Új Index, ante porta(l)s

A mai napon véget ér egy korszak az Index életében. Nyilván mindenkinek megvan a maga elvárása az egyik legnépszerűbb magyar hírszájttal kapcsolatban. Ahány ember netezik Magyarországon, annyiféle új Indexet lehetne csinálni. Nehéz megmondani, hogy egy, a legszélesebb olvasótábort megszólítani kívánó hírszájt esetében mi is az a legkisebb közös többszörös, ami mindenkinek tetszik, mindenkinek pozitív változást jelent a korábbi verzióhoz képest.

Most az Index elsősorban dizájnt vált, persze ezzel együtt jár némi strukturális változás is. De az alapvető újdonság mégis a ruhában lesz. A címlapon három, közel egyenrangú hasábban sorakoznak majd a tartalmak. Sokkal több, mint az eddigi címlapon. Ezt a változtatást pedig nyilván az az olvasói magatartás diktálja, hogy a hírszájtokon minden fontosat szeretünk a címlapról megtudni.



Befelé, rovatoldalakra kattintani nem igazán szoktunk. Így a címlap mellett a második legfontosabb oldaltípus nem a rovatoldal, hanem a cikkoldal. Persze be lehet ügyeskedni az olvasót valahogy a rovatoldalakra is, de ha egyszer ő nem ezt akarja, akkor nem, és kész. Így két fő felülete lesz a szájtnak: egy átfogó tartalomajánló címlap, és egy informatív, olvasóbarát belső cikkoldal.

A vezető anyag a korábbinál hangsúlyosabb lesz. Megjelenik némi automatizmus is a címlapon: a friss és a népszerű cikkek, valamint a videók és a képgalériák tömbösítve, dobozban is elérhetőek lesznek.

Az új Index dizájn továbbra is kitart az Arial mellett (my goodness), viszont - főként a cikkoldalon - sokkal olvasóbarátabb a szöveg (nagyobb betűméret, finomabb színhasználat, szellősebb betű- és sorközök), egyértelműbben leválasztott keretes anyagok, képek, videók, hirdetések.

Mivel egyre több a vizuális tartalom, a videók és a fotók a címlapon is sokkal önálóbb, hangsúlyosabb szerepet kaptak, mint korábban.

Ugyancsak reagálni kellett a reloaddal arra a jelenségre, hogy egyre több blogtartalom van az Indexen és az Index környékén. Az új címlapon külön helyen lesznek elérhetők a - nem csak - indexes blogok. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a blogtartalmak teljesen kikerülnek a szerkesztett, újságos részből.

(Szintén hangsúlyos helyen szerepelnek majd az Index közelében lévő közösségi szolgáltatások. Ezekről majd egyszer még részletesen...)

Mivel az újságos részben témák szerint lesznek összefűzve a cikkek (akár több rovatból), valamint a videók, képgalériák, így értelemszerű, hogy ide kerülnek majd a téma szerint kapcsolódó friss blogpostok is. Valamilyen arányban. De továbbra is szerkesztve.

Bár az előbb azt állítottam, hogy a netezők nem igazán szeretnek rovaoldalakra kattintani, ugyanakkor az is igaz, hogy akik feedolvasót használnak - éppen a feedolvasók téma szerinti csoportosításra hajlamosító felépítése miatt - előszeretettel teszik el éppen témák szerint a különböző feedeket. Egyszerűbben szólva, éppen a feedolvasót használók szeretik például külön csak a friss belpolitikai híreket megkapni. Ezt kívánja erősíteni az új Index címlap live bookmark fejléce is.

A címlapon egy szerkesztett, többféle szempont alapján rangsorolódó cikkhalmazt látunk, de ha a rovatmenüben valamelyik rovat neve fölé visszük az egeret, megkapjuk az adott rovat legfrissebb anyagait, időrendben, és innen egyből el is tehetjük az adott rovat feedjét feedolvasónkba.

Láthatjuk tehát, hogy a hírfogyasztás nem egységes. Egyrészt szeretünk magazinosan olvasni: "felmegyek az Indexre, hátha van valami érdekes olvasnivaló." Másrészt a web arra szoktat, hogy minden egyes pillanatban értesülhetünk a legfrissebb történésekről. És ezt az igényt a feedolvasók elégítik ki leginkább. Ebben az esetben pedig - ha már az Indexről beszélünk - a rovatok szerinti feedeket fogom eltárolni feedolvasómban, hogy ne maradjak le a legfrissebbekről.

Az Index monstani redizájnja nem az átalakulás vége, hanem inkább: az átalakulás legfontosabb mozzanata. Hiszen a dizájn változik, és arról mindenkinek lesz véleménye, első meg második, meg tizedik benyomása. Én az elmúlt napokban usability szempontok alapján is tesztelgettem a régit meg az újat: mérhetően gyorsabb a szövegolvasás, a tartalomáttekintés, az egy konkrét tartalomra irányuló keresés ideje pedig - valamennyivel, de - csökken.

Még az is lehet, hogy a jövőben kevesebbszer jut dead end-re az olvasó, és egyértelműbbé válik, hogy milyen anyagok kapcsolódnak össze, merre klikkelhetek, ha további, engem érdekelő témákról akarok olvasni. A címlapon a képi tartalmak segítenek eligazodni a szövegtengerben. A hirdetések az új dizájnban már nem az eltűrt "ellenséges területek", hanem az oldal, az újság szerves részei.

Ja, persze én is jól tudom: az, hogy egy weboldalt alapvetően szimpatikusnak, "jónak" tartunk-e, nem is annyira usability-szempontok kérdése, hanem az első miliszekundumok alatt kialakult öntudatlan ítéletünk eredője.

Amúgy meg igaza lesz azoknak, akik szerint ennél a redizájnnál többet és jobbat is lehetett volna. Ahogyan az online újságírás és "médiacsinálás" is változik, a hírportáloknak is egyre több mindenben kell újítaniuk. Nem csak a blogoszférára kell figyelniük, hanem arra is, hogy a netezők ma már idejük nagyobb részét nem feltétlenül hírek olvasgatásával töltik. A hírt/cikket oda kell vinni, ahol az olvasó éppen van és akkor, amikor az olvasó akarja. A különböző tartalmak (esetünkben a cikkek) jobb összefűzése, megjelenítése, a szövegértés, a gyors tartalomfogyasztás segítése, a határszférákkal, így például a blogokkal, videókkal, képanyagokkal való erőteljesebb együttműködés mind olyan problémák, melyekre választ kell adnia minden progresszív online médiumnak.

Ez a web már a felhasználói preferenciákról és azok összekapcsolódásáról szól, és nem az információs silókról - mondhatnánk nagyon magas lóról. De inkább nem mondjuk. Csak gondoljuk.

Na szóval, mindenki mentse le gyorsan a mostani, régi Index egy-két oldalát, hogy legyen mivel összehasonlítani az újat, néhány óra múlva. További kellemes kánikulázást mindenkinek. Én most iszom egy pohár fagyos ásványvizet.

Full disclosure: A Webisztán Index-közeli blog. A Webisztán szerzője részt vett az Index-redizájnban.
Címkék: média dizájn redizájn
2007.07.22. 16:19. írta: hírbehozó
Még valami. A jobb felső sarokban a Keresés doboz + Archívum + RSS linkek túllógnak jobbra. Vagy a tartalmat kellene szélesebbre venni, vagy őket balra terelni. (FF 2.0.0.5 alatt jelentkezett) Ja mostmár látom, azok kint vannak 1024 szélességben, a tartalom meg alig szélesebb 800 pixelnél (nyilván nem a főoldalon).
nekem az még kicsit zavaró, hogy pornolize.com alatt nem jön be olyan szépen, mint eddig, erre is kellene optimalizálni (:
CSAK nekem tunik fel, hogy az egeszet kb a CNN-rol mintaztak? (cnn.com)...

Anno volt fikazo cikk is az uj hvg.hu enyhe hajlasarol egy masik lapra.

Hat itt legalabb van ugyanakkora hajlas a cnn-re.

De persze azert jo.
bug: anyádat-ban a kommentelők neve nem jelenik meg az átállás előtti postokban.
Varázslatos hasonlóság :-DDDD
a cnn redizájnja időben később történt, mint az új index dizájn első verziója. de persze a világért sem szeretnék gátat szabni ennek a kiváló beszélgetésnek.
mokas, begepelek egy hosszabb hsz-t, es nem megy el:(
Kérésetek értő fülekre talált: ezentúl az index címlap blogajánlójában direkt link lesz minden blogra.
A CNN-re semikepp, de www.latimes.com/ erre hasonlit, az mas kerdes, hogy Uj Peter ezt buszken vallalja. hibak vannak, dogivel, de legalabb az ikonokat nem loptuk el, mint a hvg. :)
Ha egy ilyen széles papíron a főnökömnek ennyire csak a középső harmadba törném a szöveget, amit végig kellene olvasnia, utánamdobná repülővé hajtogatva és kezdeném újra.
Nehéz így olvasni, talán kicsit szét kellene húzni, így ugrál a szem, mire egy mondatot végigolvas... A kép mellett már csak 4-5 szavasak a sorok, akárhogy állítgatom a monitort. :)
A hosszabb sorok és sűrűbb írás pedig sokkal kevésbé volt megterhelő a szemnek, nekem ezek a betűk összefolynak...
Szubjektíve: Fárasztó ezt így olvasni és ne legyen ennyire balra a lényeg, mert a bal szemem rosszabb. :))
A design fiatalos, matrózos! :-)
Az átláthatóság pocsék...bár már javult éjfél óta! ;-)

Én a főmenübe bedobtam volna egy "blog" menüpontot és a lenyílóban az 5-6 blog lenne, ami eddig baloldali hasábban volt legfelül. Mert azokat most sehol sem találom! :-(

Jah...és Kovács Patrícia nagyon szép! :-)
Nekem ez a feed minimális arányban hozza az aktuális cinematrix cikkeket, egy csomó irreleváns (más témájú) írás is belekerül, és ez nem jó:
index.hu/kultur/cinematrix/rss/
Pontosítok: az egész Kult rovat cikkeit hozza.
Feedek javítása folyamatosan zajlik. Ha láttok még hasonlót, szóljatok.
Úgy látszik a többség elég negatívan éli meg a váltást...
Nekem tetszik, nincs bajom az átláthatósággal sem, mindent megtalálok ugyanúgy, mint eddig. Külön örülök az időjárásmutató téglalapnak. Praktikus. És végre egyesítve van a főoldalon az összes indas szolgáltatás.
Gratulálok hozzá!
Tobbseg? Inkabb a hangos kisebbseg :)
ha az volt a cél, h minél átláthatatlanabb legyen, akkor sikerült!

ez mi volt: kepfeltoltes.hu/view/070723/760446603index_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ez egy vicc volt, szerintem. Poén.
Kevésbé technikai jellegű, de mindenképpen kapcsolódik.

manuáltrekkbekk:
href.hu/x/35l9
hát ez nagyon zavaros...kicsit olyan, mint az origo.hu

és semmit se találok, amit meg igan, arra nem vagyok kíváncsi

gondolom "eszi, nem eszi, nem kap mást", ez marad
XHTML validálásnál a főoldal dob egy hibát. Ettől függetlenül riszpekt, hogy erre is lett figyelem fordítva (vagy arrafelé így csuklóból jön a valid XHTML? :)
index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/

Gondolom neki nem úgy kell kinéznie, hogy a három sávból kettő egymás alá, de biztos a biztos, a végére még odarak egy 404-et is.
a címoldal fenti lenyíló menüjei még mindig nem működnek - firefox 2.0.0.5.

ie7-tel jók
nekem oké 2.0.0.5-tel, vmit lehet, hogy blokkolsz az adblokkal (vmi .js-t vagy képet)

na sok fika után találtam egy pozitívumot, végre utf-8-s lett a lap (gondolom az arhívummal majd lesz egy kis gond, elég sok ?-t látok a régebbi cikkekben az ő helyén)
Inkább az RSS-t kellett volna fejleszteni. Az 1 mondatból amit adtok kb. semmi nem derül ki. Nézzétek meg a blogokat (ld. webisztán), ott teljesen jól működik, hogy a cikk elejét elolvashatom és ha vmi érdekel, akkor majd kattintok.
Az egymondatos RSS-ek közül tapasztalat szerint jóval kevesebbet nyitok ki, hogy végigolvassam.
1) bug: Safari 3b Mac/Win: aloldalakon a footerben a linkeknél hiányzik a BR, így egy sorba kerül az összes és megjelenik a vízszintes csúszka... ez már a xxi század?:)

2) most komolyan, a repülőjegy-kereső olyan fontos szolgáltatás (partner?), hogy megéri 4-5mp mire betölti és feldolgozza a javascriptet a calendar.js-hez?

3) a vízszintes menüben a szürke taboknak miért van ekkora késleltetése? (és miért nincs egy kis dropshadowjuk?:) )

4) ha valakit zavarnak a hirdetések:

%WINDOWS%\system32\drivers\etc\hosts file:

127.0.0.1 sher.index.hu
127.0.0.1 sher.velvet.hu
127.0.0.1 audit.median.hu
127.0.0.1 imgs.adverticum.net
127.0.0.1 ad.adverticum.com
127.0.0.1 ad.adverticum.net

bár így tényleg túl unalmasan fehér-fekete-narancssárga a design ;)
A felugró képgalériák ablakmérete még mindig kisebb, mint kellene, és így lelóg a kép széle (annyival kéne megnövelni a szélességet, amennyit a reklám elfoglal, és akkor a reklám mellett a kép is teljes méretben látszódna).
kepfeltoltes.hu/070723/ujindex_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Itt látszik, hogy mintha a belinkelt youtube-tartalom kissé kilógna a szöveg oszlopából.

Mindemellett sajnálatosnak tartom, hogy (a már talán annyira nem is elvetemült) 1600x1200-as felbontás mellett a képernyőnek kevesebb mint 1/3-át foglalja csak el a hasznos tartalom, ráadásul az is a bal szélen. Ahogy többen már korábban is jelezték, a középre igazítás is sokat segítene, de ekkora fontmérettel az ilyen keskeny szövegoszlop elég sok görgetést eredményez. 1920x1200-as felbontásban végképp az ember nyakára megy az index új ruhája.

A főoldal kavalkádja és arányai, a korábban a főoldal alsó régiójában levő rovatonkénti visszatekintő hiánya, a túlzó "blogoszféra"-jelenlét, a rengeteg jelöletlen videó-tartalom számomra nagyon zavaró - de ez már az én egyéni problémám.
david fenti építő jellegő kritikája korrekt; nonszensz, ha egy cikk megnyitásakor görgetéssel kell kezdeni az olvasást.

Ettől függetlenül: az persze koncepció kérdése, hogy a főoldalra mennyi tartalom kerül. Nagyon kevesen merik meglépni, hogy kb. egyképernyőnyi anyag kerüljön ki a főoldalra, nekem ez szimpatikus lenne (lásd pl. yahoo.com). De értem, hogy ezt egy hírportálon nehéz, ahol mindenkit egyszerre kell kiszolgálni. Szerintem amíg nem szoktuk meg az új dizájnt, bátran változtassatok, a kisérletezés még senkire nem hozott szégyent.
Jó, hogy az új design szabványos, és nincsenek sem CSS, sem javascript hibák.

Ami, nekem nem tetszik, maradt a fix oldalszélesség balrasorolva...ez nem túl modern, bár amúgy csak ízlés kérdése. Lehetett volna fluid layout, vagy fix középen stb.

A címsorok (h1, h2 stb) betűtípusa és színe unalmas. Ebből a szempontból a hirszerzo.hu újradesign-olása jobban sikerült.

Az is jó, hogy "
Az is jó, hogy link rel=alternate..-ban hozzáférhető a fő RSS link. Végre!

Mindent összevéve frissítő az új design, már régen meg kellett volna tenni, de ugyanakkor kicsit fantáziátlan lett.
Nekem tetszik, vagyis tetszett. Az előbb éppen így nézett ki az index.hu.
kepfeltoltes.hu/070723/index.hu_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
"Nehéz megmondani, hogy egy, a legszélesebb olvasótábort megszólítani kívánó hírszájt esetében mi is az a legkisebb közös többszörös, ami mindenkinek tetszik, mindenkinek pozitív változást jelent a korábbi verzióhoz képest."

Ilyen lenne például a pornó és az egyéb mocsok lehagyása legalább a főoldalról, ha már az Index továbbra is minden igényt ki akar szolgálni fenntartások nélkül - lásd: Velvet. Merthogy gyerekek is látják, olvassák.
Frissebb lett az új dizájn,(tetszik is) ám én egyetlen dolgot azért mégis hiányolok, és hiányolom már régóta. Tökre nagyon tutira tudnék örülni, egy ún. cikkgyűjtő funkciónak, hogy ne 100millió lapocskát kelljen megnyitogatnom a firefoxban, így összegyűjtve a számomra érdekesnek tűnő cikkeket.

Uff! Én beszéltem!
Most látom ezt a retro kézdőlapot. Kurva jó! Gondolom azt hitték a készítők, hogy majd a "rendes" dizján megpillantása után mindeki egy nagy "húúúúú" közepette térdre borulva isteníteni fogja az index web2 isteneinek nevét! Kár, hogy az "ú"-ból "ó "lett :D

Na, emberek, Nak kolléga volt olyan kedves, és összeszedte az eddigi dizájnváltások kapcsán indult fórumos flémeket.
Előljáróban csak egy mondatot idéznék, a 2001-es dizájnváltás idejéről:

"Ezt miert kellett? Ez eddigi oldal nagyon jo volt, konnyen kezelheto, szep, jo. A kedvencem. Ez biztos nem lesz az :-(. Eppen az ilyen design miatt hagytam ott az Internettot, azota ketto havonta, ha odaszaglaszok. Kar volt!"

1999.09.08 13:51
Vissza az regi design-t!!!
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9006414&la=15660848

2000.03.21 17:58
Index design váltás
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9014509&la=16605132

2000.04.03 02:23
Az Index uj arca
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9015112&la=16491711

2001.06.18 08:48
Az Index új ruhája
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9038844&la=69546138

No comment. (sic!)
tetszik az új kinézet, bár még szokni kell, de szerintem szeretni fogom. és már nagyon ideje volt. a legnagyobb előnye az új kinézetnek a régivel szemben egyébként szerintem az, hogy elég dinamikusnak tűnik, sokkal könnyebben lehet majd változtatgatni, alakítgatni - az esetleges aktuális igényeknek megfelelően.

két apró css tanácsot viszont adnék egy problémára, ami már a régebbi dizájnnál is megvolt, és nem lett megoldva:

a galéria meg hasonlók lépegetőnyilainak hover-jét (ezekre gondolok: index.hu/assets/images/cimlap/arrow_next_hi.gif ) úgy érdemes megoldani, hogy egyetlen képben legyen a sima és a hoveres nyilacska is, mondjuk egymás alatt, és a hovernél nem új háttérképet kell megadni, hanem egyszerűen csak minuszba nyomni a topmargót. ezáltal az oldal megnyitásánál betöltődik mindkét verziójú kép, hiszen tkp csak egy képfájlról van szó, aminek azonban alapból csak a teteje látszik. így az első hoverelésnél nem villan egyet - sokkal szebb lesz.

a másik, hogy a nyilak hivatkozásainak egy "outline: none;" jól jönne, szintén szebbé téve a működést. így ugyanis a kattintásnál nem látszik a fölösleges és ronda outline.
Ja igen, a retro-s kezdőlapot ellehet érni még valahogy?
Szép példa! Természetesen köpködők mindig voltak és lesznek, de itt a gáz az, hogy ti köpködtétek végig hvgt, az origót, ill. akit csak lehetet, mindezek után kijöttettek ti is 1 sz@r redesignal (amit persze soha nem fogtok beismerni), aztán most meg megy a magyarázkodás, és ezt használják kis most sokan.

Persze én ettől függetlenül, index olvasó voltam és maradok is , de a web csapatot a vezetővel 1ütt szerintem fejezzétek le, mert a szakembertől messze vannak :)
Nagyon sajnálom, hogy a designer csapat egy cseppet sem tanult igazi designt, a szem bejárási útjáról nem is hallottak.
Egyszerű júzer is csak bosszankodik, de sajnos a réginél sokkal jobb lett a helyzet.

Nem akarok súgni, keressék meg maguk az oldalak bejárását. (középen a tartalom, bal oldalt/fent a menü) mellőz minden megszokottat.

Javaslom a www.hirstart.hu design-t...

Nagyon gyenge lett.
a hírstart mint pozitív példa lett hozva? csak mert megnézem és nem tudom eldönteni
Első ránézésre furcsa, de szép. Első használatra kicsit túlzsúfolt, keresni kell az információkat. Az első óra után kezd leülepedni.

Most már azt veszem észre, hogy szívesen kattintok újra és újra az Indexre, elkezdett tetszeni. Kb. olyan, mint az új Office: öröm vele dolgozni.

A hosszú távú hatást persze majd még meglátjuk, de egyelőre jó.

Az egyetlen hiba a nyitólapon az Indás funkciókat reklámozó doboz. Ez itt nagyon feleslegesen foglalja el talán az egyik legértékesebb helyet. Ha valaki egyszer tisztában van azzal, hogy mi az a VipMail vagy Blog.hu, onnantól fogva szívesen látna ott mást.

Például a saját RSS-eit. Azaz akinek van IndaPassa, annak hadd legyen személyre szabható Indexe is :)
a hírstart nem látványos, és talán a színválasztása sem a legjobb, de a sok infóhoz képest jól átlátható. az egyes részek egyértelműen elkülönülnek.

az új index az új blog féle trendet követi. látni, h megpróbált puritán maradni és csak a menübe vinni kis design-t. a célkitűzéssel nincs is gond.
olyan érzésem van az oldalt nézve, mintha letiltották volna a css-t.

persze sokat javul a hozzáállás, ha az ember megtalálja a logikáját.

btw, sztem régi designba vitt -nem olyan régi- újítások már sokat rontottak a eredeti felépítésen.
Vajh ki volt az a barom, aki tervezte?

Nem ártott volna felkérni (+megfizetni) valami olyan embert, akinek legalább halvány fogalma van a webtervezésről.

Ez ugyanis így olvashatatlan és átláthatatlan szar.
Kicsit sokat pofázok, bocs. Eddig nem dicsértem agyon az új dizájnt, de a hírstart-ot hozni pozitív példának azért kicsit erős...életemben nem láttam még annyi összefolyt szöveget.
Itt az Indexen nekem a címek jobb kiemelése, és a dobozok könnyebb elkülönítése hiányzik.
Inda-doboz tényleg fölösleges, nagyon nyomulás-szaga van. De mondom, szokom lassan.
"Itt az Indexen nekem a címek jobb kiemelése, és a dobozok könnyebb elkülönítése hiányzik"

pont erre gondoltam.

//
sztem a lap tetején lévő banerrel kéne még vmit kezdeni.
az az első, amit meglát az ember és rögtön össze is zavarja. egy háttérszín vagy egy rendes keret kéne neki.
Firefoxban (2.0.0.4, Linux) nyomtatásban a videók és galériák doboz rácsúszik a bal oldali oszlopra, valamint a tartalom előtt és után van egy-egy üres oldal.
Lehet, hogy nagyon perverz ötlet, de nem lehetne megoldani (tehcnikailag meg lehet ez biztos), hogy a user aki a régi designban szeretné olvasni az index-et az visszaválthasson rá?

Így korrekt módon mérhetnétek a designerek munkáját, ha jót és jobban használhatót csinálnak akkor úgyis mindenki átáll arra szép lassan. Ha pedig nem, akkor lehet újrapróbálkozni anélkül, hogy olvasókat vesztenétek.
szerintem nem rossz ez az új dizájn, bár elég sablonos...már valaki(k) említette(/ék), hogy ugyan megjelenik narancssárgával pl az adott blog, de arra nem lehet kattintani csak a bejegyzésre.nem lehetne aktívvá tenni a narancssárga cuccokat is?köszi
Szerintem nem volt jó ötlet megváltoztatni az eddigi design-t, mert ez ugyanolyan áttekinthetetlen számomra, mint a többi internetes hírportál. Pont az volt a jó az Indexben, h különbözött ezektől. Nekem ez egyáltalán nem jön be és sajnálom a váltást.
GLóci:
bírom az ilyen elvtelenül fikázó embereket, mint te
az jut eszembe, hogy a mi oldalunkon is eddig volt 3 ember, aki írt hogy nem tetszik az oldal (a 10.900 felhasználóból), minde a három állítólag webdesigner, LOL, viszont egyik se adta meg, hogy melyik az az überfasza oldal amit ő saját maga tervezett (az biztos titkos)

szóval szerintem a fikázás legyen konkrét és a jobbítást szolgálja, vagy add meg azt az oldalt amit te terveztél, hadd fikázza azt is valaki (:
ez a válogatás a régi fikatopikokból inkább azt mutatja, hogy eddig még minden alkalommal sikerült elrontani..:p
nekem a 2002 és 2006 eleji volt oké:
web.archive.org/web/*/index.hu
Nem tartom magam egy Bambabélának (az elmúlt 10 évben már megtanultam megtalálni egy hírportálon, amit keresek), de ez a mostani redesign betett. Áttekinthetetlen, összefolyik minden, semmi nem maradt a cikkek régi kompakt megjelenéséből, 3 ablaknyi egy rövid cikk is (1024x768), mert vakoknak és gyengénlátóknak méretezték a betűket. Ez persze önmagában becsülendő gesztus, de az IE betűméret állító opciója nem tud mit kezdeni vele.
Szerintem néhány, a strukturáltságot segítő elem még elférne az egyébként letisztult dizájn elemei között.
Gyors mobilteszt:
A legördülőmenü nem működik az Symbian-S60 beépített browserében (ilyen a Nokia okostelefonok többsége). Javascript hiba?

Más platformmal valakinek tapasztalata? (Ericsson, Windows mobile stb.?)
Üdv!

Nem akarok fikázni, gondolom hogy rengeteg agyalás, munka van benne.
Nekem a régi valahogy jobban tetszett, otthon éreztem magam benne, most meg idegen és taszító az egész, az információkat ugyan megkapom, de ezt nem tudnám egész nap kint hagyni egy ablakban, mint a régit... könyörgöm csináljátok vissza!

még ezt is szivesebben nézném :)
www.ujcimlap.index.hu/
annyira nem vészes, meg lehet szokni:)
S60-as Symbian browser (Nokia N80-on) az esetek zömében eldobja magát, ha az index.hu betöltéséről van szó: "Memória megtelt" hibaüzenettel köszönt inkább. Persze tudom, ez a készüléket és a szoftverét is minősíti, de eddig ment vele az index.

Fentebb írta Temy, hogy a legördülő menük nem mennek neki, friss boot után a telefonomon ezek ugyan megjelennek, de az ékezetek helyett mindenféle furcsaság látszik bennük.

Végül: a Symbian browser tanúsága szerint az index főlap durván 750kB adat letöltésével jár mobilon (flash-támogatás nincs, így azokat nem tölti le). Eddig megállt ez nagyságrendileg a feléből. Sok ez a mennyiség szerintem mind időben (3G/HSDPA nélkül egy örökkévalóság), mind pénzben.
Az első napi élményeim szerint "nem az igazi" kategóriás lett az oldal, és a pozitív hozzáállásomból jócskán vesztettem. Izgatottan várom a második napot és a ráncfelvarrásokat. :)
odalett a vakbarat!
csak annyi, és nem több, hogy látszik benne következetesség, egy elgondolás,és annak véghezvitele.

Az, hogy mindez sikeres lesz-e, már teljesen más kérdés, de a előbbiért mindenképpen full respect mindenkinek aki benne,vele szorgoskodott!!!
Nem hiszem el, hogy ennyi szájdizájner van ma magyarországon... esküszöm kiírok egy index redeseging pályázatot...
Tényleg nagyon balra húz...
Nem ergonómikus.
Jókat nevettem az Ünnepi dizájnváltás videókon. Azért a fiúk nem okoztak csalódást! Hozták jó formájukat. Grat az új arculathoz, és további jókai mórokat...
Először is had gratuláljak az új designhoz. Nekem nagyon tetszik és akivel eddig beszéltem azoknak is tetszett. Sokkal újságosabb lett és ez nekem tetszik. Szerintem a színek is rendben vannak. jóó. :)

A másik ami nagyon tetszik, h a html kód igazán szép.

Viszont egy-két dolgot megemlítenék, hátha meghallgatjátok és a komolyabb bugok javítása után ezek is sorra kerülnek.

Az oldal általánosan a képek nélkül böngészőkre (tehát pl. rám :) ) nem lett optimalizálva:

1., a lenyíló menük nem látszanak mert fehér a betűk színe. valami background-color -t adhatnátok neki, ha nem befolyásolja a képes megjelenítést.

2., ugyan ez a helyzet a kiválasztott rovat gombjával.

3., Valami alt -ot adhatnátok az index_logo.gif -nek mert képek nélkül tényleg csak a titleből látszik, h az indexen vagyok.

4., A felső menücsík (pl. Indán) képek nélkül egyáltalán nem látszik.

5., Most biztos csak engem zavar, de a képek :hover -re behúzása egy kis villanást okoz a váltás között. Ezt ultraegyszerűen úgy lehet elkerülni, h egy kép, a sima és a hover állapot és background-position -t váltasz :hover -re. Ettől megszűnik a villogás. Persze gondolom tudjátok, csak idő nem volt rá...

No köszi, h leírhattam valahova :)
Jól látom, hogy tegnap óta lejjebb kerültek a cikkekben a "kocka-hirdetések"? Már nem csak a fő bekezdést látom az első képernyőn, hanem még párat. Ha ez azért van, mert itt és máshol páran tiltakoztak-tunk, akkor kösz, _sokkal_ jobb így olvasni.
Szavazó box lesz-e a főoldalon, hogyaszondja:

1: Az új design nagyon bejött
2: Az új design monnyon le

vagy nem meritek bevállalni?
Ugyan már, miért kellene az Indexnek az olvasók véleménye alapján dolgozni!? Marhaság. Nyilván, mint a focihoz, ehhez is ért mindenki, nem? Csak én emlékszem rosszul, vagy valóban így volt: a Népszabó redizájnjába vagy az RTL KLub műsorstruktúrájába sem volt beleszólása a nézőknek? Az Indexnek az olvasókra utoljára 1999-ben volt szüksége, amikor a Nyírő-csapat elindította. Amióta pedig megy a szekér, nem az olvasóké, hanem az "üzemeltető" cégé, a reklámozóké. Ettől függetlenül a honlaptervezés, az arculati átalakítás sem hinném, hogy demokrácia kérdése lenne. Az ő boltjuk, az ő bizniszük. Ha bejön, az ő hasznuk, ha nem, az ő bajuk.

Az olvasó egyféleképpen mondhat véleményt: marad vagy megy.
A Tech rovat RSS feedjeit javítsátok lécci, mert most ömlesztve jön minden.
(Pl. az Anyádat és Hírblogra ua. a ömlesztvény érkezik)
@ joskafiser:

Sz.tem nem merik bevállalni!Ha csak a fórumot nézed, alig több mint egy nap alatt 830 comment érkezett.És a 95%-ának nem teccik ( enyhe kifejezés) az új forma. Pedig ahogy a cikkben is olvastam nagyon széles olvasóközönséget próbálnak kiszolgállni.Akkor miért nem érdekli őket az a nagyonsok ember?Hát tök egyértelmű lenne ha kitesznek címlapra egy szavazó boxot erről a valamiről amit csináltak. Ha ezt design-nak nevezik akkor én is designer vagyok!Sőt, sz.tem anyám is!De tényleg...Nevetséges...
Egyébként az én véleményem az, hogy a váltás előremutató, de közel nem tökéletes. Szerintem a nagyobb strukturális és koncepcionális hibák:

- Az Index úgy viselkedik, mint egy hírportál, az arculati váltás is ezt erőlteti, miközben nem az, kb. 2001 óta. Az Index először csak egy online bulvármédia volt, majd az elmúlt években tudatosan és határozottan elmozdult a web2 felé, blogok, mozgóképek, stb. Ezért nem is értem, hogy az új címlapon miért dugták ezt el? Jobb hasáb, hajtás alatt vannak. Ez nagyon rossz lépés volt.

- Bántó, hogy az latimes és a CNN a minta, miközben az Index tényleg nem ugyanaz a profil. Önállóbban kellett volna egy kicsit mozogni.

- Az új címlap legnagyobb baja - de ezt már sokan leírták - az az, hogy a tartalom struktúrálását nem követi a dizájn. Azaz a címlap tartalmi egységei (mondjuk "rovatai")nincsenek jól elkülönítve, ezért egybe folyik az egész. Linkek halmaza.

- Nagy hiba volt a bal oldalról levenni a navigációs dobozt. Ott gyorsan el lehetett érni tartalmakat, amiket most a hajtás alatt! Pl. a konkrét blogok. Ez szintén ellenkező az iránnyal.

- Nagyon hosszú az oldal. Értem én, hogy up nem szereti a rovatoldalakat, és hogy az elv az az, hogy mindent ki, de ez a hosszú címlap felesleges, mert a hajtás alatt 20% olvas. Nem éri meg.

- A "Kép, vidó" box nagyon gagyi, nem is beszélve a Velvet és a Totálcar dobozairól. A "Legfrissebb" csak dátummal ér valamit. A szolgáltatás doboz közepén a szöveg irtó rossz elképzelés: mi szükség van leírni, hogy mi a fórum vagy a videó? Mindenki tudja, csak a helyet viszi el.

- A tartalom közé ékelődő szürke reklámblokkok sem az olvasónak, sem a reklámozónak nem jók, az olvasót megtéveszti, a reklámozót nem elégíti ki.
Ja, nyilván meg lehetne szavaztatni pixelenként is h mi hova kerüljön. Az lenne csak a móka! Vagy: addig szavaztatni a dizájnt, amíg nem tetszik MINDENKINEK. Egy csomó értelmes, fontos megállapítást, észrevételt figyelembe veszünk a hibajavításnál és a tövábbfejlesztésnél is. A "fúj, ez kurva ronda, kérem vissza a régit" beszólásokkal viszont nehéz mit kezdeni. Persze érthető, hogy egyes emberek érzelmi kérdést csinálnak egy dizájnváltásból (a világ összes dizájnváltásánál ez van, ergo: nincs teljes elégedettséget kiváltó dizájnváltás), de ezzel nehéz mit kezdeni. Idő kell az új dizájn megszokásához. Nekem is időbe telt. És egyre jobban szeretem. Persze javítani, fejleszteni kell még rajta. Ehhez pedig értelmes, konstruktív észrevételekre van szükségünk. Például tőletek is. De ezekkel az "egész egy nagy szar" beszólásokra az ember elég gyorsan immunissá válik.
az elszomorít, hogy több mint egy nap alatt sem sikerült kijavítani az összecsúszó rovatcímlapokat (safari) :(
Még pár mondat a dizájnhoz: persze, hogy figyeljük a nemzetközi trendeket, de aki tüzetesebben megnézni az Index új dizájnját, az láthatja, hogy a trendeket értelmeztük és nem átvettük. Nem elehtséges és nem is cél valami tökéletesen új, a világon még sehol sem látott dizájnnal kijönni. Például azért, mert azt aztán végképp nem fogadnátok el. Már ezt is túl merésznek érzik néhányan. A cél az volt, hogy egy idehaza tökéletesen új felfogásban készüljön el a redizájn. A dizájnerek által jelzett problémák éppen a szemléletbeli különbségből fakadnak. Mi próbáltunk nem a hagyományos paraméterek alapján gondolkodni egy hírportálról. A három hasáb, az egyenrangúsított anyagok, a nagy, határozott kiemelések, a "mazsolázásra" szoktató layout mind olyan elgondolások, melyek távol állnak a hagyományos, idehaza igen elterjedt dizájnfelfogástól. Utóbbit unalmasnak és ötlettelennek gondolom én személy szerint. Nem akartunk egy huszonhatodik, tipikus hírportálos dizájnt csinálni. Izgalmas utakat akartunk bejárni, próbálgatni. És ez így lesz a jövőben is.
[Már most szólok, hogy remélhetőleg ma lesz egy interjú itt a Webisztánon a dizájnerrel.]

-- én azóta is várom.
"mi is az a legkisebb közös többszörös, ami mindenkinek tetszik"

Talán inkább a legnagyobb közös osztóra gondoltál, nem? A legkisebb közös többszörös mindenkinek tetszene, hiszen megvan benne minden, ami neki kell. :-)
langolier: a mondat azt jelenti, h meg kéne találni h MI a legkisebb közös többszörös. jóreggelt kívánok.
A dizájner és a technikai stáb két napja mint a gőzgép javítja a hibákat. Előbb beszéltem Etelével, s úgy néz ki, ma válaszol a kérdésekre. Küldjetek ti is kérdéseket. NE ide, hanem mailben, nekem. Az értelmesek/szakmaiak közül párra biztos lesz ideje válaszolni.
Hmm Kezdem megérteni talán mi is volt a lényege ennek az egésznek. Modernizálás,meg a logikusabb felépítés.
Nekem még mindig zavaros kicsit a címlap,és főként a látvány ami nem teccik. Ill az nincs is.Okés hogy próbáltátok modernizálni meg átláthatóbbá tenni. Sz.tem össze is jött néhány téren. A menüsor teccik. Jó ötlet volt a legördülő menü. Nem lehet valami stílust bele vinni ? Hogy ne csak az legyen hogy sok betü alatt egy nagy fehér háttér azt kész...ezazindex. Eddig is mazsolázni kellett ha az ember valami olyat akart meg ezután is. A kedvenc topicoknak az elérését eddig is meg lehetett találni ( elég csak 1x ) és ezután is meglehet...De ránézésre nincs benne semmi... csak ez az egy bajom van vele =/ Na mind1...Akkor ezek szerint mégsem poén volt =/
nálam tegnap óta, mióta feltettétek azt a redesign videot a webisztan főoldalra, nem tud betölteni az oldal és hibaüzenetet ad

csak úgy tudok bejutni, ha visszanyílra kattintok és azonnal a piros x-et megnyomom és nem jut el a video betöltéséig

szóval valami azzal a videoval nem kerek
nem olvastam végig, ha valaki mondta volna már ezt a bugot, akkor bocsi: szóval, akkor is emgjelenik a "Cikk itt folytatódik" link a cikk végén, amikor nem is folytatódik, mert egy rövid írásról van szó, pl.: index.hu/politika/belfold/lendvai5342/
Hirbehozó:

Megértem, Brother, attól a hiba még megmarad:

eisengrau.tvn.hu/ind.jpg
(A hibajelentésedet továbbítottam, a fröcsögéseket pedig a jövőben is ki fogom moderálni. Nem ide való. Írd meg a fórumon vagy a blogodban. Ott a helye.)
hh,

1024*1068-ban kicsit sok a szövegfolyam, s nekem nem eléggé markáns a rovatok és dobozok elválasztása; sokszor pillogok, hogy mi lehet ez a rovat, vajon mire gondolt a szerző, amikor "ika & lógia & isztika" vagy a "Vér, veríték, könnyed" címet adta a rovatnak. Plusz észrevétel, hogy jó ez a letisztult fehér alap, de egy kis narancs vagy valami kontrasztosító szín beférne még.

És ami még észrevételem: a blogajánlóknál legyen megoldva, hogy ne csak az aktuális post-ra, hanem magára a blogcímre is át lehessen klikkolni (ami narancsháttérrel van szedve), mert sokszor fognak kikerülni oda olyan blogok, amiket nem követsz folyamatosan, de ha meglátod, akkor, áááá, de rég láttalak, átkattintok rád érzés üt be; és lehet, hogy nem az aktuális post, hanem a blogcím újralátványa ébreszt klikkolhatnékot.

És az "énekszó köszöntse..." c. videóért baráti kézszorítás mindenkinek. Ez a legdurvább és leginkább releváns kultúrfika amit mostanában láttam. RSPCT.

És akkor nyalás befejezve.
szerintem hülyeség a rovatoldalakat kitenni a címlapra. lehet, hogy nincs igazam, de szerintem csökkenni fog a felhasználói aktivitás. nem vagyok én ennek tudora, csak magamból indulok ki.

az index.hu hogyan is néz most ki:
1M pixeles index címlap (szerkesztőségi rovat)
1M pixeles blog.hu címlap (olvasói rovat)
1M pixeles velvet.hu címlap (bulvár rovat)
1M pixeles totalcar.hu címlap (autós rovat)

vegyük a velvetet. ebbe nap mint nap belekattintottam, mert volt ott egy picsa. most biztosan csökkenni fog az aktivitásom, mert egyrészt nem biztos, hogy le fogom pörgetni addig címlapot, másrészt nem biztos, hogy meg fogok állni a bulvárnál, és ha ez mégis bekövetkezne, akkor meg már megkaptam napi bulvár adagot, most például azt, hogy vannak a rippel fivérek, és ők artisták. biztosan ügyesek. ennyi elég. eszembe sincs kattintani. hiába lett több a hely, hiába raktok majd ki egy még nagyobb picsát, kisebb eséllyel fogok kattintani. mert ha a picsás dolog érdekel, akkor eleve meg sem nézem az index.hu-t. és szerintem az átlagolvasó ilyen.

szerintem azzal az 1 képernyőnyit kellene gazdálkodnotok, és akkor abból adni egy részt minden rovatnak, és figyelni az olvasói aktivitást. és amikor az alacsony, vagy erősen csökken, akkor automatikusan váltani a címlapot.

persze lehet azt mondani, hogy sok rovat van, és ez lehetetlen. imho nem kell ennyi sok rovat. kell (1) szerkesztőségi, kell (2) olvasói, kell (3) tech, meg kell (4) bulvár. oszt jónapot.

tehát egyszerűen fel kellene szabdalni a címoldalt. és a szerkesztőségi oldalon hirdetni az olvasóit, az olvasóin a bulvárt, a bulváron a techet. a techen a szerkesztőséget. és akkor bezárult a kör. persze úgy, hogy minden rovatoldalra külön-külön is be lehet lépni. valahol belép az olvasó, és bekerül a mókuskerékbe. ugyebár ez a cél. a minél nagyobb látogatottság és olvasottság. a minél nagyobb aktivitás.

a másik, hogy a cikkoldalon a cikket magát középre kell tenni, és körbefuttatni hirdetéssel.

szóval szerintem nem a designnal van a baj, hanem azzal, hogy egy 2M pixeles lapból csináltatok egy 4M pixelest, és imho az átlag olvasónak már a 2M pixel is sok, de az még elfogadható, a 4M pixeles meg követhetetlen. remélem én nem voltam az.
most olvastam a fröcsögésről írottakat, tisztelt hh, kérem a hozzászólásom törlését. köszönöm.
Az átszervezés nem igazán tetszik, a blogvilágban meg nem hiszek. Inkább átgondolni kellett volna hangvételt, irányvonalat, fejezeteket, kihajítottam volna a Velvetet, stb, stb. Ez nem új, csak kicsit más, amit megszokni lehet, jobban megszeretni nem igazán, hiszen nincs rá semmi okom.
Nem könnyű ez, tudom én, az index működtetése drága, a tulajdonos meg több bevételt szeretne. Netán nyereséget. Ilyen világban élünk, lejárt a mecénások kora.
Szerintem sok igazság van kutacs hozzászólásában. Miközben a trend az, hogy a képernyők egyre szélesebbek lesznek, addig az index egyre inkább hosszában terjeszkedik. A dizájn szerintem megszokható (remélem - most még hiányzik a régi), de az oldal aljáig négy page downnal jutok el...

MAC OSX + Safari 2

index.hu/kultur/

oldalon a bal oldali oszlopban a hirdetés kitakarja a szöveget, a szövegrészek pedig összecsúsztak!
kezdjuk az alapoknal. toltsd le magadnal az archiv regi indexet es az ujat, vagy nyomtasd ki es tedd egymas melle. remelem bizsereg valami...
lehet, h nincs, vagy csak nem találom, de sztem jó volna: a kiemelt blogtémákról rss. hm?
a "lap tetejére" nem a lap tetejére visz fel, hanem a cikk tetejére, vagyis bukjuk a felső linksávot.
A régi sokkal áttekinthetőbb volt. Azért szerettem.
Most akár az Origó is lehetne kezdőlapom...
Bug: mintha a "Legnépszerúbbek" rovat nem igazán akarna frissülni... Pedig ezt még az mno.hu is meg tudja oldani, kérdezzétek meg tőlük, hogy kell!
Én is a Safari-s bugra hívnám fel a figyelmet. A jobb szélső oszlop rá van csúszva a bal szélső oszlopra. eléggé ronda látvány. pl. Camino alatt tökéletes. itt egy példa:
volunteer.hu/pic/indexbug.jpeg

És ez érvényes mindegyik rovat összefoglalóra, kivéve a Tech-et. ott vmi miatt jó.

Amúgy grat az új design miatt, sztem jó, pedig én is 10-11 éve index.hu előfizető vagyok. Meg lehet szokni majd ezt is. :)
Most már a harmadik napja gúvad a szemem rajta, de egyszerűen ezt nem lehet megszokni. Tényleg jobbító szándékkal nézem, hogy mit tudok tudnék tanácsolni, de ez az egész kinézet valahogy tényleg bénán jön le.

Nekem nincs gondom a megújult cuccokkal, hadd menjenek, de ez a ruha rajta döbbenetesen rossz. Mintha egy egyenletből kihagytak volna egy pontos számítást. Átolvastam, amit nagynehezen kiírtak magukból az Index munkatársai. (Agyon azért nem törték magukat), webisztán, interjú, itt, stb., de nem győztek meg, hogy urai a helyzetnek.

Látom én, hogy frankó hátteret próbálnak a lap mögé beállítani csak az a baj, hogy nem látszik. Kicsit olyan, mintha Daciába Ferrari motort tettek volna. Miért nem lehet annak az agyonimádott motornak egy szép külsőt csinálni?

Aki megcsinálta a motort az nem feltétlenül rendelkezik esztétikai (persze nem csak esztétikáról van szó) érzékkel. Örülök a frankó programozó gárdának, de úgy tűnik, hogy a külcsínyt másra kell bízni. Nincs ezzel semmi baj, mert ez is egy külön szakma.

Azért mégiscsak elgondolkodtató, hogy egy csomó ember, aki 6-8 éve tolja az Index szekerét - köztük jómagam is - egyszerűen nem lát ki a kuszaságból, alig találok szimetrikus dolgokat, nincs meg az az érzésem, hogy akár röpke ránézésre átlássam, de tartós gúvadás után is csak egy olyan idegen érzetem van. Tényleg röhej, hogy más összefoglaló szájtokon jobban kiigazodom az Indexen, mint az anyaoldalon.

Ez nem megszokás kérdése. Miért nics egy olyan fórum, ahol tényleg lennének reagálások MINDKÉT részről - félretéve az ócsárolást? Nem csak látszatreagálásokról beszélek.

A kezdőlap kérdése: én mindig szívesen állítottam be külföldön is ezt az oldalt. Valahogy megszoktam. Öt perc szabadidőmben a mail-ek mellett bepötyögtem, hogy index.hu és gyorsan át tudtam nézni. (Dögöljek meg, de egyszer egy liverpooli netes telefonfülkéből is megtettem) Több szabadidőnél pedig nyugodtan átolvashattam, ami érdekelt. A jó újságírói gárdát kár lenne ílyen ruhával blamálni.

Szóval átmolyolva az oldalt és az újításokat: maradjon a motor, de valami szép formaterv kellene hozzá. Össznépileg igérhetem, hogy mindannyian beletojunk abba, hogy a különböző csöveket hol és milyen módon dugdossák át a tervezők.

Jómagam átírtam a home-ot és letettem az Indexet a toolbarba és kiszedtem ugyanide az állandóan nézett rovataimat, mert így könnyebben hozzáférek, mint a főoldalról.
Az Index meglátásom szerint kifejezetten nem jó kezdőoldalnak. Azok, akik már rászoktak, azok még pörgetni fogják, de az a generáció, amelyik újként érkezik kizárt, hogy ezt választja majd. Talán egy szűk réteg, de ebből meg nem fog az Index megélni...

Vajon mutat majd hajlandóságot az Index arra, hogy az olvasói észrevételeket/véleményeket mérlegelje? Itt nem a bug-okról van csak szó...

Más: több embert nem értek, hogy a cikkek olvasásánál miért akadnak ki azon, hogy rá kell kattintani arra, hogy tovább tudjon olvasni. Egyszerüen legurít egy picit és már olvashat tovább.
0. Cimlapot aki tobbszor nezi naponta annak lesz olyan cikk boven amit mar nezett. Nagyon kene a visited link szinbeli megkulonboztetese! (Tudom, hogy ott a kattintas szamlalo, de valahogy megis meg kene oldani...)

1. A cikk oldalon szerencsetlen, hogy a nem 3 mondatos hirek eseten elfogy a jobb oszlop, leerve a lap aljara zsakutca. Minimum a kapcsolodo linkeknek a cikk aljan kene lenni!
(Esetleg a Webizenen is hasznalt Hemingway theme-hez hasonlo megoldassal 3 oszlopba ki lehetne rakni a kapcsolodo, rovat hirek, legnepszerubb linkeket.)