Google újdonságok: beágyazható térképek, térképre vetített könyvek

Mint alant, egyik kommentelőnk is megjegyezte, megoldódott a probléma. Ezentúl nem csak videókat, prezentációkat vagy képeket és slideshow-kat ágyazhatunk be blogpostjainkba, hanem googlemapses térképekrészleteket is. Sőt. Egy kis segédletnek köszönhetően gyerekjáték egyből olyan méretűre szabni a megjelenítendő térképrészletet, amilyenre csak szükségünk van.

A funkciót a GoogleMapsen a "Link to this page" link alatt találjátok. És alul, a Costumize linkre kattintva lehet okosan beméretezni a vágyott térképrészletet. Szintén lehetőség van rá, hogy a MyMapsben készített saját térképeinket ágyazzuk be a bárhova.

(A funkciót minden blogmotor támogatja, amelyik támogatja az iframe-ek megjelenítését. Nekem mondjuk sehogyse sikerült. De van, akinek igen, Hurrá.)



A másik újítás, hogy a Google Earth kapott egy Books layert. Igen, a Google felhasználja egyik szolgáltatása (a könyvkereső) adatait egy másikban (Earth). A Google Earthben a layer a Featured Content / Layers / Google Book Search helyen található. Ha bekapcsoljuk, a világtérképen apró kis könyvikonok jelennek meg, és ha rákattintunk az egyikre, az adott földrajzi helyre vonatkozó irodalmi utalásokat olvashatjuk el. Kiváló szórakozás és unalomölő. Íme.



Igen, bizony Magyarország területén is találunk szép számmal geotagelt könyvidézeteket. Elsősorban angol nyelvű útikönyvekből. Érdemes végigkattintgatni. Amúgy nyaralás előtt sem épp haszontalan a vágyott úticél környékén végigpötyögni a könyvidézeteket rejtő ikonokat.
Címkék: google google earth térképalkalmazások google maps
2007.08.21. 23:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez messze nem újdonság, több weblapomon is használom már több, mint egy éve.
Borla: örömtlejes, hogy ennyire előre jársz, a Google-nek csak most sikerült ezt az opciót felfedeznie a saját alkalmazásán.


(távolnézetben egyébként nekem jobban tetszik a Microsoft maps.live.com/ térképének a megjelenése, viszont nem perszonalizálható és utca szintű megjelenítés sokkal gyengébb/hiányosabb)
az ms maps-ban főleg az nem tetszik, hogy mindig mérföld-et ír ki a térképére, míg a google (nyilván ip-cím alapján) helyesen km-t ír ki, amikor böngészem...
Hát ez a Live maps elég szar, nézd meg például térképnézetben az M3-Hungária körút csomópontot, és igazodj el rajta :)

Azt tudtátok amúgy, hogy a Google műholdképe épp a Sziget ideje alatt készült? Azt nem tudom hogy szándékosan ütemezték-e akkorra, vagy véletlen egybeesés, de jól kivehető a nagyszínpad meg a sátrak a Hajógyári-szigeten.
Persze Pl. a mi kis falunkban az MS még az olyan földutat is rendes útnak tünteti fel, ahol biciklivel is alig lehet elmenni, nem autóval.
A G kevesebbet jelenít meg a ténylegesnél de az legalább korrekt.
Annak meg hogy nincsenek utcanevek, nem is tudom mi az oka. Nézzétek meg pl. Ausztriát. :-(((
A kevesebb néha a több.