Itt a Silverlight 1.0: kezdődhet a verseny (vagy inkább a kivárás)

Eljött a nehéz nap a flashplayer számára? A Microsoft kinyomta a Silverlight első verziós médiapluginját. Megy Windows és OSX alatt, és van remény a Linux-támogatásra is.

A böngészőfüggetlen kiterjesztés elvileg elég jól együttműködik a létező webes alkalmazásokkal, és elsősorban a jobb minőségű, interaktív audio- és videostreamekre vágyó fejlesztőknek és cégeknek lehet ínyére. (Ki nem tartozik ide?)

A hírek szerint a Microsoft nem fogja automatikusan kiszórni ezt a verziót a Windows frissítési csomagjában. Nyilván még ők is nézegetik egy ideig a reakciókat, meg bugreportokat. Ugyanakkor valószínűleg agresszíven fogják terjeszteni a cuccot - lehet, hogy már az 1.1-es verzió elérkeztével. Ha sikerült megállapodniuk egy-két nagyobb vállalattal, mely online multimédia tartalmat szolgáltat, a felhasználók maguktól is elkezdik majd töltögetni a plugint.

A Microsoft egyébként az idei Re:Mix-en kezdte el komolyan marketingelni a Silverlightot. A budapesti konferencián a fejlesztők jelentős része még az 1.1-es verzió hallatán is inkább a "majd meglátjuk" állásponton voltak. Ugyan ki merne most csapot-papot otthagyva váltani erre a Silverlightra? Nyilván a Visual Studio-felhasználók vagy az Expression-próbálgatók könnyebben meggyőzhetők lesznek.

A Silverlight működését például a Halo3 traileroldalán lehet vizsgálgatni.
Címkék: microsoft silverlight
2007.09.05. 14:49. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Win2000/FF2 kombóra nem megy fel, csak majd a v1.1
(jó, én vagyok a törpe kisebbség:)


És/de a flash (egyelőre?) icipicit többet tud és icipicit elterjedtebb


Majd meglátjuk
Ezt a piacot eloszor a Java akarta maganak... erre keszult. A Java csufosan bukott az appletek teren, a desktopnal tulajdonkepp az MS rugta ki (miutan a Sun nem egyezett bele a fejleszteseik bepakolasaba, letrehoztak a .NET-et), es jelenleg az enterprise-vilagban megy a harc.

A Flash a jelenlegi jatekos: Szerintem fokent azert nyert, mert az akkortajt divatos multimedia CD-ROM -okat keszito grafikusokat jol at lehetett ra allitani, programozasilag sokaig nyista volt, viszont keves helyet foglalt, gyorsan lejott, es a csillivilligyartok gondolkodasmodjahoz kozel allt... Gyakorlatilag azonnal elterjedt. Viszont mar nem kicsi (az uj H.264 codeckel plane), a technologiaja viszont a weben bevett ECMAScript (JavaScript) alapjan mukodik.

Es picit ezert drukkolok a flashnek, hogy mondjuk ki, a webet ecmascriptben kell programozni, es akkor mindenki boldog. Teny, a .NET egy intelligensebb platform, meg a jelenlegi JavaScript szabvany donto tobbsege az MS-tol jon, de nem hiszek az appletologiaban (hivjuk akarminek). Elobb-utobb a JS-nek kene tudnia azt, mint most a flashnek, es akkor nyugi lenne. Szerintem.
a tegnapelőtti napom után inkább az lenne a kérdésem, hogy mikor fognak már végre böngészőt írni, hogy ne kelljen órákat szánni arra, hogy csillagokat szórunk a cssbe, meg hétszer kell a jsben vizsgálni, hogy mizu. hogy ilyen aparátussal 12 év alatt nem lehetett normális böngészőt írni, az nonszensz. bocsi a nem témabaillő, inkább siralmas. ff-éknél sikerült. ;)
microsoft megint elkesett, mint minden netes dologban
[i]flash (egyelőre?) icipicit többet tud[/i]

Hmmm.... Ezt flashel lehet?
www.tafiti.com/
Én az text/html (jobbesetben application/xhtml+xml) híve vagyok. Ez a legböngésző- és osfüggetlenebb. A többi az csak giccs. Pölö a Tafiti. Meg gyengébb hardveren halállassúak, akadoznak. Aki jó honlapot/webAppot csinál html-ben (esetleg ajaxot felhasználva kisebb-nagyobb mennyiségben) az kivívta az elismerésem.
Rövid észrevétel: a technológia lehet jó itt, de a felhasználása igencsak necces, a "fa nézet" a metaforikus ábrázolás tipikusan rossz példája, lévén használhatatlan.
A pozitívuma a SL-nak, hogy a Flash-sel szemben a keresők tudják indexelni a tartalmát, ez elősegítheti a céges, illetve üzleti célú oldalak esetén a terjedését. Viszont tetű lassú, a Tafiti faq oldala a poszt és a kommentek végigolvasása alatt sem volt képes betöltődni. Ha egy nagyfelbontású videóra ezzel arányosan kell várni, egyszerűbb, ha elmegyek moziba.
Nekem kerek 1 mp alatt betöltött a Tafiti FAQ-ja!
A tafiti nekem személy szerint totál káosz, de látom benne az ötleteket, és a probálkozást. A lényeg éppen az, hogy ki kell kísérletezni, hogy egy új technologia mire képes, és főleg mit _érdemes_ vele megoldani.
SG éppen ezt mondta el a ReMixen vagy háromszor, hogy nem kell a full-flash oldalak hibájába esni, a SL-nak bőven elég, ha egy jol megírt oldal egyik komponense, dinamizmust visz a látványba, és nem utolsosorban megkönnyíti a programozo munkáját.
(miota vártam rá sokakkal egyutt, hogy c#-ban dolgozhassak flash-szerű oldalakkal, hát tessék).
Miért ne lehetne Flash-ben is azt megcsinálni, mint a Tafiti? Mi benne az egyedi? Viszont nem tudom, hogy minek. Végre elkezdtünk leszokni róla, hogy csilivili legyen az oldal, és éljen a használhatóság, erre a MS kijön csilivili demókkal, használhatatlan oldalakkal. Ha csak erre jó a Silverlight, akkor sorry.

Neoprimitív, a keresők azt tudnak indexelni, amit szeretnének. Szerinted a Google nem tudná megoldani a Flash oldalak indexelését? Dehogynem. A konkurens MS technológiának sem fog besegíteni, vagy ha igen, akkor sem most.

A Silverlightot részemről érzelmi alapon közelítem meg, nem szeretem. ;) Egy olyan Microsoftnak, amely lefizeti a partnereit hogy lenyomjon egy technológiát a piac torkán valahogy nem akarok jót.

De nem ezen fog múlni. :) Se egy jó keresőt, se egy jó Netvibes klónt, se egy jól összerakott operációs rendszert nem tudtak készíteni az utóbbi időben, a böngészőről pedig ne is beszéljünk. Miért pont ez sikerülne nekik?
Szerintem csak nyerhetünk azzal, hogy lesz a Flash-nek konkurenciája, a Silverlight meg jól elterjed, mondjuk 2015-re... :D
Ott voltam amikor mutogatta az MS a MOM-Parkban, hehe a "hibákat" tudjuk be a béta verziónak. "Ez múltkor működött...", "Web 3.0",... stb

Láttam nem egy nem kettő párhuzamos MS technológiát behalni, amiket csakis azért hozott létre hogy a konkurencia cuccát elsüllyessze. Szerencsére az esetek jó részében ez nem jön be neki. Persze a userek meg szívnak a nyakukon maradt, egy idő után nem támogatott alaprendszerű applikációkkal.

Tuti lesz linuxos megjelenése is (utolsó információm szerint fejlesztés alatt állt), mint ahogyan a .NET-nek is lett, csak éppen a kutya nem használja Linux alatt - Pl.: .NET, szép és jó, hihetetlen mennyiségű osztály, csak éppen egy átlagos fejlesztő tizedét sem használja, a C# egyre összetetteb nyelv lesz, párhuzamos megvalósításokkal,ja ha elindítja az áldozat az alkalmazást akkor meg pislog, meg malmozik a "sebesség" láttán. - Ugyanis jó eséllyel nem lesz praktikus, tele lesz hibával, az API-ja nem lesz megfelelően dokumentálva, stb, stb. Ilyen megfontolásból, (mint web fejlesztő is) ignorálom egyelőre (gyanítom örökre).
Igen, prejudikálok, de nem ok nélkül.
Aadam: mi az, hogy majd ha a JS azt tudja, amit a flash? Ahogy te is irtad, a flash is JS-t (ECMAScriptet) hasznal, a tobbi meg ugye nem a programnyelv, hanem a kornyezet kerdese (vagyis, hogy mit programozunk a scripttel). Vagy arra gondolsz, hogy az lesz a kiraly, ha a browserek mind tudni fognak annyit, mint egy flash futtato?

Amugy nem ertem mi ez a nagy oromkodes a flash korul, hogy milyen bazi elterjedt. Gyakorlatilag csak video lejatszasra hasznaljuk mar (szerencsere!). Az a nagy karrier, hogy ezzel nezzuk a youtube-ot meg az indavideot :). Van meg nehany elvetemult site, amelyiken az egesz tartalom egy mocsadek flash alkalmazasban jelenik meg, de hat azt nagyjabol minden juzer utalja, mert a jol megszokott UI - a browser ugye, amit raadasul mi mangunk avalsztunk es szabunk testre - helyett valami szerencsetlen muveszkedo felhulye muvet kell hasznalni. (Nincs back, nincs kereses, nincs gorgo, nincs copy&paste, stb.)

Valoban a javat masodszor erre szantak (mert eloszor set top boxokba), de hat reszben azert is nyomta le a flash, mert semmi szukseg nem volt komoly programozhatosagra ezekhez a feladatokhoz (animacio, szamlalok, stb.). Meg normalis tudasu szakember se. Meg persze tenyleg nagy volt a JRE, es valamiert eleg intruzivan is indul. Meg mindig. (Nekem erthetetlen, hogy miert kell leakasztania tobb masodpercre egy _elvileg_ tobbszalu alkalmazast. Mert senkit nem zavarna, hogy 3-4 masodpercig toltodik az oldalon az applet, ha kozben reagal a browser.)

Elsosorban megis arrol van szo, hogy szukseg sem volt a pluszra. Most viszont hogy igy feljottek a bongeszok, szerintem a flash sem fog kelleni (szerencsere), max tenyleg media lejatszashoz, jatekokhoz.
kopa1: még nem néztem meg a taffitit, mer' restartolni kell a FF2-őt (miértis?)
(itthon legalább felment.. a benti win2000 nem szupportált ..az új, szintén MS cucchoz...
...a yarisom régebbi, oszt mégis kap támogatást ...na mind1)

a flash egy comó mindent nem tud
pl nem főz reggelit, nem udvarol a csajodnak, nem vezeti az autódat....

...a magamfajta reklámfasz (én az 1.2 óta használom...:D) elég sokat használja ócska és blokkolható bannerek gyártására (és a betevő megkeresésére:)

A banner éneke
hannibal.blogter.hu/?post_id=62619

(vigyázat!! vers!)
Nna ...érik a web2.0 mega fles című, fél éve halasztott írás
(az adobit még annál is sokkal kevésbé csípem, mint a makromídiát, de a trendi (és buta) flesfikázás szörnyen ergya dolog:)
No, végre láttam egy ezüstfény 'alkalmazást'

a tafiti egy feltörekvő, új (és MS által nyomatott) technológia demonstrálásához icipicit keves...

más:
Többen sírtak itt (jogosan) az elvileg böngésző- +oprendszer-független szabványok - mint css, js stb - brózerfüggősége miatt - nos, a flash például ebben (is) ölég jó: (szinte) teljesen egyformán viselkedik minden platformon...


mégmás: lehet trükközni a flash oldalak kersőbaráttá tételével
(az, hogy miért k e l l, az megint más kérdés)
Altea: nagyon el vagy tévedve Flash ügyben, ugyanis az nem JS-t használ, hanem Action Scriptet, az egyetlen hasonlósága JS-el, hogy hasonló a szintaktikája.

Az pedig, hogy nem értesz a Flash-hez, nem jelenti azt, hogy szar is. :)

Amúgy voltam RE:Mix-en és kijelenthetem, hogy pár év és durván el fog terjedni a dolog, mert más a filozófiája a Flash-hez képest: itt külön tud dolgozni a programozó és a designer, amiről a flash-készítők csak álmodnak jelenleg.
hát ahogy belenéztem ott a demoba, linux alatt bajba lesznek. szépen wmv-ket játszik le. lol
Személy szerint minden script nyelvet gyűlölök, mert egy bizonyos bonyolultsági szint felett használhatatlanná válik a dolog. A Silverlight előnye pedig itt jön be, .Net programozók zéró vagy legalábbis nagyon minimális tanulás után azonnal tudnak benne programolni.
Elvileg linuxon is teljesen támogatott lesz a Silverlight, Novell-lel már egyeszséget közötött az MS:
hup.hu/node/44274
Csillivilli tartalomra mindig is lesz igény, ezért sem mindegy, hogy indexelhető-e. Nemhinném pl, hogy a google belenézne az swf-ekbe, szöveg vagy link után keresve. Pedig nemritka az egyetlen swf-ből álló oldal.
Amire inkább kiváncsi leszek, az az Adobe Apollo, vagy méginkább JavaFx.
Aadaam 2007.09.05. 17:31:38 :
ebben verzióban nincs .net. simán a böngésző javascriptjével lehet vezérelni (ECMA ügye :)).

PalotasB 2007.09.05. 19:54:32 :
aucs. érdekesen értelmezed a dolgot. ha sl-ben vagy flashben írsz vmit, akkor az az összes böngiben ugyanúgy fog megjelenni és működni. a html-ről és a css-ről enyhén szólva sem mondható el.

Neoprimitív 2007.09.05. 19:56:45
"Viszont tetű lassú"
aham: bubblemark.com/
a .net-es verzó nagyságrendekkel gyorsabb és ezeknél a teszteknél még nem volt optimizálva semmi.

Bártházi András 2007.09.05. 22:10:45
az SL úgy működik, mint egy html oldal. van egy fájl a leíró nyelvel (xaml), van pár a szkripteknek és minden egyéb külön. szemben falsh binárisával.
btw, a google tud keresni flashben, de a hatékonysága enyhénszólva megkérdőjelezthető.

SL-ben egy HD videót be lehet rakni pl brush patternek. ezt még a 9-es flash sem fogja tudni.

egyértelmű előnye a kis .net lesz (amin bármilyen .net-es nylevel lehet nyomulni) és már most is az, h összehasonlíthatatlanul könnyebb fejleszteni rá. még ha flex-el is hasonlítjuk össze.

persze van még mit fejleszteni. a kontrollok készülnek (már most is sok 3rd party van) és remélhetőleg 2.0-ban már lesz css féle style kezelés.

ingatlan 2007.09.06. 10:41:36 :
action script is az ECMA szabványon alapszik, mint a js.
ingatlan: nehezseget okoz az olvasas? Amugy mindegy, hogy mekkorat tevedek azzal, ha azt gondolom, hogy az AS (ami ECMAScript alapu) hasonlit a JS-re (aminek a szabvanyositott formaja az ECMAScript). Nem irtam azt sem, hogy a flash 'szar'. Azt irtam, hogy keves teruleten igazan elterjedt, ezek pedig jol behatarolhatok (media lejatszas, _egyszeru_ jatekok, interaktiv media bemutatok). Es szerintem ez a fo oka annak, hogy kiszorithatta a Javat.

A kedvedert elolvastam a wikipedian az AS-rol szolo oldalt, es hat az elegge alatamasztja, amit eddig gondoltam. Az utobbi evekben kezdett el komolyan fejlodni a nyelv is (nem mintha a JS nem lenne jo script nyelv!), belepakoltak a statikus tipusellenorzest is. Ez meg azt mutatja, hogy _mostantol majd_ beceloznak a RIA piacot is, de hat ott azert nagyobb a tolongas.

Amugy nem kell nekem ahhoz ismernem az AS szintaxisat, hogy el tudjam donteni, hogy nekem mint juzernek szimpatikus-e a technologia. Csak az szamit, hogy a juzernek jo-e, vagy nem. Es ahogy irtam a flashben irt gagyi minibongeszok (u.n. flash site-ok) szarok. Valoban. de nem azert, mert szar az AS, hanem azert, mert elveszi a jol megszokott kezelofeluletemet. Bar ezt egyszer mar leirtam, es nem hiszem, hogy masodszorra jobban ertened :-o.
akit érdekel mire képes a videókkal: www.metaliq.com/portfolio/silverlight.html

egyéb appok: silverlight.net/
felső részben vannak a profi megoldások, a qalleryben meg a prúfofkonceptekek.