a nagy elode, de a kereses az ugyan ugy cetralizalt.

Csak most egy kereso szerver helyett van 100. Ha eleg kemenyek lesznek a hatosagok, az nekunk csak jo lesz, mert lesz valaki, aki csinal rendes p2p keresest is, es akkor sokkal konnyebben fogjuk megtalalni a cuccokat. A technologia adott, az mp3 letoltesekre hasznalt p2p halozatok kozul rengeteg tudja ezt (fasttrack, gnutella).

A szures allen meg titkositott es anonimizalt kapcsolatokkal lehet vedekenzi. Ez a technologia is letezik mar (lasd pl. freenet, TOR), csak egyelore kicsi a felhasznlok motivacioja arra, hogy hasznaljak. Az atlag user nem tul paranoid, nem feltetlenul gondolkodik elore. De ha majd nem tud cserelgetni, mert a szolgaltato szurni fogja a tartalmakat, akkor pillanatok alatt fel fog rakni egy olyan klienst, ami p2p elosztott kereseseket es kodolt (esetleg anonimizalt) letolteseket tamogat. Ez ellen meg keveset tehet a szolgaltato. Mindenki jol jar, a technologia fejlodik, a felhasznlok biztonsaga es a rendszer hasznalhatosaga is novekszik (a jelenlegi kereso szerveres megoldas szerintem nem tul kenyelmes).

A technologiak adottak, a feladat erdekes, aki eloszor sikeres implementaciot csinal, az ugyanolyan ismert lehet, mint a Napster vagy a BitTorrent alkotoja.
A tor-t már felraktam, csak még lassú, nem vagyunk elegen.
Ez szemétség. A p2p hálózatok blokkolásával rontják néhány szolgáltató forgalmát, mivel azok torrenten keresztül teszik elérhetővé tartalmaikat. Pl.: Orange Project vagy a Blizzard is valamilyen p2p dolgot csinált. Nem jó, ha előítélettel élnek a torrentezéssel szemben.
A rendőrség azt találta ki, hogy holnaptól nem tartalmazhat kést egy evőeszközkészlet sem, mert bebizonyosodott, hogy emberek elleni erőszakos merényletekre is fel lehet használni...

Az meg ugye összeesküvés elmélet, hogyha gyerekpornó indokkal be lehet zárni egy torrent oldalt, akkor a kiadók fognak ilyet feltölteni...

@atleta azért szeretném a központosított keresést, mert a torrent site-ok amikre regisztrálva is lehetnék akár, megbízható minőségű cuccokat tehetnének fel, amikben én mint felhasználó, megbízhatnék.

Szemben azzal, ha a világháló összes szemetét kidobná a keresés zéró garanciával arra, hogy ezt most megbízható forrásból érkezik, vagy sem.

Plusz ilyen kezdeményezésnek ott a suprnova fejlesztője által kiadott eXile (de rég volt), amit senki sem használ.

Részemről inkább a biztonságos és megbízható zárt trackerekre szavaznék (ha ismernék ilyet)
darthwalk: A kozpontositott kereses tenyleg jobb abbol a szempontbol, hogy jobb eredmenyeket kaphatsz (ha ellenorzi, es szerkeszti valaki), sot, gyorsabban is. De ahogy azt mar lattuk (Napster es most a torrent keresok) eleg jol tamadhato. Marpedig ha kilovi valamelyik jogvedo, vagy csak kotelezi a tartalom szuresre, akkor mar sokkal rosszabb lesz, mint egy elosztott kereso.

A teleszemeteles nem az elosztott keresok, hanem az ellenorizetlen indexek sajatjai (egy kozponti keresot is tele lehet szemetelni). Hitelesseget ellenorizni mindketton lehet (a kozpontin, ahova regisztralni is kell, talan konnyebb).

A zart trackerrel meg ugyanaz a baj, mint a nyilttal: ugyis beszivarog az ellenseg :), raadasul kevesebben is hasznaljak, kevesebb a tartalom rajta. Eddig azert nem terjedtek el a sikeres elosztott keresok a BT-hez, mert nem igazan kellettek. A sikeres uzemelesukhoz nem art, ha jo sokan hasznaljak oket, ahhoz, hogy sokan hasznaljak oket viszont jol kene mukodniuk :). Na majd ebben segit a RIAA/MPAA/ASVA stb. csapat.
Nem mellékesen ez a pornó vád előkerülget elbocsátások esetén is (ki merne munkajogi jogsértésre hivatkozni, amikor ugye maradtak képek a munkahelyi gépén)
Az internetböngészőket kellene betiltani, mivel bizonyított, hogy a pedofil tartalmak elérésére az elkövetők kivétel nélkül ezeket használják.
Szerintem.
Jah. Miért nem mingyárt az internetet akarják betiltani? Vagy a számítógép használatot. Akkor aztán tuti vége lenne a fájlcserélésnek.