A Zune 2.0-ról, még egyszer

Akik a múltkori post kapcsán értetlenkedtek azon, hogy mi a különbség a Zune Social és az iPod + Last.fm kombó között, azok valószínűleg élvezettel fogják olvasni a PC World elemzőket kérdezgetünk-jellegű összeállítását.
There's lot of activity [related to] sharing music on the Web, and exposing people to new artists. I think this is good for the consumer and for the music business. I like what Microsoft's doing here.
- mondja az egyik elemző, és igaza is van. Persze hűtsük le mindjárt magunkat a cikk azon állításaival, miszerint az Apple iPodjának piaci dominanciáját csak egy magasabb szintű, lejátszófüggetlen környezetben szorongatható meg.

Jöhetne már az a médialejátszó, mely wifin szinkronizálja zenehallgatási szokásainkat barátaink zenehallgatási szokásaival. Tudom, Last.fm. De a Last.fm nem küldi vissza a begyűjtött infókat a lejátszókra, és nem állít nekem össze barátaim kedvenc zeneszámaiból önálló playlistet.

Álmaimban egy iPodba integrált Last.fm kliens üti ki a nyerekből a Zune Socialt. Amúgy meg mindegy is. A magyar felhasználókat valószínűleg egyik sem fogja érinteni. Majd ha egyszer lesz iTunesunk, Zune-unk, akkor álmodjunk.

Még egy dolog. Ha elmerengünk a cikkben megszólaló egy másik elemző eszmefuttatásán
It's not just about devices. I wonder if Microsoft looks at the success of Facebook and MySpace, and is actually trying to use [Zune Social] as an entry into the social networking realm.
mindjárt választ is kaphatunk arra, hogy a közösségépítő szájtok miként léphetnének egy nagyobbat előre. Elsősorban a MySpace és a Last.fm lenne itt előnyös helyzetben. Ha tulajdonosaik épp nem saját pecsenyéjük sütögetésével lennének elfoglalva. A jelek szerint azonban sem a News Corp, sem a CBS nem kíván összebútorozni a Microsofttal vagy az Apple-lel meg a többi pmp-gyártó céggel.
Címkék: microsoft zene zune
2007.10.04. 21:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezzel a barátaim zenéibő állít össze playlistet dologgal azért vigyázni kell, nem a közös zenei izlés általában a barátság elsőszámú alapja.
Hát igen. Engem érdekesség szinten érdekel, hogy ki milyen zenét szeret, de nem fogok azért Dj bobot hallgatni, mert a haverom azt hallgat.

Nem tudom mennyire sikeres egyébbként a Last.FM szocial network része. Én majdnem indulás óta tagja vagyok, de a kapcsolatépítés nagyon nem érdekel, hallgatom amit szeretek, és kész.

A zene fontos kapocs lehet, de nem tudom mi értelme lehet, hogy "gyere bébi, itt az új Napalm Death hallgasd meg, mert én ezt szeretem, cserébe én meghallgatom az új Black Eyed Peas számodat". Ez nem életszerű, és szerintem az egész koncepció nem az.

---------
A Zune egyébbként egyre nagyobbat nő a szememben mióta az M$ bejelentette, hogy frissítéssel (INGYEN!) felturbózzák az első generációs Zune-t ugyanolyan featurékkal mint az új kiadásút. De ez erősen apróbetüs.
"Jöhetne már az a médialejátszó, mely wifin szinkronizálja zenehallgatási szokásainkat barátaink zenehallgatási szokásaival."

Szerintem ez olyan, mint a Csubakka-védelem, semmi értelme. Vagy legalábbis én nem látom. Most látom, McClane már nagyjából elmondott mindent, amit még szerettem volna, mindegy, ezt most már elküldöm.
az en haverjaimnak tok szar a zenei izlesuk, sot meg azoknak is, akikkel tobb a kozos pont (ezek altalaban netes ismerosok), van szamos bunos elhajlasuk, szal nem sokat erne ez az egesz.

de ha monnyuk azt csinalja/csinalna a social, h megkeresi azokat az embereket, akikkel a legnagyobb a kozos halmaz kedvenc zenekbol (es monnyuk lehet olyat is beallitani, h miket utalok, es arra is meccsel), es az o altalam meg nem ismert zeneiket ajanlja, akkor azt mondom, hajra.
sose ertettem ezeket a kozossegi halokat. es igazabol beleolvasva a web3 cuccokba, nem nekem valo ez, regivagasu vagyok en ehhez. web1 valo nekem, a rendszerezettseg, minden oda kerul, ahova kell neki, nem holmi kaosz es tagfelho, meg ki tudja mik. mar a web2-es ujdonsagokkal se tudok mit kezdeni (kiveve google earth), nincs kedvem annyi mindent elarulni magamrol, nincs kedvem ahhoz, hogy barki barhol hozzaszolhasson barmihez, annak megvan a konkret helye, nincs kedvem flashbe belinkelni a fileokat, mikor azokat le is lehet tolteni, stb.

mondjuk en nem hasznalom a windows my documents konyvtarat, desktopom tok ures, sose chatelek hanem emailezek, ftpzek es nem kuldok emailen attachmentet, soha nem telepitenek fel lokalis keresoprogramot (google desktop search), nem fogadom a cookie-kat a google-tol, pontosan tudom, hogy milyen programok indulnak el az operacios rendszerrel, kezzel forgatom el a digitalis fotoimat, utobbi ~6 evben nem jutott be arto kod egyik gepemre sem; ugyhogy valoszinuleg nem vagyok atlagos felhasznalo.
"nem fogok azért Dj bobot hallgatni, mert a haverom azt hallgat"

nem sikerült megérteni. a lényeg az, h ha a "profilod" szerint a numetált szereted és a "haver" (értsd: más zune felhasználók) is azt szereti, akkor felajánl neked olyat, amit a másik hallgat, de te nem szoktad (mert nem ismered)**.
a hallgatási statokból összeáll egy toplista is, ami relevánsabb, mint az mtv "top 10 at 10"-je és mindezt műfajokra, sőt együttesekre bontva.

**amit te "megveszel" és mindenki jól járt.
Mondom, hogy alap szolgaltatas lesz a SN, amiert a hasonlo szolgaltatasok fejlesztoi fognak hozzaferesi dijat fizetni az uzemeltetonek. Csak az a kerdes, hogy melyik giga kapcsol idoben. A SN-ot a legtobben access controlra szeretnek hasznalni ('a barataimmal akarom megosztani'), erre pedig nagyon sok alkalmazasban szukseg van. (Mondjuk ebben a zenelosdiben tenyleg nem az az erdekes, hogy ki az en baratom, hanem az, hogy kivel hasonlo az izlesunk.)

Amugy meg radio helyett izles alapjan valogato robot DJ-t minden PCre :)
Bírom a last.fm-et, de én is szkeptikusan állok ehhez a "hallgasd meg, mit hallgat a szomszédod" dologhoz. Utálom, ha elém raknak valamit "ez neked biztos tetszeni fog" dumával. Utálom, ha a myspace-en bejelölgetnek mindenféle ismeretlen, többezres baráti körrel rendelkező együttesek. Ezeket a social izéket én valahogy nem arra használom, amire ki vannak találva. Teljesen átérzem, amit moli mond. Ezek a webakárhányas funkciók néha kihozzák belőlem a vaskalapost. "Hagyjál békén, nem tudom, ki vagy, hívd fel inkább anyádat."