Derrida és a tinilányok a videómegosztókon

Csak értelmetlen vicces videók megosztására jók a videószájtok meg a közösségi portálok? Hatalmas tévedés. Az egyik ellenpélda mostanában a KateModern. Miről szól? Hát például arról, hogy Derridát is olvasnak a mai fiatalok. Dekonstrukció2.0, broadcast yourself:

Nem, még nem őrült meg a csaj, s nem hiszi azt, hogy neki már mindent lehet, még a kortárs filozófia legsötétebb, leglilább bugyraiba is bátran belemászhat, úgyis szeretni fogják.

A KateModern a YouTube talán első nagy durranása, és egyik legismertebb videósorozata, a lonelygirl15 folytatása. Kicsit művészibb indíttatással, mégis fogyaszthatóan.

(Emlékszünk még? A 15 éves csaj, akinek monológjait milliók néztek a YouTube-on, majd szépen lassan kiderült, hogy egy 19 éves új-zélandi színésznő az illető, aki mögött egy profi stáb áll. Ő lett az ikonja, az első igazi sztárja a web2-nek. Whatever.)

A Bebo brit közösségépítő szájt vette meg az alkotókat egy sorozat erejéig, és július 24-e óta ott vetítik a sztorizós kisfilmeket, egyre és egyre nagyobb sikerrel.

A KateModern, miként elődje, a lonelygirl15, úgy amatőr, hogy közben halál profin van megcsinálva. Persze mostmár nem próbálják meg a bolondját járatni a youtuberekkel, hanem bevállaltan profi sorozatot készítenek. Olyat, amilyet egyébként a youtuberek nem nagyon szoktak. 

A KateModern inspirációt jelenthetne a videógenerációnak is, de valószínűleg inkább annak lehetünk tanúi, hogy hogyan jelennek meg az első, kifejezetten a közösségi szájtokra megálmodott, nem titkoltan üzleti céllal készülő videómunkák. Jó, nem jó, hogy így van? Szerintem megfér egymás mellett a kettő. (Hint: amúgy idehaza is megférne...)

A tévék meg szívhatják a fogukat, hogy a brit kölykök megint néhány perccel tovább ülnek a gépeik előtt, ahelyett, hogy a tévé elé húzná őket a szent kultúrafogyasztási láz.
Címkék: bulvár videó videómegosztók social network
2007.07.30. 23:26. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Phűűű ez szerencsére semmilyen formában nem érint engem. És ez így van jól.
Idehaza is volt már egy hasonló próbálkozás: www.indavideo.hu/profile/feritivi
szvsz:
műkedvelés – spontaneitás = sznobizmus
jellemző...web -2.0